Skip to navigation Skip to main content

Kinderen op skiles op wintersport

1513 - Kinderen op skiles op wintersport (1)

Net als lopen en fietsen moeten je kinderen ook leren skiën. Het is helaas niet iets dat ze uit zichzelf kunnen. De vraag is of je je kind, net als lopen en fietsen, ook zelf kunt leren skiën. Hoe pak je het aan als je je kind op de ski’s wilt krijgen? En hoe oud moeten ze daarvoor zijn?

Leeftijd

Er is geen algemene regel wat betreft de leeftijd waarop kinderen skiles kunnen krijgen. De meeste skischolen hanteren een minimumleeftijd van 5 jaar, maar dit is over het algemeen geen strikte regel. Veel skischolen geven namelijk ook les aan kinderen vanaf 3 jaar, indien zij sterk genoeg zijn. In principe kun je je kind dus vanaf 3 jaar op de ski’s zetten. Voor deze kinderen geldt doorgaans dat zij eerst een proefles krijgen, waarin de skileraar bekijkt of het kind klaar is om skilessen te volgen. Je doet er dus verstandig aan om voor een kind onder de 5 jaar niet meteen een hele week skilessen te boeken! Bekijk tijdens een proefochtend of je kind er klaar voor is en boek dan pas skilessen.

Naast skiën kun je natuurlijk ook met je kind(eren) gaan sleeën, sneeuwpoppen bouwen, sneeuwballengevechten houden of deelnemen aan de activiteiten die worden georganiseerd door de plaatselijke VVV.

Skileraar of zelf lesgeven?

Wij raden het in principe aan om de skilessen voor je kind over te laten aan een professionele skileraar. Skileraren weten hoe zij kinderen in diverse leeftijdsgroepen moeten leren skiën. Spelenderwijs leren zij je kinderen hoe zij naar beneden moeten glijden op de ski’s. Daarbij maken skileraren doorgaans gebruik van speciaal ingerichte pistes en diverse materialen, zoals poortjes en vrolijke figuren, waardoor je kind op een leuke manier kennis maakt met het skiën. Indien je in het bezit bent van een lerarendiploma, kun je overwegen om je kind zelf te leren skiën. Het is een goedkope manier en je kunt zelf met je kind de piste op. Aan de andere kant luisteren kinderen wellicht beter naar ‘vreemde’ skileraren, leren zij van de andere kinderen in de groep en hebben zij plezier met de andere kinderen. In veel gebieden in Oostenrijk vind je Nederlandse skileraren, maar ook in Frankrijk en de overige Alpenlanden zijn tegenwoordig Nederlandstalige skileraren aan het werk. Indien er geen Nederlandstalige skileraar aanwezig is in het skigebied dat je voor ogen hebt, hoeft dit helemaal geen probleem te vormen. Kinderen leren over het algemeen door na te doen en kunnen dus ook goed leren skiën wanneer zij les krijgen in een vreemde taal.

Plezier

Het aller allerbelangrijkste is plezier!! Niet alle kinderen vinden het leuk om te skiën. Zeker niet als ze wat jonger zijn. Dwing ze dan ook niet om het toch te leren! Niets is zieliger dan een huilend kindje in de sneeuw dat moet leren skiën, terwijl hij of zij niet wil. Is je kind er nog niet klaar voor om te leren skiën, wacht dan nog een jaartje. Kijk voordat je op vakantie gaat, of informeer bij de plaatselijke VVV, naar andere activiteiten die je met je kind kunt doen wanneer hij of zij nog niet wil skiën, zoals bijvoorbeeld sleeën. Je kunt ook kijken naar crèches die de mogelijkheid bieden om te leren skiën, maar als het kind niet wil, kan het er ook voor kiezen om binnen of buiten te spelen. Voordat je op wintersport gaat zou je al een aantal keer met je kind naar een indoor skibaan kunnen gaan, om te kijken of hij of zij het leuk vind. Laat het kind eventueel een aantal lessen nemen. Als je kind er plezier in heeft, dan is de kans groot dat hij of zij het op vakantie ook leuk vindt. Het is echter geen garantie! In een vreemde omgeving en met vreemde mensen kan je kind anders reageren, houd hier dus rekening mee. En denk eraan: plezier staat voorop!

102 - Winter - Inge

Over Inge

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!