29 oktober 2010 door Thijs in 'Algemeen''

De lange latten onderbinden in een land waar de ski werd uitgevonden. Het kompas wijst naar het noorden! Want de oorsprong van de ski leidt terug naar Noorwegen. Een historie die duizenden jaren terug in de tijd gaat, maar waar het langlaufen tot op de dag van vandaag een volkssport is.

De loipe of de wildernis

Waar je ook kijkt, in Noorwegen word je bijna altijd en overal omringd door de natuur. Dichtbegroeide bossen worden afgewisseld door kale vlaktes en hoge bergen. De Noren houden van hun natuur en zien deze graag letterlijk aan zich voorbij glijden. In de weekenden is het dan ook druk op de parkeerplaatsen nabij de natuurlijke ‘uitvalswegen’. Met de ski’s op het dak zoeken ze naar een langlaufstek die het beste aansluit bij de weersomstandigheden van die dag. Met de zon hoog in de hemel de bergen in bijvoorbeeld. Een bijzondere ervaring boven de boomgrens. En bij veel wind de beschutting opzoeken, in een beboste omgeving in het dal. Voordat de latten daadwerkelijk ondergebonden worden, wordt nog de beste wax uitgezocht. Want sneeuw lijkt wel gewoon sneeuw, maar de juiste wax maakt wel degelijk het verschil.

Kwaliteit

Noren houden nou eenmaal van kwaliteit. Punt. Het zal je dan ook niet verbazen dat de ‘witte wegen’ duidelijk bewegwijzerd zijn en dat er goede langlaufkaarten voorhanden zijn om het juiste spoor te volgen. Avontuurlijke langlaufers kunnen in Noorwegen hun hart ophalen door een tocht te maken over de lange afstand paden of door gewapend met GPS een eigen spoor te trekken. Het is daarbij mogelijk om de nacht door te brengen in een zogenaamde hytte. Met een glas warme choco of gløgg opwarmen bij de houtkachel, om de volgende dag weer de benen te strekken!

Wordt jij samen met je familie de langlauf testfamilie van 2011? Doe mee!

Foto's: Ute foto / Innovation Norway / C.H.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.