9 november 2010 door Thijs in 'Reisverslagen''

Stubaital

Afgelopen weekend was het Snowplaza team te gast in het Stubaital. Het werden drie lange ski-dagen met alles wat wintersport zo mooi maakt. Zon, uitdagende afdalingen, schitterende panorama’s, verse sneeuw en après-ski. Voor ons is de winter nu echt begonnen!

Besneeuwde toppen

Vrijdagmorgen ging de wekker al om half 5 maar ik heb nog nooit zo snel naast mijn bed gestaan. De eerste wintersport van het jaar stond voor de deur! Op Schiphol vertoonden sommigen van ons nog wat slaperige oogjes, maar die veranderden al snel in blije gezichten bij het zien van de besneeuwde toppen rond München. Ruim twee uur later stonden we voor Hotel Happy Stubai in Neustift. Een prima familiehotel met comfortabele kamers, smaakvol eten, speelkamer voor de kinderen en zwembad. De gastvrijheid was optimaal al was de sfeer niet wat ik van een Oostenrijks hotel verwacht, ietwat te formeel.

Geen sneeuw in het dal, maar eenmaal boven...

Maar er valt nog geen vlokje sneeuw te bekennen in het Stubaital. “Komt dit wel goed?” vraag ik mij af, terwijl ik in volle winterbepakking in een drukke skibus zit? Eenmaal in de gletsjerbaan naar boven ben ik al snel gerust gesteld. Beetje bij beetje zwelt het sneeuwpak aan en boven ontvouwt zich een volwaardig wintersportlandschap. Snowboarders en skiërs schieten kris kras door elkaar heen, de ene besneeuwde top is nog mooier dan de ander en de skiliften werken op volle capaciteit. Na een setje ski’s gescoord te hebben is het moment eindelijk daar, de eerste pistemeters van het nieuwe winterseizoen. Nog nooit stond ik zo vroeg in het seizoen op de ski’s maar ik ben direct overtuigd. Vrijwel alle pistes, buiten de dalafdaling, zijn open en de sneeuw is ook nog eens van een uitstekende kwaliteit. De door ons zo geliefde zon maakt overuren en voor ik er erg in heb is het alweer tijd om de laatste lift richting dal te nemen. Deze eerste skimiddag smaakt duidelijk naar meer!

Laatste lift

Dat de dalafdaling nog niet open is merk je meteen aan de rij voor de gondel. Maar eigenlijk valt de wachttijd te verwaarlozen. Aangezien dit één van de drukste weekenden van het seizoen is op de Stubaier gletscher doen ze het er nog niet zo verkeerd met een maximale wachttijd van ongeveer 5 minuten. Bij de skibussen is het ook dringen geblazen. Iedereen wil een zitplaats bemachtigen voor de halfuur durende tocht richting dal. Na de sauna en het diner is het vroeg donker in hotel Happy Stubai. Al dromend over de bergen laden wij ons op voor de volgende wintersportdag.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.