14 november 2010 door Miranda in 'Materiaal''

"Nee, ik ga nooit op wintersport, ik hou niet van kou...". Ik hoor het regelmatig als ik vertel dat skiën en snowboarden mijn passies zijn en ik het liefst de hele winter in de sneeuw zit. En ja, ik ben ook een koukleum! Een enorm grote koukleum zelfs. Goede kleding is dé oplossing. Erg belangrijk is de eerste laag: thermo- of functioneel ondergoed.

Ademend, droog en warm

Tegenwoordig is er veel keus in de eerste laag van je wintersport-outfit. Het is belangrijk dat deze laag je lekker warm en droog houdt. Onderkleding moet dus "ademen", waardoor transpiratievocht afgevoerd wordt. Vaak is thermo-ondergoed van synthetisch materiaal dat bovenstaande kenmerken heeft, maar meestal aan het einde van de dag niet meer zo fris ruikt. Je kent ze wel, van die niet al te frisse mensen waar je liever niet naast staat tijdens de après-ski.

Maar liefst 5 kilo wol levert zo'n dikke jongen per jaar.

Dé oplossing: merinowol

Een jaar of 6 geleden ontdekte ik ondergoed van merinowol. Merinoschapen zijn beroemd om hun kwaliteit wol. Ze hebben 10 keer zoveel haartjes per vierkante centimeter en door de structuur van de wol kriebelt het niet. Ook na een dag flink sporten stinkt het niet, ideaal dus als eerste laag van je wintersportoutfit. De nadelen zijn dat het vrij prijzig is en dat je na verloop van tijd de gaten in je favoriete shirt ziet vallen. Wol is nou eenmaal niet zo sterk.

Nieuw in Nederland: Devold wollen ondergoed

Sinds een paar maanden is het Noorse merk Devold, dat al sinds 1853 bestaat, te koop in Nederland. Ook zij maken gebruik van de lekker haartjes van het merinoschaap, maar combineren dit met een stevige en comfortabele binnenlaag. Door deze combinatie zullen er waarschijnlijke niet na een paar keer wassen de gaten invallen. Ik werd al helemaal blij toen ik het ondergoed ontving; mooie zachte kwaliteit en een supergoede pasvorm! Tijd voor een test van dit nieuwe ondergoed op de Stubaier Gletscher!

De perfecte combi

Het lijkt wel voorjaar op de gletsjer de eerste twee dagen. De zon schijnt en de temperatuur is tot 3000 meter boven nul. Toch trek ik de eerste dag m'n wollen ondershirt aan. Eigenlijk heb ik het een beetje te warm de eerste dag, morgen dus maar een dunnere tweede laag. Maar, ondanks de warmte heb ik geen last van een natte rug. Op dag twee heb ik de perfecte combi: m'n nieuwe favoriete wollen laag, dunne fleece en een softshell, helemaal goed! Op dag 3 is het een stuk kouder, dus eindelijk tijd om ook de wollen onderbroek (wat klinkt dat toch idioot) aan te trekken. Ik heb 's ochtends eerst de onderste 20 cm van de pijpen geknipt, omdat ik zo'n broek niet fijn vind in mijn ski- of snowboardschoenen. De broeken zijn overigens ook te koop in deze lengte, dus je hoeft niet met de schaar in de weer. Ook deze dag kom ik weer lekker warm en droog door. Na 3 dagen gletsjer ben ik overtuigd: dit is mijn nieuwe favoriete onderlaag!

Meer informatie over Devold wollen ondergoed >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.