Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Wisselend bewolkt en regen of sneeuw.

1570 - Alpenweer: Wisselend bewolkt en regen of sneeuw. (1)

De komende dagen zullen wisselvallig verlopen, de bewolking overheerst en van tijd tot tijd zal er weer neerslag gaan vallen in de Alpenlanden. Het niveau waarop sneeuw te verwachten is, ligt op maandag rond de 1200m, maar stijgt de komende week naar 2500m op vrijdag.

Uitzicht Cime-Ceron, Val Thorens.

Wisselvallig met eerst nog kans op sneeuw.

Bepalend voor het weer de komende week wordt een complex lage drukgebied over de Britse Eilanden. Deze volgt vandaag en morgen een zuidoostelijke koers om vanaf woensdag opgenomen te worden in een lagedrukgebied boven Denemarken. Op donderdag is over de Alpenlanden tijdelijk de invloed van een uitloper van hogedrukgebied boven Spanje aanwezig, maar dit is van korte duur want op vrijdag overheerst de weer lage druk invloed.

Meest wisselend bewolkt en af toe regen of sneeuw.
Vandaag hebben we nog te maken met bewolking en neerslag van een frontale zone, welke zich in oostelijke richting verplaatst. De grootste kans op opklaringen zijn tijdelijk in het westen en noordwesten te verwachten, maar al vrij snel zal een volgende frontale zone in het westen en zuiden voor bewolking en neerslag zorgen. Op donderdag is het overal droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. Maar dit is van korte duur, want op vrijdag wordt met een vrij krachtige westelijke stroming het volgende frontale systeem richting de Alpen gevoerd. Hiervan lijkt de meeste neerslag overigens in het westen en noorden te gaan vallen. Het niveau waarboven sneeuw kan gaan vallen stijgt van 1200m op maandag naar circa 2500m op vrijdag.

Betrouwbaarheid:
Circa 70% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan. Door de snelle wisselend locaties van de druksystemen kan het weer lokaal wel sterk afwijken van bovenstaand beeld.

Duitsland: Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd regen en/of natte sneeuw.


Vandaag:
De bewolking overheerst er valt van tijd tot tijd regen en /of natte sneeuw. Met name boven de 1200m is er kans op sneeuw. De wind is overwegend zwak noord tot noordoostelijk.
Morgen:
In de vroege ochtend grote kans op nevel en mistbanken. Overdag geheel bewolkt en af en toe wat lichte neerslag en boven de ca 1500m sneeuw. De wind is zwak uit zuid tot zuidoostelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag :
Aanvankelijk licht tot half bewolkt en een enkele regenbui, tegen het weekend meer bewolking en toenemende kans op regen. In het weekend sterke windstoten.

Frankrijk: Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd enige neerslag.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en naar het oosten wegrekkende neerslag. Overdag half bewolkt en droog, zwakke zuid- zuidwesten wind.
Morgen:
In de vroege ochtend lokaal een mistbanken, overdag half tot zwaar bewolkt en een enkele bui, naar matig toenemende zuidwesten wind.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanvankelijk nog wisselend bewolkt en een enkele bui. Op donderdag tijdelijk minder bewolking en droog, maar tegen de avond van het westen uit weer toenemende bewolking gevolgd door regen, boven de 2800m sneeuw.

Italië: Wisselend bewolkt en afnemende sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans enkele regen en/of sneeuwbuien, wind overwegend zwak noordoostelijk.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans enkele regen en/of sneeuwbuien, wind overwegend zwak zuidoostelijk.
Woensdag t/m Zaterdag:
In de vroege ochtend kans op nevel en/of mist, lokaal hardnekkige laaghangende bewolking. Donderdag meest licht tot half bewolkt en droog, geleidelijk op vrijdag weer iets toenemende neerslagkansen, meest regen.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en kans op sneeuw.


Vandaag:
Het is overwegend bewolkt met van tijd tot tijd enige regen, de meest intensieve neerslag is in de oostelijke helft te verwachten. De sneeuwgrens varieert tussen de 700m in het noorden tot circa 1500m in het zuiden. De wind is en blijft vandaag veranderlijk en zwak.
Morgen:
Aanvankelijk in het westen nog enkele opklaringen maar vanuit het zuiden neemt de bewolking en intensieve neerslag steeds meer toe. De sneeuwgrens stijgt geleidelijk naar circa 1500m
Woensdag t/m Zaterdag:
Op woensdag meest licht tot half bewolkt, in de dalen half tot zwaar bewolkt en droog. Op donderdagochtend zwaar tot geheel bewolkt en kans op neerslag daarna droog. Vervolgens neemt op vrijdag de bewolking verder toe en zal met name op zaterdag enige regen kunnen vallen.

Zwitserland: Wisselend bewolkt en kans op sneeuw.


Vandaag:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en enige regen, in het oosten sneeuw. Van het westen uit opklaringen en droog. De wind is zuid-zuidwestelijk en zwak en neemt in de middag toe tot matig. In het westen oplossende bewolking door föhnwerking.
Morgen:
Wolkenvelden afgewisseld met buien in de oostelijke helft boven de 1400m met sneeuw, in het westen meest regenbuien.
Woensdag t/m Zaterdag:
Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd regen en/of sneeuwbuien. Op donderdag geleidelijk zwaar tot geheel bewolkt en regen en/of sneeuw. Sneeuwgrens geleidelijk stijgend naar 2500m op vrijdag.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.