24 oktober 2010 door Miranda in 'Nieuws''

Respect the mountains is een Nederlandse non-profit organisatie die bijdrage wil leveren aan het behoud van de natuur en de leefomgeving in de Alpenlanden. De organisatie wil de wintersporter bewust maken van de kwetsbaarheid van de Alpen. Snowplaza steunt Respect the mountains. We want to keep (y)our playground clean!

De ideale respect the mountains wereld

In de ideale ‘Respect the Mountains Wereld’ denken mensen twee keer na voordat ze handelen, zijn skigebieden milieuvriendelijk en realiseren mensen dat we onze houding moeten veranderen om de pistes te behouden en hier nog lang van te kunnen genieten. "Bergen bewustzijn" noemt Respect the mountains dit. Bewust-wording genereren ze o.a. via voorlichtingsmateriaal zoals folders en de website, maar ook door concrete acties zoals de schoonmaakdagen in de Alpen.

7-Ways to respect the mountains

Jij kunt goed bijdragen door te handelen naar de 7 Ways van Respect the Mountains. 7 manieren om bewuster en beter om te gaan met je omgeving tijdens je vakantie. Eigenlijk heel simpele manieren om jouw bijdrage te leveren aan een beter milieu. Deze week lichten we de eerste twee "ways" toe.

1. Keep clean

Dieren eten geen plastic. Neem je vuilnis mee naar huis of gooi het in de prullenbak. Het is echt heel simpel. Door de hoogte verteert vuilnis nog langzamer én het hoort niet in de bergen thuis. Jij kijkt toch ook liever naar spierwitte bergen dan naar de bananenschillen van een ander? Om je een beeld te geven: meer dan 30.000 sigarettenpeuken liggen onder de gemiddelde skilift na een seizoen lekker skiën met z’n allen.

Niet zonder na te denken zomaar ergens naar boven lopen dus.....

2. Respect nature

Het is zó verleidelijk en toch blijft het voor de natuur een crime: off-piste boarden en skiën. Best of worse: ga met een gids mee. Hij of zij kan je de beste plekken in het gebied laten zien zonder jonge bomen en planten te beschadigen. Na een dag skiën … you need a break. Dat geldt ook voor de bergen. Wees creatief en ga een dag sneeuwwandelen op van die rackets, langlaufen of fietsen in de sneeuw. Zo zie je de berg weer van een hele andere kant. En ja, het is ongelooflijk spannend om uit een helikopter te springen of met een sneeuw scooter door de besneeuwde bossen te scheuren en heel hard ‘jippieieieieieie!’ te schreeuwen. Maar als je de bergen wilt respecteren, is het antwoord ‘nee’.

In hoeverre houdt jij rekening met de natuur als je op wintersport bent? Ik neem mijn vuilnis altijd netjes mee en heb iemand wel eens een papiertje terug gegeven die hij "per ongeluk" liet vallen. Maar off-piste skiën.....tja, ik kan me natuurlijk beter aan de skiroutes houden. Een goed voornemen voor deze winter. En jij?

Lees meer over Respect the mountains >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.