Skip to navigation Skip to main content

Rijden in de sneeuw

1556 - Rijden in de sneeuw (1)

Als je met de auto op wintersport gaat is de kans dat je een keer in de sneeuw moet rijden best groot. Nederlanders zijn hier over het algemeen niet zo heel goed in. Denk maar aan afgelopen winter; het hele land staat vast bij de eerste de beste sneeuwbui! Hierbij onze tips voor het rijden in de sneeuw.

Koude en natte handen, hoe werkte dat ook alweer met die kettingen?

Help, er ligt sneeuw op de weg!

Hoewel in de Alpen de wegen over het algemeen snel en goed schoongehouden worden, kan het natuurlijk zijn dat het zo hard sneeuwt dat de weg “wit” blijft. Maar wanneer is het nu tijd om de sneeuwkettingen om te leggen? Eerlijk gezegd rijd ik altijd best lang door zonder kettingen, zeker met goede winterbanden heb je eigenlijk heel lang goede grip. Soms zie je toeristen al bij de eerste vlokjes stoeien met de kettingen en vervolgens kruipend en met een hoop herrie hun weg vervolgen.

Veel ijs; op deze weg heb je absoluut kettingen nodig!

Wanneer kettingen?

Op het moment dat de weg écht wit is en je merkt dat je een beetje begint te glijden is het tijd om je kettingen om te leggen. Let ook op andere weggebruikers, wat doen zij? Ben je bijvoorbeeld aan het klimmen en zie je iedereen met kettingen naar beneden rijden, stop dan bij de eerste mogelijke parkeerplaats en leg je kettingen erom. Met extreme sneeuwval staat er ook wel eens politie langs de weg die je vertelt hoe de situatie is en dat je nú je kettingen moet omleggen. Vanzelfsprekend heb je bij steile wegen sneller kettingen nodig, dan wanneer de hellingshoek niet zo groot is. En neem bij het dalen geen risico’s, het gevecht tegen de zwaartekracht verlies je altijd!

Keep your head cool

Keep your head cool als je in de sneeuw rijdt. Neem de bochten langzamer, trek rustig op en rem rustig af. Indien je je gaspedaal te diep indrukt zal je merken dat je gaat slippen en je grip verliest. Te hard remmen kan ervoor zorgen dat je je ABS voelt, schrikt hier niet van, maar blijf gewoon sturen. Als het echt mis dreigt te gaan, probeer dan de berm/sneeuwwand in te sturen, uiteraard aan de kant van de berg.

De ideale bergauto

In de Alpenlanden zie je veel locals in een 4x4 aangedreven auto rijden. Logisch, met deze auto’s heb je meer grip en controle en kan je veel langer doorrijden zonder kettingen. Terwijl jij loopt te vechten met je kettingen, rijdt een 4x4 je in de sneeuw nog lachend voorbij. Een voorbeeld van een fijne reiswagen mét 4x4 is de Subaru Forrester. Met deze wagen is geen berg te hoog en geen Alpenland te ver!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.