11 september 2010 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

De afgelopen week zijn er weer een aantal dorpen aan Snowplaza toegevoegd. Van een klein dorpje in midden Zwitserland tot een dorp dat toegang biedt tot een van Frankrijks populairste skigebieden. Nieuwsgierig welke dorpen dit zijn?

Auris en Oisans

Auris en Oisans is een ideaal wintersportdorp voor iemand die houdt van rust maar wel de beschikking wilt hebben over moderne faciliteiten en een eindeloos aantal pistekilometers. Auris is namelijk veel kleiner, en minder toeristisch dan zijn grote broers, L’Alpe d’Huez en Les Deux Alpes. Maar alleen al door het fantastische uitzicht onderscheidt Auris zich van deze dorpen. Het dorp ligt als het ware op een balkon en dat biedt een adembenemend uitzicht over de besneeuwde bergtoppen van het natuurpark Les Ecrins. Ander leuk feitje, ’s werelds langste geprepareerde piste bevindt zich ook in dit gebied. De afdaling van de Sarenne is maar liefst 16 kilometer!

Beckenried

Beckenried is een klein plaatsje in het Zwitsers kanton Nidwalden, en ligt aan de zuidoever van het Vierwoudstedenmeer. Door de dorpsdichter wordt dit het mooiste dorp, aan het mooiste meer genoemd. En misschien is daar wel geen woord aan gelogen. Wandeltochten langs de oevers van het meer, een rustig boottochtje, of een kijkje op de markt met Alpenkaassoorten. Maar eigenlijk zijn wij van Snowplaza maar in één ding geïnteresseerd: kun je er skiën? Het antwoord is volmondig ja! Op de Klewenalp heb je de beschikking over 40 kilometer geprepareerde piste. Sinds kort kan je er ook airboarden. Met een soort luchtkussen van een rodelbaan afsuizen voor de mensen die nog niet bekend zijn met dit nieuwe fenomeen. Rodelen is zo 2009!

Aigen-Schlägl

Vlakbij het drielandenpunt Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië vind je Aigen-Schlägl. Het vreedzame dorpje ligt ingebed in het glooiende landschap van het Muhlviertel, een streek in Oberösterreich. In Aigen kom je voor de rust, niet voor stampende après ski en de vele faciliteiten. Dat merk je al aan het feit dat de trekpleister van het dorp een in 1218 gebouwd klooster is. Het skigebied van het dorp vind je een aantal kilometer verderop. Skigebied Hochficht staat voor “snow & fun” in het hart van het Böhmerwald. Op de glooiende, met name rode hellingen, zullen alle type skiërs in hun element zijn. Aan de langlaufer is ook gedacht met maar liefst 70kilometer aan loipen dwars door het Böhmerwald.

Deze dorpen zijn ook nieuw op Snowplaza: Alt St. Johann, het familievriendelijke dorp in Toggenburg Zwitserland. Ausservilgraten, een klein dorpje in het zuidwesten van Osttirol, vlakbij het beter bekende Sillian. En Beuil les Launes al 70 jaar lang een wintersportdorp in de Alpes-Maritimes.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.