Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer In het weekend droog daarna opnieuw sneeuwkansen

1578 - Alpenweer In het weekend droog daarna opnieuw sneeuwkansen (1)

Vandaag nog veel bewolking en neerslag, in het weekend droger en af en toe schijnt de zon. Na het weekend opnieuw kans op buien, mogelijk vergezeld van sneeuw. De lokale verschillen hierin zijn overigens wel groot.

Neerslag vandaag rond 12 uur.

Afnemende wind en naar het noorden wegtrekkende neerslag.

Vandaag begint de dag onstuimig met veel regen en/of sneeuw. Bovendien staat er aan de noordflank van de Alpen een stevige westenwind en zijn er windstoten. Dit alles heeft te maken met een lagedrukgebied dat nabij Schotland ligt maar geleidelijk aan opvult en over de Noordzee in oostelijke richting wegtrekt. Boven de Alpenlanden zal hierdoor de stroming krimpen naar zuid tot zuidwest en sterk in kracht afnemen. In het weekend overheerst dan de invloed van een zwak hogedrukgebied, maar op maandag wordt een lagedrukgebied boven het Middellandse zeegebied weer bepalend. Hierdoor zal met een zuidoostelijke stroming de zuidflanken met meer bewolking en (lichte) neerslag te maken krijgen, terwijl van het westen uit een langgerekt frontaal systeem dichterbij komt en voor sneeuwbuien zal gaan zorgen.

Na het weekend weer sneeuwkansen

De frontale zone met regen, sneeuw en buien trekt vanavond in noordoostelijke richting weg, waardoor in het weekend weer opklaringen mogelijk zijn. Vandaag ligt de sneeuwgrens nog tussen de 1800m in het noorden en 2500m in het westen, maar de sneeuwgrens zal met het wegtrekken van de frontale zone overal tot boven de 2500m uitkomen. Pas na het weekend treed weer een daling op richting de 1500-2000m. Omdat er dan ook weer een frontale zone met buien zal gaan passeren is het aannemelijk dat er weer sneeuw zal gaan vallen.

De Italiaanse Dolomieten in de buurt van Plose worden steeds witter.

Betrouwbaarheid:

Circa 80% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan. Onzekerheid zit in de buienactiviteit en positie na het weekend.

Duitsland: Zwaar tot geheel bewolkt en regen, in het weekend tijdelijk droger en zon.


Vandaag:
Geheel bewolkt en perioden met regen. Met een naar het noorden wegtrekkende frontale zone komen in de avond en nacht de opklaringen binnen. De wind is zuidwestelijk matig en er komen windvlagen voor tot 70 km/u.
Morgen:
Licht tot half bewolkt weer, de wind is zuidwestelijk en matig, windstoten tot 60km in de hoger gelegen lokaties.
Zondag t/m Woensdag:
De opklaringen hebben ook op zondag de overhand en het is licht bewolkt met een zwakke zuidwesten wind. Op maandag kan er eerst nog enige stau-bewolking aanwezig zijn, maar tegen de avond komt van het westen uit een volgende frontale zone met neerslag dichterbij. Daarna is het wisselend bewolkt en blijft het droog tot woensdagavond.

Frankrijk: Veel bewolking en regen of sneeuw, in het weekend meer zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt van tijd tot tijd enige perioden met regen en/of buien. De zuidwesten wind is matig en er komen windstoten voor tot circa 60 km/u. In de tweede helft van de middag nemen de neerslagkansen af en wordt het half tot zwaar bewolkt.
Morgen:
Het is overwegend licht tot half bewolkt, maar lokaal kan door stau de bewolking in het westen wat hardnekkiger zijn. Het blijft droog. De wind is zuidwest en is zwak tot matig.
Zondag t/m Woensdag:
Op zondag is het meest half bewolkt, maar staat er wel matige tot vrij krachtige wind, zeker in de hoger gelegen locaties. Zeer lokaal kan er een enkele sneeuwbui tot ontwikkeling komen, maar zeker geen grote hoeveelheden. Op maandag neemt de bewolking op nadering van een frontale zone toe en gaat het vervolgens regenen, sneeuwen boven de 2200m. Daarna blijft het wisselend bewolkt.

Italië: Veel bewolking, en af en toe wat lichte regen of sneeuw.


Vandaag:
Half tot zwaar bewolkt met van tijd tot tijd regen of een enkele bui. De wind is overwegend westelijk en is zwak tot matig. De neerslag verdwijnt in de loop van de middag in noordelijke richting.
Morgen:
In de ochtend kans op een enkele mistbank, maar overwegend licht tot half bewolkt. In de middag toenemend naar half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Zondag t/m Woensdag:
Aan flanken van de Alpen is het meest zwaar tot geheel bewolkt, en valt af en toe lichte regen, boven de 2500m sneeuw. Passage van frontale zone op maandag geef veel bewolking en af sneeuw boven de 1500m. Daarna kans op mist in de nacht maar overdag droog.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af toe regen bij matige west-zuidwestenwind. Van het zuiden uit geleidelijk brekende bewolking en enkele opklaringen. Maar er kan nog wel een lokale bui vallen, met name in de oostelijke helft.
Morgen:
Aanvankelijk nevelig en lokaal mistbanken. Licht tot half bewolkt en vooral langs in de zuidelijke helft zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte neerslag, sneeuw boven de 2800m. Zwakke wind, variërend tussen zuidoost en zuidwest.
Zondag t/m Woensdag:
In de nachten en ochtend kans op een lokale mistbanken en bewolking in de dalen, overdag licht tot half bewolkt in het noorden en in zuiden meest zwaar bewolkt en kans op lichte neerslag. Op maandagavond neemt de bewolking van het westen uit weer toe en gaat het regen, of sneeuwen boven de 1500m.

Zwitserland: Wisselend bewolkt en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Nabij de frontale zone geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, sneeuw boven de 2500m. Zwakke west tot noordwesten wind. Geleidelijk aan het eind van de middag van het zuiden uit brekende bewolking en droog.
Morgen:
In de westelijke helft voornamelijk licht bewolkt en droog, in de oostelijke helft half, lokaal zwaar, bewolkt en kans op een lichte sneeuwbui boven de 3000m.
Zondag t/m Woensdag:
In het oosten zwaar tot geheel bewolkt en een enkele bui of lichte regen, in het westen meest licht tot half bewolkt. Op maandag neemt van het westen uit de bewolking toe zal er weer enige neerslag vallen. Dit zal in het oosten boven de 2600m sneeuw kunnen zijn. Deze frontale zone verlaat het land op dinsdagochtend vroeg waarna het tot woensdagmiddag weer licht tot half bewolkt zal zijn. Vervolgens nadert in de middag weer de volgende frontale zone.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.