18 november 2010 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Ieder jaar valt mijn oog er weer op, die verdomde Doppelmayr skiliften. Of ik nou in Lech, Val Thorens of Brand zit, Doppelmayr is er ook te vinden. Met meer dan 14.000 installaties in 83 landen is dit ook niet zo gek. Doppelmayr is de onbetwiste nummer 1 als het om skiliften gaat.

Multinational

Vrijwel ieder skigebied heeft wel een lift van de Oostenrijkse firma Doppelmayr. Het bedrijf bestaat al sinds 1892 en is in 2002 gefuseerd met de Zwitserse liftenfabrikant Garaventa, officieel is het nu de Doppelmayr/Garaventa Gruppe. Na het bundelen van de krachten is het bedrijf alleen nog maar verder gegroeid. Overigens kom je Doppelmayr niet alleen tegen in skigebieden maar ook in warenhuizen, pretparken en vliegvelden.

Peak2Peak lift

Innovatie

Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in het Oostenrijkse Wolfurt maar het heeft over de hele wereld vestigingen. Wolfurt is als het brein van de firma, het brein waar de liften op de (digitale) tekentafel worden ontwikkeld om uiteindelijk geproduceerd te worden. Bij Doppelmayr is namelijk niks te gek: langer, hoger, zwaarder, groter, de klant vertelt het maar. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om constant te innoveren om de klant, in dit geval de wintersporter, op een veiligere, comfortabelere en snellere manier bovenaan de piste te krijgen.

Wereldrecords

En dat de firma niet zomaar een liftenbouwer is laat het zien door diverse wereldrecords op hun naam te zetten. Het had wat voeten in de aarde (lees: technische tegenslagen) maar inmiddels is het paradepaardje, de Peak2Peak lift, tussen Whistler en Blackcomb operationeel. Het is een gondel met slechts 4 pilaren, maar die wel ruim 4,5 kilometer lang is! De afstand tussen de verste pilaren is 3 kilometer! Op het hoogste punt bungel je maar liefst 435 meter boven het dal. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! In 11 minuten brengt de lift je vervolgens van de top van Whistler naar de top van Blackcomb. De reden voor dit ambitieuze project was dat er in het natuurgebied geen gewone liften mochten worden gebouwd. De lucht in was dus het devies, en dat laat Doppelmayr zich geen twee keer zeggen!

Of het nou gondels, stoeltjesliften of ankertjes zijn, Doppelmayr maakt het. Ongelofelijk, wat een bedrijf! Heb jij al in de Peak2Peak lift gezeten? Of weet je een skigebied waar Doppelmayr nog niet is gesignaleerd?

Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen