12 februari 2018 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Alpenweer

Het weer wisselt de komende dagen flink in de Alpen. Dat betekent dat we naast zonnige momenten ook met sneeuwval te maken krijgen in de meeste skigebieden. Zoals wel vaker deze winter, vinden we het meest stabiele weer in het zuidelijk deel van de Alpen; in Italië dus. Maar in andere delen is dat een heel ander verhaal. Zo kan het op sommige plaatsen flink gaan sneeuwen en ook bewolking is geen uitzondering. Vanaf donderdag wordt het een stuk zachter en is er ook meer ruimte voor de zon.

Sneeuwval maandag

Maandag verloopt op de meeste plaatsen bewolkt en daarbij valt er sneeuw. Rond de hoofdkam van de Alpen, aan de noordflank, valt de meeste sneeuw. Op sommige plaatsen telt de verse laag op tot net boven de 20 centimeter. Op andere plaatsen komt het op 5 à 10 centimeter. Er is echter nog een uitzondering. In de Italiaanse Alpen is het droog en vaak ook vrij zonnig. De regio van Sestrière heeft bijvoorbeeld een prima dag. Ook de Alpen in het zuidoosten van Frankrijk hebben duidelijk beter weer. De temperaturen op maandag zijn laag; op 1500 meter komt het kwik vrijwel nergens boven de -5 uit. Alleen in de Dolomieten is het een fractie minder koud.

Salzkammergut, Faistenau

Salzkammergut, Faistenau

Daarna vaker zon

In het midden van de week ziet het er juist heel prima uit. Op de meeste plaatsen schijnt de zon volop en van neerslag is geen sprake. Het blijft ook koud. Om maar weer die hoogte van 1500m te noemen, daar is het in de middag tussen de -5 en de -10. Maar met de zon en niet veel wind, is het prima toeven. Bovendien zijn de pistecondities op deze manier ideaal. Overigens moeten we ook voor deze periode een uitzondering benoemen. Ditmaal zijn het de Franse Alpen, waar in de nacht van dinsdag op woensdag een zwakke storing op stuk loopt. Dat betekent meer wolken en mogelijk een vlokje sneeuw in de nacht en vroege ochtend van woensdag.

Livigno

Livigno

Einde van de week zachter

Vanaf donderdag gaat het roer om. In grote lijnen wordt het een heel stuk zachter en er komt ook weer neerslag. De sneeuwgrens loopt op; in het westelijk deel van de Alpen komt die zelfs boven de 1500m te liggen. Wat timing betreft, in Frankrijk en Zwitserland gaat het donderdag al sneeuwen en regenen, terwijl het in Italië en Oostenrijk nog grotendeels droog blijft. Vooral in Italië is ook nog redelijk wat ruimte voor de zon. Vrijdag neemt de neerslagactiviteit af en is het overal veel zachter dan eerder in de week. In de loop van het weekeinde neemt de kans op sneeuw weer toe, maar opnieuw met een vrij hoge sneeuwgrens.

Kitzbühel

Kitzbühel

Oberstdorf

Oberstdorf

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio

Zauchensee

Zauchensee

Zillertal Arena

Zillertal Arena

Handige weerlinks:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen