Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weekend vol verse sneeuw

15965 - Alpenweer: weekend vol verse sneeuw (1)

De afgelopen week kon er in de Alpen genoten worden van schitterend weer. Aankomend weekend vindt er echter een flinke weeromslag plaats. De komende week passeert het ene neerslaggebied het andere, waardoor de omstandigheden behoorlijk wisselvallig zullen zijn. Aan de mensen die de komende week op wintersport gaan, kunnen we in ieder geval met zekerheid zeggen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de sneeuw. In de skigebieden in de Alpen ligt genoeg, en soms wordt de laag aangevuld met vers wit poeder.

Dit weekend al sneeuw

De komende dagen passeren er meerdere sneeuwgebieden, die uiteraard samengaan met veel wolken. De situatie op de piste zal niet altijd even fijn zijn, met name door het slechte zicht. Het eerste sneeuwgebiedje trekt in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag over de Alpen. Met name in de noordelijke Franse Alpen (Morzine, Chamonix) en Zwitserland valt in de nacht naar zaterdag en op zaterdag zelf een beetje sneeuw. Die middag begint het ook licht te sneeuwen aan de noordflanken in Oostenrijk. Veel sneeuw valt er niet, hooguit een paar centimeter, maar tijdens je rit naar de Alpen kunnen de wegen uiteraard glad zijn.
Een tweede sneeuwgebied bereikt het westen van Zwitserland zondagochtend en breidt zich daarna langzaam over het Alpengebied uit. De sneeuw valt wederom met name aan de noordflank. Aan de zuidflanken blijft het zo goed als droog en schijnt soms de zon. De sneeuwgrens schommelt tussen de 900 en 1400 meter. De verwachte sneeuwval bedraagt tussen de vijf en tien centimeter.

Avoriaz

Meer sneeuw volgt…

Het blijft wederom niet bij deze twee sneeuwgebieden. Maandag gaat het wederom sneeuwen in grote delen van Oostenrijk, Beieren en Zwitserland. Daarbij daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de dag tot diep in de dalen. De sneeuw valt wederom vooral aan de noordflanken en er kan 10 tot 20 centimeter sneeuw worden verwacht. De omstandigheden om te gaan skiën zullen niet prettig zijn, want het zicht zal behoorlijk slecht zijn. Zit je in de Franse of Italiaanse Alpen? Dan heb je veel betere omstandigheden. Daar blijft het nagenoeg droog en met wat geluk breekt ook de zon door.
Dit betere weer breidt zich dinsdag over het hele Alpengebied uit. De dinsdag wordt mogelijk de ‘topper van de week’ met flink wat zon, amper wind en lichte vorst zijn de omstandigheden perfect. De woensdag begint ook nog mooi, maar spoedig neemt de bewolking toe en in Frankrijk en Zwitserland begint het in de loop van de ochtend met sneeuwen. Het sneeuwgebied gaat gepaard met zachtere lucht waardoor de sneeuwgrens stijgt naar ongeveer 1400 meter. Met name in de avond het fors sneeuwen met in een paar uur tijd 10 tot 20 centimeter verse sneeuw.
In Oostenrijk blijft het tot in de avond droog. Daar gaat het pas ’s nachts beginnen met sneeuwen. Tegelijkertijd sneeuwt het ook nog steeds in de Franse en Zwitserse Alpen, alleen in Italië blijft het grotendeels droog. De meeste skigebieden kunnen rekening houden met 20 centimeter aan verse sneeuw, met name boven de 1400 meter hoogte.

Weersvoorspelling Kirchberg

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.