Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer veel bewolking en lokaal veel sneeuw

De komende dagen wordt gekenmerkt door de invloed van lage drukgebieden. Hierdoor overheerst de bewolking en kan er lokaal weer veel sneeuw gaan vallen. Op woensdag kunnen er kortdurend enige opklaringen zijn.

Weerkaart, dinsdagochtend 23 nov. ’10

Bewolking overheerst en van tijd tot tijd sneeuw

Vandaag en morgen is de invloed van een langgerekt lage drukgebied over het oostelijk Alpengebied goed merkbaar. De bewolking overheerst en er zijn slechts sporadisch opklaringen aanwezig. Op woensdag wordt de invloed hiervan tijdelijk onderbroken als een uitloper van een hoge drukgebied, over de Atlantische Oceaan, precies over de Alpenlanden komt te liggen. De dagen erna zien we op de weerkaarten verschillende lage drukgebieden ontstaan. Deze liggen zowel ten zuiden, ten noordwesten en noordoosten van de Alpenlanden. Hierdoor worden deze bepalend voor het weer in de verschillende ski gebieden.

Skilift in Les Trois Vallées

Temperaturen steeds lager en er blijven volop sneeuwkansen

Een frontale zone (occlusie) ligt aan het begin van de dag gekruld over het westelijk Alpengebied en over het uiterste oosten van Oostenrijk. Deze occlusie met veel bewolking en van tijd tot tijd regen, of sneeuw trekt de komende periode tezamen met één van de hierboven genoemde lagedrukgebieden in noordoostelijke richting. Hierdoor zal de wind uit het noorden tot noordwesten gaan waaien waardoor vervolgens lucht met steeds lagere temperaturen wordt aangevoerd. Hierdoor blijft de bewolking dominant aanwezig en zal er van tijd tot tijd overal sneeuw kunnen gaan vallen. Het niveau waarop dit gebeurt daalt van 800-1200m op maandag, naar 400-600m op dinsdag om vervolgens vanaf donderdag in het hele Alpengebied vanaf de grond onder nul te komen.
Betrouwbaarheid:
85% van de computerberekeningen geven een overeenkomend scenario weer.

Duitsland: Veel bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd perioden met regen, of sneeuw boven de 600-900m. De wind is in de ochtend nog zwak noordelijk, maar deze krimpt geleidelijk richting het noordwesten.
Morgen:
De bewolking en neerslag, lokaal 10-15cm sneeuw boven de 300-500m, blijven overheersen. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Met name op woensdag en donderdag komen in de vroege ochtend nevel en mistbanken voor, welke lokaal hardnekkig zullen zijn. Vervolgens krijgt de bewolking weer de overhand en is sneeuw weer mogelijk.

Frankrijk: Eerst veel bewolking en sneeuw, tijdelijk enige opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen, of sneeuw boven de 800-1200m. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Het blijft ook morgen overwegend zwaar tot geheel bewolkt en zijn er perioden met regen, of sneeuw boven de 500-800m. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Door het wegtrekken van frontale zone zal de bewolking in het zuidwestelijk deel van de Franse Alpen kunnen breken en wordt het wisselend bewolkt. Wel zullen de restanten van frontale zones overdrijven waardoor de bewolking dikker wordt en er af en toe wat lichte sneeuw zal vallen. Op vrijdag is deze kans het grootst, en bovendien zal er dan ook een vrij krachtig noordelijk wind gaan waaien. Omdat daarbij de temperaturen omlaag gaan zal deze zeer koud aanvoelen.

Italië: Afnemende sneeuwkansen.


Vandaag:
Met een naar west tot noordwest ruimende zwakke tot matige wind, wordt door föhn werking de meeste neerslagactiviteit van frontale zone teniet gedaan. Wel blijft de bewolking aanwezig en enkele sneeuwbui, boven de 1200-1500m, is ook zeker niet uit te sluiten.
Morgen:
Het is overwegend half tot zwaar bewolkt, en het blijft als gevolg van föhn werking droog. De wind is zwak en komt uit noordelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
In de nacht en vroege ochtend overheerst de nevel of de mist, maar na het oplossen hiervan zal het meest half bewolkt zijn. Neerslag is pas weer te verwachten tegen het weekend, en dan nog vooral in de Dolomieten.

Oostenrijk: Van tijd tot tijd sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt, met af en toe wat regen, of sneeuw boven de 600-1000m. In de middag trekt de neerslag zone wel naar het noordoosten, waardoor in het westen de bewolking iets kan breken en het droger wordt. Maar echt veel zonneschijn is er niet te verwachten. De wind is matig uit het zuidoosten en gedurende de middag wordt deze meer westelijk.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt, waaruit het met name in het Vorarlberg gebied kan regen, of sneeuwen boven de 400-800m. De wind is zwak tot matig uit het west tot noordwesten.
Woensdag t/m Zaterdag:
De bewolking blijft overheersen met van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 500m. Aan de zuidflank van de Alpen overheerst de föhn invloed, waardoor het daar iets vriendelijker oogt.

Zwitserland: Met name sneeuw in het zuidoosten.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met periodes met regen, of sneeuw boven de 1000-1500m. Slechts een zeer enkele opklaring kan verwacht worden in het uiterste zuiden. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
In de vroege ochtend nog zwaar tot geheel bewolkt, met van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 400-600m. Geleidelijk aan kans dat de bewolking in de zuidelijke helft gaat breken waardoor opklaringen mogelijk zijn. De wind is overwegens zwak tot matig uit noordelijke richtingen.
Woensdag t/m Zaterdag:
Overwegend wisselend bewolkt, met in de vroege ochtend mistkansen. In de bergen kan door stau de bewolking hardnekkiger zijn en is een enkele sneeuwbui niet uit te sluiten.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.