20 november 2010 door Miranda in 'Stellingen''

Voor veel mensen is wintersport en alcohol onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gezellig wat drinken na een mooie wintersportdag, of ’s avonds op stap kan erg leuk zijn. Helaas zijn er ook wintersporters die het nodig vinden om tijdens het skiën of snowboarden al lekker door te zakken. En dat is wat mij betreft net zo fout als alcohol in het verkeer.

Ik hoop dat deze man met de lift naar beneden is gegaan.

Lallende Hollanders

In veel Oostenrijkse dorpen staan wij Hollanders bekend als feestgangers die niet kunnen skiën....Jammer van dat skiën, maar we brengen wel een hoop gezelligheid mee! Helaas zijn er ook wintersporters die al starten met alcohol tijdens het skiën of boarden. Ieder jaar gebeuren er door alcohol veel ongelukken op de pistes, vooral aan het einde van de dag als iedereen de dalafdaling neemt. Het schijnt dat tussen 14.00 uur en 16.00 uur 30% van alle skiongelukken plaatsvindt. Uiteraard speelt niet alleen het alcoholpercentage, maar ook drukte op de piste en vermoeidheid rond die tijd mee.

20% van de skiongelukken ten gevolge van alcohol

Ieder jaar raken duizenden wintersporters betrokken bij een ongeluk op de piste. 20% van alle ongelukken heeft als directe oorzaak alcohol. De Italiaanse provincie Zuid-Tirol heeft een wet aangenomen waardoor alcohol op de piste inmiddels is verboden. Word je betrapt met een percentage van meer dan 0,2 promile, dan ben je het haasje. Je krijgt dan een fikse boete. Bij skiongelukken wordt ook meestal direct naar de invloed van alcohol gekeken.

Ach, als je na het skiën in je onderbroek wilt staan: prima, dan hebben wij ook wat te lachen!

Veel Nederlanders betrokken bij ongevallen

Ik heb een keer een lezing bijgewoond van het Oostenrijkse Rode Kruis. Er werden diverse skiongelukken beschreven waarbij vaak “Holländer” en “alcohol” betrokken waren. Ik ben eigenlijk altijd trots dat ik Nederlandse ben, maar in deze zaal vol Oostenrijkers wilde ik het liefst even onder tafel kruipen bij het horen van deze verhalen. Wintersporters die in het half duister met een flinke slok op de piste afdalen en vervolgens in een ravijn belanden. Hulpverleners wagen hun eigen leven wagen om iemand te redden die door overmatig drankgebruik in de problemen is geraakt.

Kom maar op met die blaastest!

Mijn mening is dat alcohol en wintersporten niet samen gaan. Wat mij betreft mogen dezelfde regels gelden als in het verkeer. Kom maar op met die blaastesten op de piste! Ik lust ook best graag een drankje, maar dan wel altijd ná het skiën. Het heet toch ook niet voor niets après-ski?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.