18 oktober 2010 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

De afgelopen weken viel mijn oog een aantal keren op Valle d'Aosta, een regio in Italië waar ik nog nooit ben geweest. De foto's en verhalen die ik las op internet en in een magazine hebben mijn interesse gewekt: hier wil ik heen! Valle d'Aosta staat op mijn "wintersportbestem-mingenlijstje" voor deze winter!

Hoe langer ik er naar kijk…

In Valle d'Aosta liggen fantastische skigebieden waar jong en oud, beginner en gevorderden zich zal vermaken. Het decor waarin je skiet is in ieder geval adembenemend. Je wordt omringd door de mooiste toppen van de Alpen, met de Matterhorn, de Monte Rosa en de Mont Blanc. Na enig onderzoek kom ik tot de conclusie dat Valle d’Aosta een wintersportbestemming is van de eerste rang! Daar moet ik heen!

Grensoverschrijdend

In Valle d’Aosta kun je grenzeloos skiën want vanuit het skigebied van Breuil-Cervinia is het mogelijk om de grens over te steken naar het Zwitserse Zermatt. In gedachten zie ik mij al tochten maken over de brede skipistes. Een unieke ski-ervaring door de omringende bergwereld en het passeren van de voet van de machtige Matterhorn. En tijdens een wintersport houdt ik ook wel van wat off-piste werk. Komt dat even goed uit! Elk skigebied van Valle d’Aosta is een paradijs voor freeriders en het is de enige skiregio in Italië waar je mag heliskiën. Een begrip in de omgeving is de Rutor-tocht. Een gletjserafdaling van de top van de Rutor, 3486 meter hoog, naar La Thuile of het afgelegen Valgrisenche.

Rust

En als ik het een dagje wat rustiger aan wilt doen ga ik richting Monte Rosa. Langs weerszijden van de vallei kronkelen vooral rode pistes door de prachtige bossen. In tegenstelling tot Breuil-Cervinia is het hier een oase van rust. Wat mij opvalt is de gezellige, familiaire indruk die Valle d’Aosta op mij maakt. Hotels zijn knus en worden uitgebaat door plaatselijke families, après-ski liefhebbers ga je hier niet vinden. Na een dagje skiën of wandelen in de bergen kun je in een van deze hotels lekker ontspannen in een buitenzwembad met uitzicht op de bergen of genieten van een hypermoderne wellness infrastructuur.

Ik moet en ik zal!

Hier moet en zal ik nog een keer naartoe op vakantie. Valle d'Aosta is namelijk veel meer dan wintersport alleen. Een authentieke sfeer, restaurants met streekproducten en Aosta met zijn musea en winkelcentra. Wat mij betreft pak ik vandaag mijn koffers nog en reis ik af naar Valle d’Aosta. Ik ben overtuigd!

Ben jij ook overtuigd? Of ben je er al eens geweest? Tell me!

Lees meer over Valle d'Aosta>>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.