27 oktober 2010 door Miranda in 'Reisverslagen''

Het stond al een tijdje op mijn “wintersport-to-do-lijstje”: snowkiten. De variant op het water had ik inmiddels een beetje onder de knie, dus nu was het tijd om me door een enorme vlieger te laten voortbewegen over de sneeuw. Het leek me geweldig. Maar naarmate mijn vakantie dichterbij kwam, werd ik toch wel een beetje zenuwachtig. Wat als ik nou keihard tegen een rots zou vliegen? Ik wist inmiddels hoeveel kracht een kite kan hebben en in het water kan je al leuke klappers maken…..

Niet zomaar even uitproberen

Snowkiten is niet iets wat je zelf “gewoon even” uitprobeert. Je moet goed op de hoogte zijn van de omgeving (wat ligt er onder de sneeuw?), lawinegevaren en natuurlijk het weer en de wind. Wij krijgen les bij de Swiss Snowkitingschool van Pascal Nessier. Pascal is al 10 jaar actief in het snowkiten, gediplomeerd instructeur en kent de Simplonpas als geen ander. We krijgen les van de Hollandse Maayke, die ons ook het kitesurfen op het water heeft bijgebracht.

Eerst theorie voor we met de kites gaan oefenen.

Wachten op de wind

Na een erg lange reis met veel oponthoud komen we ’s nachts om 03.30 uur aan in het stadje

Oefenen met de kite

We zijn met een klein groepje van 5 personen. Naast ons is er een Duits stel dat nog geen ervaring heeft met kiten en een Nederlandse die veel ervaring heeft met de kite op het water. We krijgen eerst uitgebreid instructie over de kite en de safety’s ( veiligheidsmaatregelen voor het geval de kite er met jou van doorgaat). We maken gebruiken van zogenaamde “foilkites”, die je gemakkelijk zelf kan starten op de sneeuw. De wind is gelukkig niet heel sterk, dus het oefenen met de kite gaat redelijk rustig. We staan op onze ski- of snowboardschoenen en iemand houdt je bij de trapeze vast als je start, zodat je niet wegglijd door de kracht van de kite.

In de pflug

Na een uurtje oefenen met alleen de kite is het tijd om het snowboard of de ski’s onder te binden. Ik kies voor mijn ski’s, op twee latten blijf je nou eenmaal iets gemakkelijker staan dan op een snowboard. Daar sta ik dan op mijn ski’s aan een enorme vlieger van 9 vierkante meter! Voorzichtig stuur ik de kite in de “powerzone” en ik glijd meteen weg, aaaaaah! Gelukkig weet ik nog heel goed hoe de pflug werkt, dus na de eerste 25 meter sta ik in een prachtige pflug stil en stuur ik de kite weer terug naar boven, zodat deze zijn kracht verliest. Pfoe, dat waren de eerste meters en de rotswanden zijn nog op veilige afstand!

Lees zondag het vervolg van mijn snowkite-avontuur op de Simplonpas…….

Lees meer over snowkiten op de Simplonpas >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt