29 september 2010 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

En? Weet je al welk immens skigebied ik gister bedoelde? Les Trois Vallées natuurlijk! Met ruim 600 kilometer aan piste is Les Trois Vallées het grootste aaneengesloten gebied van Europa. Hoog in de Franse Alpen gelegen zijn de mogelijkheden voor iedere wintersporter eindeloos!

3 valleien

Het skigebied van Les Trois Vallées strekt zich uit over drie valleien. Namelijk de vallei van Val Thorens-Les Menuires, de vallei van Méribel en de vallei van La Tania en Courchevel. Iedere vallei heeft duidelijk een eigen karakter. Zo is de kant van het Courchevel het authentiekst. De afdalingen lopen hier grotendeels door het bos, en de bebouwing straalt echt wintersport uit. Richting Méribel en Val Thorens wordt het landschap steeds ruiger, de pistes iets lastiger en het toerisme massaler. Ondanks dat de naam van het gebied anders doet vermoeden is er ook nog een vierde vallei. Vanaf de Cime de Caron, waar je een fantastisch uitzicht hebt, is er de afdaling richting Orelles. Onterecht wordt deze plaats en vallei nog wel eens over het hoofd gezien, het is er prachtig en beslist de moeite waard om naar af te dalen!

Dorpen

Val Thorens is het hoogst gelegen wintersportdorp van Europa (2300 meter) en bestaat uit massale appartementencomplexen. In dit dorp zit je altijd dicht bij de pistes, en in de namiddag is er Oostenrijk waardige après-ski(lees meer). Het lager gelegen Les Menuires is een modern skioord met hoogbouw, en een ideale ligging. Méribel ligt perfect gelegen in het hart van de drie dalen en heeft een gezellige uitstraling door de vele houten chalets en restaurantjes. Courchevel, dat uit meerdere dorpen bestaat, is een mondaine wintersportplaats waar de Franse jetset graag vakantie viert. Mede hierdoor heeft de plaats een luxe imago maar zijn de prijzen hoog.

600 kilometer piste!

Ieder skistation is verbonden met het hele skigebied. Behalve ontelbare pistes en een wirwar aan skiliften zijn er geweldige afdalingen via ongeprepareerde pistes. Houd je wel van een uitdaging? Doe dan ook de Grand Tour de Trois Valées. 3 valleien, 5 toppen, 15 liften, en een hoogteverschil van 8208 meter. Start vroeg want met dit tochtje ben je wel even bezig! Zeker op drukke dagen!

Skipassen

Enthousiast geworden over Lest Trois Vallée? Dan moet je nog een keuze maken uit de verschillende skipassen. Je kunt een pas kiezen voor het plaatselijke gebied; Val Thorens (150km. piste), Vallées des Belleville(300km. piste), of voor het hele gebied (600km. piste). Je kunt in Nederland al online je skipas kopen, en het is ook mogelijk om tijdens je vakantie je plaatselijke pas op te waarderen naar een pas voor het hele gebied.

Morgen staat een Italiaans super gebied in de schijnwerpers.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.