7 oktober 2010 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Snowboarders hebben zo hun eigen wensen als het gaat om het kiezen van de bestemming. De één houdt van freeriden en wil kilometerslange off-piste afdalingen de ander is op zoek naar mega funparks vol jumps, boxes, rails en een halfpipe. Vandaag dus duidelijk geen bestemmingen voor het braafste jongetje van de klas.


Laax

Ischgl

Vanuit de hele wereld komen freeriders en freestylers naar Ischgl om te boarden en te feesten. Met één van de grootste funparks van Europa en uitdagende poederafdalingen heeft het gezellige wintersportdorp meer dan genoeg te bieden. In Ischgl worden jumps en tricks tot een kunst verheven. Vandaar ook de naam van het funpark, snowARTpark. Het revolutionaire park is werkelijk een droom van iedere freestyler. Voor de beginner en de echte durfalls zijn aparte area’s waar iedereen op zijn of haar eigen niveau kan werken aan de techniek. Een kleine greep uit het aanbod: kickers, ramps, waverides, rails, funbox en een halfpipe van maar liefst 90 meter. De Freestyle elementen zijn gemaakt van sneeuw, hout en metaal. Ben je meer een snelheidsduivel? Neem het tegen je vrienden op in een boardercross of meet je snelheid op het High Speed parcours.

Laax

Laax is een begrip op het gebied van snowboarden. Al meer dan 30 jaar worden hier snowboard evenementen georganiseerd en dat is niet omdat de Zwitserse kaasfondue er zo lekker smaakt. Onbegrensde mogelijkheden voor ieder type snowboarder, dat is wat Laax een snowboard walhalla maakt. Met de 6,7 meter hoge halpipe bij Crap Sogn Gion, een 14 kilometer lange afdaling en diverse funparks staat in ieder geval vast dat je je grenzen op gaat zoeken. De angstaanjagende halfpipe is al vroeg in het seizoen in goede staat, doordat de shaper van het park hem opbouwt met sneeuw die hij door middel van “snowfarming” heeft bewaard van het vorige seizoen. Snowfarming is dus als het ware het conserveren van sneeuw. Over de aanwezige funparks is al genoeg gezegd en geschreven. Dat een Freestyle event als het Burton European Open kiest voor Laax als gastheer maakt duidelijk dat de funparks van topkwaliteit zijn. Aan ieder niveau snowboarder is gedacht, en mocht je meer willen leren dan kun je altijd nog een lesje volgen bij de aanwezige Freestyle Academy.

Les Deux Alpes

Ben jij het type snowboarder dat op pad gaat met een volledige backcountry uitrusting? Ben jij tot alles bereidt om first tracks te zetten in de ongerepte natuur? Kies dan voor Les Deux Alpes. Er zijn mogelijkheden om diverse sensationele afdalingen te maken waaronder die richting het bekende La Grave. Ook zijn er de zogeheten “slides”, speciale zones naast de piste waaroor je wel de thrill ervaart maar niet direct bang hoeft te zijn voor lawines en ander gevaar. De Cross’in Slide is uitdagend met canyons en cascades en de Ride’in Slide is meer geschikt voor de echte freerdider. Vanzelfsprekend heeft Les Deux Alpes ook een uitgebreid snowpark. Op 2600 meter, bij Toura, ligt een park met een wereldwijde reputatie. Je vindt er gevarieerde obstakels waaronder een axe-pipe, big-air, een boardercross en een imponerende half-pipe.

Ken jij nog andere snowboardbestemmingen met mega funparks of onnavolgbare freeride mogelijkheden? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.