28 november 2010 door Thijs in 'Stellingen''

Misschien leuk voor de eerste skimeters maar al kan je eenmaal bochten draaien dan heb je er niks meer te zoeken. Ik heb het over indoorsneeuwbanen. Laatst had ik weer eens het (on)genoegen om van zo’n baan af te mogen skiën. En weer kwam ik tot dezelfde conclusie…

1: Ze zijn te kort

Wat zijn ze toch ongelofelijk kort! Daar ga ik mijn vers gewaxte ski’s echt niet meer voor gebruiken. 3 bochten en je bent weer beneden. Vervolgens kan je bij het liftje achteraan in de rij aansluiten alsof je op een zaterdagmiddag bij de kassa van De Bijenkorf staat. Eenmaal in het pannenkoekenliftje glijd je met een slakkengang naar boven. De stoeltjeslift in de indoorbaan van Landgraaf is wat mij betreft al een hele verbetering.

2: Het is er altijd druk

Of ik nou doordeweeks of in het weekend kom het is er altijd druk. Fatsoenlijke bochten draaien is al onmogelijk laat staan als de piste ook nog eens bevolkt wordt door beginners en mensen die denken dat ze goed kunnen skiën! Dat laatste zorgt zelfs voor levensgevaarlijke situaties. Vol gas van een piste zorgt sowieso voor problemen maar in een volle indoorbaan is het helemaal vragen om ongelukken.

3: Veels te duur

En de prijzen die ze voor die ijzige pistes durven te vragen, bespottelijk! Een paar uurtjes op een Nederlandse indoorbaan is net zo duur als een dagkaart in pakweg Gerlos of Kaprun. En daar krijg je als ik me niet vergis toch flink wat extra piste-kilometers en een onbetaalbaar uitzicht!

4: Sfeer

Of beter het gebrek daaraan. Ze doen hun uiterste best met Tiroler jodel muziek en houten Stubes maar het is het allemaal net niet. De Apfelstrüdel smaakt anders, de haard knettert niet zoals in Oostenrijk en als ik eenmaal weer buiten sta raak ik toch wel ontgoocheld door het Nederlandse landschap. Het enige wat hetzelfde is, is de geur van zweetvoeten na het uitrekken van de skischoenen.

Voor mij geen indoorskibanen meer. Voor beginners is het ideaal om de basis van het skiën onder de knie te krijgen maar daarna hoef je er echt nooit meer te komen. Ik wacht rustig tot ik weer naar de Alpen mag afreizen. Ben jij wel een liefhebber van indoorbanen of mijd je ze ook liever?

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.