Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Frontale zones met sneeuw trekken over de Alpen

1575 - Alpenweer: Frontale zones met sneeuw trekken over de Alpen (1)

Neerslag van donderdagmiddag.

Sterk wisselende omstandigheden de komende dagen.

Een lagedrukgebied boven Centraal-Frankrijk krijgt de komende uren verbinding met een lagedrukgebied boven Denemarken en trekt vervolgens (opvullend) vandaag in noordoostelijke richting weg. Hierdoor wordt op donderdag de weg vrijgemaakt voor het passeren van een rug van hoge luchtdruk. Maar deze invloed is zeer beperkt doordat een krachtig lage drukgebied boven de Noordzee zijn invloed tot over het Alpengebied laat gelden. In het weekend liggen de Alpen precies op de grens van hoge luchtdruk over het Middellands zeegebied en lage luchtdruk in het noorden van Europa.

Sneeuw op enkele dagen.
Vandaag is het aanvankelijk in het zuidelijk Alpengebied meest bewolkt met af en toe regen, of sneeuw boven de 1200m. Van het westen uit passeert een buienlijn waardoor het gehele Alpengebied voor neerslag gevoelig zal zijn. Op donderdag is het meest zwaar bewolkt aan de noordflank van de Alpen en is het wachten op de passage van de volgende frontale zone op vrijdag welke in de vroege ochtend al voor de eerste sneeuw zal kunnen zorgen. Deze zone trekt zich vervolgens in noordelijke richting terug, waardoor de neerslagkansen weer aanmerkelijk zullen afnemen. In het zuidelijk Alpengebied zal het daarop door Stau overwegend bewolkt blijven, terwijl in het noorden de bewolking weer breekt en enkele opklaring voorkomen en begint het wachten op de frontale zone die op zondagmiddag van het westen uit weer zal gaan passeren met de nodige bewolking en sneeuw op maandag boven de 1800m.

Betrouwbaarheid:
Circa 80% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan. Wel zijn er verschillen in de neerslagactiviteit op de frontale zone de eerste dagen.

Duitsland: Van tijd tot tijd passeren frontale zones met vooral op vrijdag sneeuw.


Vandaag:
Overwegend half tot zwaar bewolkt. In de middag op nadering frontale zone geheel bewolkt en in de avond van tijd tot tijd regen, en mogelijk wat lichte sneeuw boven de 1000m. Komende nacht dalend naar circa 700m. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Tijdens neerslag komen windstoten voor.
Morgen:
Zeer snel naar het oosten wegtrekkende regen of natte sneeuw. Overdag meest half tot zwaar bewolkt. Tegen het eind van de middag van het westen uit opnieuw geheel bewolkt en perioden met regen en sneeuw boven de 1200m. De zuidwesten wind is zwak tot matig en er zijn windstoten tot ca 70 km/u.
Vrijdag t/m Maandag:
Frontale zone schampt het noordelijk Alpengebied en zorgt op vrijdag nog voor sneeuw en en regen beneden de 1200m maar vooral voor veel wind. Op zaterdag droog en kans op nevel en mist, maar op zondag door Stau weer zwaar tot geheel bewolkt en enige lichte neerslag.

Frankrijk: Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd enige neerslag.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en er trekken van tijd tot tijd enige (sneeuw) buien over de Franse Alpen. Zwakke west tot noordwesten wind.
Morgen:
De buienactiviteit neemt volledig af en is het zwaar bewolkt door Stau. In de tweede helft van de middag nadert een frontaal systeem waardoor het geheel bewolkt wordt met vooral in de avond en nacht veel regen, en sneeuw boven de 1000m. De sneeuwgrens stijgt geleidelijk naar circa 2200m. De wind krimpt naar zuidwest en neemt toe tot matig er zijn krachtig windstoten te verwachten.
Vrijdag t/m Maandag :
Het neerslag gebied verlaat het noorden van de Franse Alpen pas op zaterdagochtend en klaart het enigszins op. Vervolgens komt op zondag van het noordwesten een volgende frontale zone weer naderbij met enige regen of sneeuwbuien.

Italië: Wisselend bewolkt en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd een enkele regen of sneeuwbui. De wind is overwegen zuidwestelijk en is matig. In de avond ruimt de wind naar noordwestelijk en blijven buien mogelijk.
Morgen:
De matige wind komt uit het noorden tot noordoosten waardoor door föhn werking een groot gedeelte van buienactiviteit en bewolking verdwijnt. Het is licht tot half bewolkt maar aan de noordflanken is er duidelijk meer bewolking aanwezig.
Vrijdag t/m Maandag:
Op vrijdag zullen de meest noordelijk gelegen hellingen nog kunnen rekenen op wat sneeuw boven de 1500m. Maar de neerslagzone schuift in de ochtend naar het noorden weg waarna enkel wat hardnekkige stua bewolking overblijft. Op zaterdag “verschuift” de stau bewolking van de noordflanken naar de zuidflanken waaruit er op zondag en maandag nog wat sneeuw kan vallen boven de 1800m.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en droog. Eerst in het uiterste westen kans op een enkele bui in de middag en avond naar het oosten uitbreidend. Zwakke tot matige zuidwesten wind.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en kans op een enkele bui in het zuiden. Zwakke, van noordoost naar west, krimpende wind. In de avond van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door regen, en sneeuw boven de 1000m, sneeuwgrens oplopend naar 1800m op vrijdag.
Vrijdag t/m Maandag:
Naar het noorden wegtrekkende neerslag gevolgd door meest half bewolkt weer en droog. Op zondag meeste bewolking aan de zuidflanken, met mogelijk wat lichte regen of sneeuw. In de nacht naar maandag op uitgebreide schaal nevel en mistbanken bij een zwakke veranderlijke wind.

Zwitserland: Wisselend bewolkt en op enkele dagen sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en er trekken van tijd tot tijd enige (sneeuw) buien over. Zwakke west tot noordwesten wind.
Morgen:
Met een naar west gekrompen wind blijft de westelijke helft gevoelig voor Stau bewolking waaruit het licht kan regenen/sneeuwen. In het oosten is het meest half bewolkt en droog. In de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en gaat het regenen, of sneeuwen boven de 1800m.
Vrijdag t/m Maandag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen of lichte sneeuw boven de 2800m, naar het noorden wegtrekkend. Op zaterdag meest licht tot half bewolkt en droog, maar op zondag weer toenemend naar half tot zwaar bewolkt en kans op regen, of sneeuw boven de 2000m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.