22 september 2010 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Een belangrijke voorwaarde die veel wintersporters stellen aan hun vakantiebestemming is het après-skigehalte. Het is de laatste jaren daarom steeds belangrijker geworden dat een dorp beschikt over de nodige bars en uitgaans-gelegenheden. Wij hebben de dorpen voor de diehard après-skiër op een rijtje gezet.

Oostenrijk & Frankrijk

Oostenrijk staat nog altijd op de hoogste trede als het gaat om après-ski. Er zijn talloze bestemmingen waar het na een dag skiën zo gezellig is dat voor je het weet de zon alweer opkomt. Op de tweede plaats staat Frankrijk dat de laatste jaren aan een opmars bezig is. Een aantal plaatsen heeft goed in de gaten dat er behoefte is aan après-ski en dat ze niet kunnen achter blijven bij Oostenrijk. Op de derde plaats is het dringen geblazen. Feit is dat de landen in het Oosten steeds aantrekkelijker worden. Nieuwe, moderne dorpjes met vele uitgaansgelegenheden en ouderwets lage prijzen.

Hinterglemm

Après-ski wordt in Hinterglemm met hoofdletters geschreven. Al vroeg in de middag druppelen de hutten rond de piste vol en tegen de avond verplaatst het circus zich naar de kroegen en bars in het dorp zelf. De cijfers zeggen eigenlijk al genoeg: 68 restaurants, 35 bars, en 33 cafés. Hinterglemm is al jaren een geliefde après-ski bestemming bij Nederlanders. Als je er eenmaal de heiße choco mit rum, de Glühwein, en het bier hebt geproefd wil je niks anders meer. Bekende kroegen in Hinterglemm zijn het Après Ski Paleis, met iedere avond Nederlandse dj’s en geëxploiteerd door de Lawineboys themselves, en de Goasstall. In de Goasstal sta je tussen de geiten mee te blèren met het nummer van het huis “I bin da Toni”! Het publiek in de Goasstal is gemengd, de leeftijd ligt iets hoger dan in het Après Ski Paleis. Andere aanraders, de Pfefferalm, een gezellige hut uit 1780, en de Tanzhimmel als je van Nederlandstalige meezingers houdt.

Val Thorens

Natuurlijk is het belangrijk dat je lekker kunt skiën, maar de inwendige mens wil ook wat. Heb je de après-ski wereld van Oostenrijk inmiddels helemaal gezien ga dan eens kijken in het Franse Val Thorens. In Val Thorens vind je alles waar je naar verlangt op je wintersport, de hoogste kroeg van Europa, restaurant met Michelinster, en sneeuwzekerheid. Maar het gaat tenslotte om de après-ski, en in Val Thorens beseffen ze dat dat niet voor niets een Frans woord is. De Frog & Roastbeef is de hoogst gelegen kroeg van Europa. Mocht je hier een keer naar toe gaan, doe dan mee aan de Frog Yard Challenge. Win je deze wedstrijd? Dan heb jij de hele avond gratis drank! Ga ook eens kijken bij café Snesko, waar de bezoekers bepalen wat voor muziek de band speelt. Voor een meer Nederlandse sfeer moet je zijn in Le Monde, Gerard Joling en Jan Smit schetteren hier uit de speakers. Laatste tip is discotheek Malaysia, een van de populairste uitgaansgelegenheden van Val Thorens, waar het overigens minder op prijs wordt gesteld als je in skikleding op de dansvloer verschijnt.

Harrachov

Harrachov? Ken ik dat? Nee dat ken je waarschijnlijk niet maar dat is ook wel eens een keer leuk! Weg van de gebaande paden, nieuwe après-ski bestemmingen ontdekken. Niet zoals je gewend bent in Oostenrijk, maar op de eigen Tsjechische manier. In Harrachov heb je een ruime keuze uit bars, restaurants, en zelfs clubs om te gaan stappen. Groot voordeel: een biertje kost hier €1,25. Ga bijvoorbeeld eens kijken in discotheek “Discoland” of de “Sklarna” met zijn vloer van glas.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.