3 september 2010 door Miranda in 'Nieuws''

Andermatt, het ietwat ingeslapen Zwitserse skidorp, dat vooral bekend staat bij off-piste fanaten, is verkocht. De nieuwe eigenaar, de Egyptische billionair Samih Sawiris heeft grootse plannen het dorp om te toveren tot dé nieuwe bestemming voor de rich and famous. Maken de koeien plaats voor golfclubs en veranderen de ongespoorde poedervelden in nieuwe pistes voor in Bogner gehulde wintersporters?

Andermatt wordt verdubbeld.

Sceptisch

In Andermatt gebeurde niet zoveel totdat de Egypitische billionair het voormalig militaire dorp overnam eind 2005. De projectontwikkelaar, die o.a. luxe resorts als El Gouna in de woestijn heeft ontwikkeld, werd niet direct enthousiast ontvangen door de plaatselijke bevolking. Het aanvankelijk sceptische bergvolk is inmiddels "om". Op enkele dwarsliggers na verkopen boeren hun land aan de projectontwikkelaar en zien ze de toekomst positief mede door het ontstaan van zo'n 2000 nieuwe banen .

Sawaris helpt mee met het gieten van de eerste fundering.

De eerste steen

Afgelopen dinsdag is begonnen met de fundering van het grootse project. Na de eerste steen, die eigenlijk geen steen was maar een tijdscapsule in een plastic doos, was het tijd voor feest. De projectontwikkelaars, plaatselijke bevolking en diverse gasten vierden samen het begin van het nieuwe Andermatt.

Het huidige Andermatt: een ingeslapen sneeuwzeker dorp voor off-piste fans.

Met de Rolls Royce of op de fiets

Het "Andermatt Swiss Alps resort", kosten zo'n 1,5 miljard dollar zal in de winter van 2013/2014 klaar moeten zijn. Het project zal met zijn 6 hotels (4 en 5 sterren), 20 villa's, 490 appartementen en 35.000m2 winkelruimte de grootste in zijn soort zijn in de Alpen. Het resort is volledig autovrij (er komen bijna 2.000 ondergrondse parkeerplaatsen), energiezuinig en "CO2 neutraal". En ondanks dat alle plannen veel luxe uitstralen hoopt Sawiris niet alleen de rijken der aarde in hun Rolls Royce aan te trekken, maar ook Jan met de pet die z'n fiets meeneemt.

Modernisering en uitbreiding skigebied

Ook in het skigebied zal flink wat veranderen. Oude liften worden vervangen en het skigebied zal worden aangesloten op Sedrun, waardoor er bijna een verdubbeling van het aantal pistes zal plaatsvinden, van 75 naar 130 km.

Ik ben heel benieuwd hoe dit sneeuwzekere, rustige dorp zich zal ontwikkelen. Mocht je trouwens interesse hebben; er staan nog voldoende nieuwe appartementen te koop! Meer informatie over het Andermatt Swiss Alps Resort >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.