Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorstgrens van relatief naar fors hoger

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. Tot nu toe was de stijging van de vorstgrens beperkt gebleven in de Alpen. Er loopt een vrij scherpe begrenzing met de koude lucht waarin we in Nederland wel vertoeven maar waar de Alpen net niet voldoende onder terecht zijn gekomen. Hoe gaat het de komende week worden: stroomt de koude lucht verder naar het zuiden of gaat juist de warme lucht vanuit het zuiden opdringen? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Andorra

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. Tot en met het weekeinde schommelt de vorstgrens tussen 1500 en 2500 meter in de variatie van dag en nacht, de dagelijkse gang van de temperatuur. Na het weekeinde stijgt de vorstgrens nog wat verder en zal de dagelijkse gang van de vorstgrens tussen 2000 en 3000 meter gaan bewegen. Vooral vrijdag en zaterdag kan er een paar millimeter regen vallen en alleen op grote hoogte dus nog sneeuw. Op zondag en de dagen daarna is er meer ruimte voor de zon.

Frankrijk

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. De vorstgrens loopt nu nog van 2000 meter in het noorden tot 2500 meter in het zuiden. In het weekeinde stijgt de vorstgrens nog wat verder en komt uit op 2500 tot 3000 meter. Vrijdag is er in het zuidoosten eerst nog kans op 5 tot 10 cm sneeuw boven 2700 meter. Daarna overheerst bewolking en op zondag en maandag kan nog wat neerslag vallen bij de vorstgrens tegen de 3000 meter. De vorstgrens blijft daarna zo hoog.

Italië

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. Met de vorstgrens tussen 2500 en 3000 meter in de middag is het aan de zachte kant. Op maandag is er vooral in het midden (Tirol) kans plaatselijk nog stevige neerslag. Boven ca. 2800 meter valt het in de vorm van sneeuw: 20 tot 30 cm. locaal. Dinsdag trekt het neerslaggebied afzwakkend weg naar het oosten. Dan, en de dagen daarna, kan er wat föhn optreden, met de vorstgrens in de middag naar boven schietend tot 3500 meter.

Zwitserland

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. De vorstgrens loopt nog van 2000 meter in het noorden tot 2500 meter in het zuiden. In het weekeinde stijgt de vorstgrens en hij komt uit op 2500 tot 3000 meter. Vrijdag is er in het zuidwesten kans op wat sneeuw boven 2700 meter. Op maandag trekt een neerslagzone langs de zuidgrens naar het oosten waarbij 10 tot 20 cm sneeuw boven 2800 meter hoogte kan vallen. Daarna zal de vorstgrens tussen 2700 meter in het oosten tot 3000 meter in het westen variëren.

Oostenrijk

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. De betrekkelijke koelte zal donderdag verdrongen worden door warmere lucht uit het zuidwesten. De vorstgrens die nu nog rond 2000 meter ligt zal langzaam stijgen en bereikt in het weekeinde hier en daar de 3000 meter. Op maandag en dinsdag trekt een neerslaggebied over en deze kan in Tirol, Salzburg en Vorarlberg boven 2600 meter sneeuw brengen. Tot 20 of 30 cm in enkele gebieden. Daarna zal de vorstgrens weer richting 2700 meter in het westen tot 2500 in het noordoosten.

Duitsland

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. De vorstgrens die nu nog rond 2000 meter ligt, zal langzaam stijgen en bereikt in het weekeinde hier en daar de 3000 meter bij lichte föhn. Op maandag en dinsdag trekt een neerslaggebied langs en dit kan boven 2600 meter nog wat sneeuw brengen. Tot 10 cm in enkele gebieden. Daarna zal de vorstgrens weer richting 2500 in het westen tot 3000 meter in het oosten.

Noorwegen

Vanaf het najaar vind je hier weer een up date weerbericht. Tot en met zaterdag zal de vorstgrens nog ruim onder 800 meter liggen. Lichte tot matige vorst overheerst nog op genoemde hoogte. Op vrijdag kan er nog rond 2 cm sneeuw bijkomen. Dan volgt in het weekeinde een weersomslag, waardoor het aanzienlijk zachter zal gaan worden. Op 800 meter aanvankelijk nog lichte dooi in de middag en wat vorst in de nacht, maar na maandag zal het ook in de nacht niet meer vriezen. De lichte dooi is er dan zowel overdag als ’s nachts, zij het slechts miniem in de nachtelijke uren.