8 februari 2018 door Thijs in 'Reisverslagen''

Mürren

Zodra je in Lauterbrunnen in de gondel stapt, ontsnap je aan de drukte van alledag. Eenmaal boven op de Grütschalp stap je over in het bergtreintje dat al sinds 1891 dienstdoet. Direct is daar het besef dat we onderweg zijn naar niet zomaar een bestemming. De tijdgeest lijkt nog geen grip te hebben op het autovrije Mürren. Karakteristieke gebouwen, met sneeuw bedekte straten en prachtige panorama’s, het lijkt alsof we een winters prentenboek zijn binnengestapt. Alleen de massaal toestromende Aziaten die het dorp via het scherm van hun mobiele telefoon bekijken, doen je beseffen dat we nog altijd in 2018 leven.

“Sorry dat we 30 seconden te laat zijn”

Nadat we het station uitstappen staan we even om ons heen te kijken. We laten het prachtige uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau op ons inwerken. Opeens verschijnt er een golfkarretje met sneeuwkettingen voor ons en twee mannen beginnen zich te verontschuldigen. “Sorry dat we 30 seconden te laat zijn!”, het blijken twee medewerkers van het hotel te zijn die onze bagage op komen halen. Dat Hotel Eiger letterlijk aan de overkant van de straat ligt, maakt het tafereel alleen nog maar merkwaardiger. Zo gastvrij maak je het zelden mee!

Onuitwisbare eerste indruk

Met omstandigheden als deze, verse sneeuw en een blauwe hemel, willen we niets liever dan snel de pistes opzoeken. We wandelen door de pittoreske straatjes naar het dalstation van de Schilthornbahn. De Zwitserse vlag wappert trots aan een gevel en de bebouwing doet denken aan vervlogen tijden. Mürren maakt een onuitwisbare eerste indruk en ik kan mijn ogen niet van de drie beroemde bergen op de achtergrond houden. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn hier natuurlijk (ook) om te skiën. Na een blik op de pistekaart maak ik me hier al geen zorgen meer om. 50 sneeuwzekere pistekilometers, de steilste afdaling van de Jungfrau Region en brede afdalingen om op te carven, dat komt wel goed!

Geen skigebied voor beginners

We beginnen in het lagere gedeelte van het skigebied op de Schiltgrat (2145 m). Hier zijn de afdalingen niet al te lastig, maar de Schilthorn als een beginnersgebied beschouwen gaat niet op. Over het algemeen zijn de afdalingen vrij pittig. Op de Maulerhubel (1930 m) die ook bereikbaar is vanuit het plaatsje Winteregg kunnen beginners beter uit de voeten. Een aanrader is afdaling nr. 6 waarbij je letterlijk door de straten van Mürren skiet. De zonnige afdalingen liggen er stuk voor stuk prachtig bij en altijd is daar het uitzicht de Eiger, Mönch en Jungfrau.

Mürren

Mürren - Schilthorn

Lunchen in het draairestaurant Piz Gloria

Tegen lunchtijd nemen we, samen met tientallen Aziaten, de grote cabinebaan naar de top van de Schilthorn (2970 m). Deze plek heeft niet alleen een waanzinnig uitzicht te bieden, maar ook een draairestaurant en een James Bond museum. Dit is namelijk de plek waar de film ‘On her majesty’s secret service’ werd opgenomen. Overal word je herinnerd aan het feit dat George Lazenby hier in 1969 zijn eerste en enige Bondfilm opnam. Leg in het draairestaurant overigens niet je handschoenen in de vensterbank. Die zie je namelijk pas na 45 minuten weer terug nadat het restaurant een compleet rondje heeft gedraaid.

Steilste afdaling van de Jungfrau Region

Er is geen tijd om de lunch even rustig te laten zakken. Zodra je het draairestaurant uitstapt, sta je bovenaan de ‘steilste piste van de Jungfrau Region’. Door de fantastische sneeuwcondities valt de piste al bij al ontzettend mee. Het eerste stuk is met 75% inderdaad behoorlijk steil, maar vlakt al snel af. Vervolgens ski je door een imposant winterlandschap met ongerepte sneeuwvelden. De afgelopen dagen is de pistedienst druk bezig geweest met het afschieten van lawines en het opruimen van de sneeuw. Inmiddels is ook de ‘Kanonenrohr’, de aansluiting tussen het bovenste en onderdeel van het gebied, weer geopend. Ook deze zwarte afdaling blijkt op dit moment niet al te lastig.

Piz Gloria

Foto: © Zwitserland Toerisme / Jungfrau Region

Inferno piste

Gegrepen door de Eiger, Mönch en Jungfrau

Vanaf het moment dat ik opstond, totdat ik de gordijnen weer dichtsloeg werden mijn ogen naar de Eiger, Mönch en Jungfrau getrokken. De drie bergen zijn van een ongekende schoonheid en de bijbehorende wintersportregio sluit hier naadloos op aan. Termen als idyllisch, pittoresk en schilderachtig klinken cliché, maar zijn zonder twijfel van toepassing op Mürren. Het is een dorpje zoals in een wintersportsprookje en het skigebied is heerlijk om je als ervaren skiër in uit te leven. Hier gaat het leven nog in een versnelling lager en je hebt het idee een andere wereld te zijn binnengestapt. De Jungfrau Region komt met stip binnen in mijn rijtje ‘mooiste skigebieden van de Alpen’. Dit natuurlandschap moet je gewoon een keer met eigen ogen hebben gezien!

Met dank aan:

Mürren

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen