Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallig met van tijd tot tijd sneeuw.

1580 - Alpenweer: wisselvallig met van tijd tot tijd sneeuw. (1)

De eerste dagen overwegend veel bewolking en redelijke sneeuwkansen tijdens passage van een frontale zone. Halverwege de week tijdelijk enkele opklaringen, maar op donderdag weer veel bewolking en mogelijk sneeuw boven 1200m.

Neerslag positie op dinsdagmiddag rond 12 uur.

Veel bewolking en perioden met sneeuw.

Vandaag hebben we over het oostelijk Alpengebied nog te maken met de invloed van een hogedrukgebied. Hier komen enkele opklaringen voor en in de vroege ochtend zijn er lokaal mistbanken en lage bewolking in de dalen. Dit verdwijnt vrij spoedig van de “weerkaart”en nestelt zich een lagedrukgebied in de Golf van Genua (zuidwest Frankrijk). Hierdoor komt er over de Alpenlanden een stevige noordoostelijke stroming te staan met aanvoer van vochtige lucht waarin veel bewolking en van tijd tot tijd enige neerslag/sneeuw zal vallen. Dit lagedrukgebied trekt op dinsdagmiddag weliswaar naar het zuidoosten weg, maar de lage luchtdruk blijft bepalend voor het weer. Pas aan het eind van de week ziet het ernaar uit dat, kortstondig, enige hoge druk invloed aanwezig is over het oostelijk Alpengebied.

Aanhoudend veel bewolking en kans op sneeuw.
Een noord-zuid georiënteerde frontale zone ligt over het westelijk Alpengebied en zorgt voor perioden met regen, en sneeuw boven de 2200m. Met het naar het oosten verplaatsen van deze zone zal dit niveau geleidelijk dalen naar 1600m. In de nacht naar woensdag verlaat deze zone het oostelijk Alpengebied waardoor er enige ruimte komt voor opklaringen. Maar doordat de stroming nabij het aardoppervlak steeds meer noordoostelijk wordt ontstaat er aan de noordflank veel bewolking, terwijl aan de zuidflanken meest met föhn te maken krijgen. Wel zullen stapelwolken aanwezig zijn. Op donderdag passeert vanuit het westen een volgend frontaal systeem met regen, en lichte sneeuw boven de 1200m. Hierachter breekt de bewolking enigszins zijn opklaringen mogelijk.
Betrouwbaarheid:
80% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan.

Duitsland: Zwaar tot geheel bewolkt en regen, in het weekend tijdelijk droger en zon.


Vandaag:
In de westelijke helft zwaar tot geheel bewolkt, aanvankelijk in het oosten nog enige tijd half bewolkt. Vanuit het westen toenemende kans op enige regen, en sneeuw in de avond en nacht boven de 1200m. De wind is veranderlijk en zwak tot matig.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen, sneeuw boven de 1000m. De wind wordt zwak noordoostelijk.
Woensdag t/m Zaterdag
Slechts sporadisch komen opklaringen voor. Doordat de wind meest noordoostelijke is komt veel stau bewolking voor waaruit het van tijd tot tijd licht kan regenen, de sneeuwgrens stijgt naar 1500-2000m. In de nachten is het nevelig en komt er lokaal mist voor, die vrij hardnekkig kan zijn. Op donderdag tijdens passage frontale zone weer meer regen en sneeuw mogelijk.

Frankrijk: Veel bewolking en perioden met regen of sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en regenachtig, sneeuw boven de 1500m. Zwakke tot matige noordoosten wind.
Morgen:
Geleidelijk naar het oosten wegtrekkende bewolking en neerslag. Maar in de hoger gelegen locaties blijft het overwegend wisselend bewolkt en kan wat lichte sneeuw vallen boven de 1200m. De wind is noordoostelijk en is zwak tot matig en in de bergen vlagerig.
Woensdag t/m Zaterdag
Opklaringen maar in de nacht en ochtend kans op nevel en of mistbank. Met name op de zuidflank van de Franse Alpen ontstaat bewolking waaruit wat lichte sneeuw kan vallen, op donderdag passeert een volgende frontale zone met regen, en sneeuw boven de 1200-1500m.

Italië: Veel bewolking, en van tijd tot tijd regen of sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en regenachtig, sneeuw boven de 1500m. In het oosten aanvankelijk nog half tot zwaar bewolkt en nevelig. Zwakke veranderlijke wind.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en regenachtig, sneeuw boven de 1500m. De wind is noordoostelijk en is zwak tot matig en kan in de bergen vlagerig zijn.
Woensdag t/m Zaterdag
Aanhoudend wisselvallig en van tijd tot tijd regen en of sneeuw. In de nachten en vroege ochtend nevelig en kans op mistbanken of hardnekkige bewolking in de dalen. Vanaf woensdag enkele opklaringen maar kans op een lokale sneeuwbui, op donderdag passeert een volgende frontale zone met enige regen en sneeuw.

Oostenrijk: Overwegend bewolkt en sneeuw boven 1200-1800m.


Vandaag:
In de vroege ochtend, met name in het oosten nevelig en lokaal mistbanken, elders meest zwaar tot geheel bewolkt en vanuit het westen toenemende kans op regen, sneeuw boven de 1500m. De wind is overwegend zwak en veranderlijk.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt, met van tijd tot tijd perioden met regen, sneeuw boven de 1000m, lokaal zelfs dalend naar 500-800m. In de oostelijke helft zal het in de vroege ochtend nog nevelig zijn, maar al snel zal het ook daar bewolkt raken. Zwakke tot matige oostelijke wind.
Woensdag t/m Zaterdag
Overwegend zwaar bewolkt, met van tijd tot tijd enige regen, of sneeuw boven de 1200m. Door de meest zuidoosten wind, zullen aan de noordflanken de betere omstandigheden voorkomen. Maar op donderdag zal dit onderscheid volledig verdwenen zijn als een frontale zone van west naar oost overtrekt. Op vrijdag weer nevel en mistkansen en de meeste bewolking aan de zuidflank.

Zwitserland: Veel bewolking en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar bewolkt, maar toenemend naar geheel bewolkt op nadering van frontale zone. Hierbij zullen er perioden met regen zijn, en boven de 2200m ook sneeuw. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen, of sneeuw boven de 1400m. In de middag kan het van het westen uit licht tot half bewolkt worden bij het wegtrekken van de frontale zone. De wind is zwak en veranderlijk, maar met een noordoostelijke voorkeursrichting.
Woensdag t/m Zaterdag
Op woensdag wisselend bewolkt en een enkele regen of sneeuwbui, op donderdag passeert een volgend frontaal systeem waardoor de bewolking en neerslagkansen weer toenemen. Op vrijdag opklaringen, maar bij een aantrekkende zuidwestenwind zal stau bewolking gemakkelijk kunnen ontstaan.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.