14 oktober 2010 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Åre is wintersport in optima forma. Het ruikt er naar wintersport, je proeft er wintersport en je hoort er wintersport. Het Zweedse Åre is totaal anders dan de bekende oorden in de Alpen. Van toeristen willen ze hier niet spreken, eerder van gasten. En aan het eind van je vakantie? Dan wordt je gezien als een vriend.

Eén van de beste skidorpen ter wereld

En vrienden staan altijd voor je klaar. Nou dat doen ze in Åre. Je moet er echt alles aan doen wil je het hier niet naar je zin krijgen. Het dorp is niet voor niks door één van de grootste reistijdschriften, Condé Nast Traveller, genomineerd als één van de beste skidorpen ter wereld. Het tijdschrift roemt onder andere de gevarieerde skimogelijkheden en het brede aanbod van activiteiten. Åre wordt in een adem genoemd met wintersportwalhalla’s als

Wintersportparadijs

Åre bestaat uit drie dorpen. Het centraal gelegen Åre biedt vertier voor het jongere club- en barpubliek met een levendig nachtleven. Duved is een stuk rustiger en is geschikt voor wie de echte uitdaging in de sneeuw zoekt. Björnen, het derde dorp is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Door de noordelijke ligging is sneeuw in Åre gegarandeerd tussen half december en begin mei. En als die sneeuw er eenmaal ligt is Åre een waar wintersportparadijs. Er zijn 83 skiliften, die toegang bieden tot bijna 100 kilometer piste (10km groen, 39km blauw, 43km rood, en 6km zwart). Hiermee is Åre het grootste skigebied van Noord-Europa. Het skigebied ligt rond de berg de Åreskutan die reikt tot 1274 hoogte.

Genoeg te doen

Door de ligging aan het Åresjön meer is Åre ook zeer geschikt voor langeafstandsschaatsers. Speciaal voor Nederlanders is er tussen februari en maart twee keer per week een toertocht van maximaal acht rondes op een geveegd parcours van 25 kilometer. Voel jij je niet zo thuis op het ijs dan neem je toch gewoon deel aan een huskysafari of een sneeuwscootertocht? Aan de kinderen is ook gedacht, zo is er sinds kort een Family Hangout; met een ‘gladiatorenbaan’ en een sneeuwballenmuur. Gedurende het hele seizoen worden er activiteiten georganiseerd, met en zonder ski’s. En na een lange, actieve dag is niets lekkerder dan tot rust komen in één van de vele spa’s om daarna te genieten van de lokale specialiteit, gegrilde rendierenbiefstuk. Åre behoort naast onder andere

Lage prijzen

Ondanks de internationale sfeer en de luxe uitstraling van Åre zijn de kosten van het verblijf vrij laag. Op en om de piste betaal je niet meer dan in de Alpenlanden. Alleen de reis richting Zweden is natuurlijk veel prijziger dan een autorit richting Oostenrijk of Frankrijk. Voor een retourticket richting vliegveld Åre /Östersund betaal je, met overstap in Stockholm, circa €350,- per persoon. In de wintermaanden gaat er ook een directe vlucht.

Binnen korte tijd kun je Åre terugvinden als bestemming op Snowplaza

Terug naar boven ▲

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

25 mei Nieuwe lift in Serfaus: 10-persoons Komperdellbahn
23 mei 5 skigebieden in Argentinië uitgelicht
22 mei Skiën in de zomer in Frankrijk: in deze skigebieden kan het