Skip to navigation Skip to main content

Themaweek: Bijzondere wintersport-bestemmingen

1533 - Themaweek: Bijzondere wintersport-bestemmingen (1)

Over de Alpenlanden is alles al gezegd en geschreven. Het is al lang niet meer bijzonder als je zegt te gaan skiën in Courchevel , Verbier of Lech . Wil je echt indruk maken komend seizoen boek dan bijvoorbeeld een wintersport richting Scandinavië of Japan! Houd de komende week het weblog over bijzondere wintersport-bestemmingen in de gaten.

Verbreed je horizon

Maar wanneer is een wintersportbestemming dan bijzonder? In ieder geval gaan we onze horizon verbreden en laten we de Alpenlanden links liggen. We nemen een kijkje op andere continenten waar ook meer dan behoorlijk geskied en geboard kan worden. Of Scandinavië? Waar wintersport nog écht authentiek is. En wat te denken van de landen in Oost-Europa waar de prijzen zeer aantrekkelijk zijn.

Wintersport verandert

Niet dat er iets mis is met wintersporten in de Alpen, maar een authentiek plaatsje in pakweg Oostenrijk is de laatste jaren steeds moeilijker te vinden. Ze zijn er nog wel, maar de laatste jaren is alles steeds massaler geworden. Van mij hoeft het niet, maar veel landgenoten zijn het hier niet mee eens. Dertien in een dozijn chalets worden uit de grond gestampt, pisterestaurants zijn veredelde vreetschuren en skiliften zijn gedegradeerd tot niet meer dan een transportmiddel. In een doorsnee Alpendorp is de sfeer daardoor de laatste jaren veranderd. Liftbedienden zijn vaak nors en de wintersporters hebben korte lontjes. Het zou mij niets verbazen als je de komende jaren nieuwsberichten leest over geweld op de piste. Overdreven? Of de trend voor de komende jaren?

Wintersport in haar meest pure vorm

Neem nou Nieuw-Zeeland. Niet naast de deur, maar dan heb je ook wat. Bereid je voor op een ware cultuurshock. Wintersport in haar puurste vorm. De mensen lachen je toe en zijn er zo behulpzaam als het maar kan. De ongerepte natuur is wonderschoon en wordt gerespecteerd zoals het hoort. Terwijl in Europese oorden de pistes er vaak uitzien als een catwalk waar zien en gezien worden belangrijker lijkt dan skiën speelt dat in NZ geen enkele rol. Het merendeel heeft donkergrijze skikleren of een oude trui uit de kast getrokken. Ray-Bans en fancy goggles? Die zie je hier niet. Lees morgen meer over wintersport in Nieuw-Zeeland.

Zijn jullie het eens met mijn kritische noot over de doorsnee Alpenbestemming? En welke bijzondere wintersportbestemming heb jij al bezocht? Laat een reactie achter!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.