12 november 2010 door Thijs in 'Reisverslagen''

Stubaital

En dag twee in het Stubaital was zowaar nog mooier dan de eerste. Toen ik bij het opendoen van de gordijnen een strakblauwe hemel zag wist ik niet hoe vlug ik in mijn skibroek moest schieten. Snel ontbijten en dan op naar de gletsjer. Dit beloofde een hele, hele mooie wintersportdag te worden!

Minimale wachttijden

En zo dachten meer mensen er over. In de skibus was het een drukte van jewelste en de laatste vijf kilometer van de gletscherstrasse was filerijden omhoog. Ik had een gezicht als die van een oorwurm omdat ik stond te springen om over vers geprepareerde pistes af te dalen. Geduld is dus geboden wanneer je, net als heel München en omstreken, een dagje Stubaier gletsjer in de planning hebt. Ondanks dat er in de weekenden van november meer dan tienduizend mensen op de gletsjer zijn, zijn de wachttijden voor de liften minimaal. Eenmaal boven zie je al die mensen simpelweg niet meer terug.

Stubaital

Uitstekende sneeuwkwaliteit

Wat je wel ziet is een wonderbaarlijk winterlandschap. De Stubaier gletscher is met 103 kilometer aan pistes de grootste gletsjer van Oostenrijk. Ieder niveau skiër komt hier uitstekend tot zijn recht, er zijn glooiende afdalingen om het kunstje te leren of aan de techniek te werken en steilere afdalingen voor de echte cracks. De sneeuwkwaliteit was zo vroeg in het seizoen al van een zeer goede kwaliteit, ondanks de drukte. Hierbij moet worden opgemerkt dat tegen het einde van de middag enkele afdalingen transformeerden in buckelpistes met stroken ijs.

Sportscheck Testival

Afgelopen weekend stond ook het jaarlijkse Sportscheck Gletscher Testival op het programma. Een weekend lang kreeg iedereen de kans om de nieuwste modellen ski’s en accessoires van de verschillende firma’s te testen. Aangekondigd als de grootste materiaaltest van de Alpen viel het mij toch enigszins tegen. Lege rekken waren een gevolg van de drukte. Wilde je echt graag een ski testen, dan was in de rij gaan staan of er vroeg bij zijn het devies.

Stubaital

Après-ski bij de Mutterberg

En hoe wordt een traditionele wintersportdag afgesloten? Juist, met après-ski! Natuurlijk zijn de dorpen in het Stubaital niet te vergelijken met feestwalhalla’s als Gerlos, Kirchberg of Westendorf, maar er hing een meer dan gezellige sfeer. Rond een uur of vier kwam het feest op gang onderaan de gletsjerbanen bij hotel Mutterberg. Wat voorzichtig begon eindigde uiteindelijk in volwaardige après-ski. Laat ik het erop houden dat ik weer heel wat Eisbären heb gezien, gevlogen heb als een vlieger, en niet te vergeten cowboys en indianen heb gespeeld! Om 9 uur maakte de après-ski knallers weer plaats voor serene rust aan de voet van de gletsjer waar wij een weekend lang met volle teugen van hebben genoten! Overigens gaat na 9 uur het feest gewoon verder in de gratis après-ski bus richting het dal.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen