Skip to navigation Skip to main content

Winterklaar?

1566 - Winterklaar? (1)

Het wordt vroeger donker, buiten wordt het kouder. Nog even en het is alweer zo ver; de wintersport! Tijd dus om je alvast bezig te houden met de voorbereidingen. Want of je nu een heel seizoen weggaat (zoals ik) of lekker een weekje gaat genieten van je wintersportvakantie, het is goed om je terdege voor te bereiden.

Auto

Is de auto winterklaar? Zitten de winterbanden er al onder? Dit is verplicht in onder andere Duitsland en Oostenrijk. Daarnaast zijn winterbanden voor je eigen veiligheid ook een aanrader. Alleen al op de Nederlandse wegen als het flink regent merk je direct het verschil in grip ten opzichte van zomerbanden.

Kleding

En dan je kleding: een prettige ski- of snowboardbroek, een warme jas en fijne muts, handschoenen. Zelf vind ik het prettig om thermo-kleding te dragen onder mijn ski-outfit. Warm als het buiten erg koud is, koel als het zonnetje flink schijnt. Ook de accessoires zijn belangrijk: een goede skibril voor de zon, een goggle (sneeuwbril) voor als het mistig is en sneeuwt. En dan de helm; steeds meer mensen dragen een helm op de piste voor hun eigen veiligheid. Voor kinderen is de helm inmiddels in vrijwel alle landen verplicht. Ook ik draag een helm – en ik wil niet meer zonder!

Materiaal

Wat niet kan ontbreken tijdens de wintersport is het materiaal: of je nu skiet, liever op je snowboard staat of langlaufer bent. Er zijn drie opties: je eigen materiaal meenemen, materiaal in Nederland huren, of ter plaatse. De verkoopprijzen hier zijn over het algemeen vergelijkbaar met de prijzen in Oostenrijk. Maar: veel wintersportshops in Nederland hebben rond deze periode hun uitverkoop; sla dus nu je slag als je bijvoorbeeld graag je eigen schoenen wilt hebben!

Sneeuw-fit

Wintersport, in welke vorm dan ook, is een intensieve sport waarbij je spieren gebruikt die je in Nederland veel minder nodig hebt. Daarbij bevind je je op de piste snel zo’n 1500 meter hoger dan dat wij in Nederland leven. Je merkt dat aan je ademhaling en conditie. De lucht is droger, je bent sneller moe. Met je conditie op peil en getrainde spieren gaat het skiën beter en heb je minder kans op blessures. Het kan dus geen kwaad om aan je conditie te werken! Maak eens een extra wandeling ’s avonds, volg een sneeuwfit-training bij de sportschool of boek een paar skilessen op de indoorbaan om het gevoel terug te krijgen en de spieren alvast voor te bereiden. Ook op internet vind je veel verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op je wintersport. Ze helpen je om fit op reis te gaan. Vaak zijn deze oefeningen makkelijk thuis te doen. Kijk bijvoorbeeld op voorkomblessures.nl.

Vergeet ook niet...

Tot slot: vergeet ook niet de leuke dingen in te pakken! Sleetjes voor de kinderen (ook voor volwassenen nog altijd een feestje), een gezellig spel om de avond mee te vullen, een lekker boek om optimaal te genieten van het vakantiegevoel! En bovenal: geniet van de voorpret dankzij de blogs op snowplaza.nl!

Wie heeft er nog meer goede tips ter voorbereiding op de wintersport?


Lenneke werkt voor Snow Experience dat skisafari’s organiseert in de grote Oostenrijkse skigebieden en daarnaast runt ze reisbemid-delingsbureau Op Reis. Deze winter houdt ze ons op de hoogte van haar belevenissen in de wintersportdorpen, bij de skischool of in de kroeg.