8 september 2010 door Thijs in 'Materiaal'' | 5 Reactie(s)

Skischoen

Als je voor het eerst op wintersport gaat dien je redelijk wat spullen aan te schaffen. Een goede jas, een ski-broek en nog allerlei accessoires. En dan praat ik nog niet eens over het materiaal. Ga je huren of koop je gelijk je hele uitrusting? Allemaal vragen waar een beginner mee zit tijdens de voorbereiding op de eerste wintersport.

Wat heb je nodig om te gaan skiën?

Essentieel is dat je het niet koud gaat krijgen, want anders is de lol er snel af. Maar wie tegen de kou gewapend is, en niet bij de eerste valpartij afhaakt zal snel met het wintersportvirus besmet raken. Ook zal ik je uit de droom helpen dat je meteen kunt skiën. De eerste dagen zal het vallen en opstaan zijn, maar na een week tijd is vrijwel iedereen in staat om gemakkelijk van de blauwe piste af te komen.

Kleding

Voor je kleding kan je het systeem hanteren van de drie lagen. De basislaag, de isolatielaag, en de buitenlaag. Voor de onderlaag kies je voor thermische kleding die je droog en warm houden door het vocht naar de volgende laag te transporteren, oftewel ademende kleding. Als tweede laag kies je bijvoorbeeld voor een fleecevest die je beschermt tegen de koude wind die er op de berg kan waaien. Bij warm weer volstaat waarschijnlijk alleen deze basislaag. En dan nog een jas en een broek om je tegen de sneeuw te beschermen. Tegenwoordig worden ski-jacks en broeken geleverd in verschillende stoffen met verschillende lagen en coatings. Elk van deze coatings heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat het water- en winddicht is, en natuurlijk dat je er goed uit ziet! Ski-broeken en jacks zijn verkrijgbaar in tal van modieuze ontwerpen, in felle kleuren, en met opvallende motieven. De strakke ski-broek met groen jack zijn al lang verleden tijd!

Accessoires

Inmiddels ben je voorzien van de basisuitrusting maar hiermee ben je er nog niet. Handschoenen beschermen je bij valpartijen, een skibril voor de bewolkte dagen, en een zonnebril voor de zonnige dagen. Je zult er versteld van staan hoe fel die sneeuw is, voor je het weet loop je sneeuwblindheid op! Nu alleen nog wat voor op je hoofd. Kies voor een lekkere muts, of een helm. Is het aanschaffen van een complete wintersport uitrusting jou veel te duur? Houd de aanbiedingen van supermarkten en grote sportzaken in de gaten! Hier verkopen ze een keer in de zoveel tijd ook uitstekende en betaalbare wintersportkleding.

Materiaal

Kopen, huren of lenen?

Nu de ski’s of het snowboard nog! De eerste beslissing die je moet gaan nemen is of je zelf materiaal aan wilt gaan schaffen of dat je gaat huren, in Nederland, of op de plaats van bestemming. Als je een beginner bent en je liever eerst wilt uitproberen of wintersport wel wat voor jou is, is huren vanzelfsprekend de beste optie. Ben je overtuigd dat je de komende jaren steevast op wintersport zult gaan, dan kan je ook over kopen na gaan denken. Groot voordeel van huren is dat je altijd over het nieuwste materiaal beschikt, geen onderhoud hoeft te plegen, en geen gedoe hebt in auto, bus, of trein. Voordeel van kopen? Je hebt alle tijd om je ski’s goed af te stellen, en je ski’s voelen de komende jaren vertrouwd aan. Er moet hierbij aangegeven worden dat de meeste beginners beginnen met huren. Beginners die materiaal aanschaffen kiezen namelijk nog vaak voor ski’s en schoenen die niet bij hun niveau passen. Nog een voordeel van huren, als een schoen niet lekker zit, en dat weet je pas als je er een dag op hebt geskied, kan je hem omruilen! Een andere optie is om tijdens je eerste wintersporten je materiaal te lenen. Je hebt vast wel iemand in je kennissenkring die je een set ski’s en een paar schoenen kan lenen!

Wat voor soort ski's?

Nu je de beslissing van huren of kopen genomen hebt zit je natuurlijk nog met de vraag, wat voor ski’s je moet nemen? Door de grote keuze in ski’s zie jij als beginner door de besneeuwde bomen het bos niet meer. Als beginner is het van belang dat je voor een ski kiest die vergevingsgezind is, en waar je je vertrouwt op voelt. Mijn advies is om een allround- of comfort ski te nemen. Het zijn vaak wat soepelere ski’s die zich makkelijk laten besturen en eenvoudig draaien. De lengte die je aan kunt houden is dat de ski tussen kin en neus moet komen, dus zo’n 10 tot 15 centimeter korter dan je eigen lengte. Het beste is om je bij aankoop van nieuwe ski’s goed te laten adviseren in een wintersportwinkel. Een goede verkoper kan je op basis van je wensen, budget, en niveau helpen bij het vinden van de juiste ski.

Reactie(s)

door Anoniem op 6 februari

leuk stukjeLaat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen