Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorstgrens nog steeds laag en sneeuw

Nog wat sneeuwval tussen 1200 en 1500 meter is een mooi bericht voor de late wintersportliefhebbers. De lente is in de hogere Alpengebieden nog maar af en toe waarneembaar. Dat is dan ook nog meestal door föhn, maar niet door aanvoer van oorspronkelijk warme lucht. Gaat de lente nu toch komen of blijft de sneeuw nog even liggen op de pistes? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Er wordt nog volop geskied in Obertauern in Salzburgerland op de Grünwaldkopf. Er gaat zelfs nog wat sneeuw bijkomen!

Weeroverzicht en verwachting

Nog steeds overheerst hogedruk in het noorden en boven Engeland. Zo wordt een noordoostelijke stroming in stand gehouden die de temperaturen in het Alpengebied aan de lage kant houdt. Lagedrukgebiedjes in de buurt van de Alpen hebben voldoende invloed over het Alpengebied om nog wat sneeuwval te veroorzaken op woensdag en donderdag. In Tirol, Salzburg en Vorarlberg is dat boven 1200 meter. In Karinthië en in Zwitserland boven ca. 1500 meter. Er kan nog wel 10 tot 20 cm sneeuw vallen in de genoemde Oostenrijkse gebieden! Voor de Zwitserse Alpen zal het echter minder zijn. Vrijdag wordt het vrijwel overal droog. Op zaterdag gaat de vorstgrens weer stijgen en op zondag wordt deze op 2000 meter verwacht in grote delen van de Alpen. Dit komt door een uitbreiding van het hogedrukgebied boven Engeland naar Centraal-Europa in combinatie met een lagedrukgebiedje ten zuiden van de Alpen. Er wordt dan tijdelijk wat warmere lucht vanuit het zuiden of zuidoosten aangevoerd. Die situatie verdwijnt weer volgende week maandag: de hogedrukuitloper boven het vasteland verpietert en nieuwe hogedrukvorming boven Engeland zorgt voor hernieuwd uitvloeien van koude bovenlucht vanuit het noorden naar de Alpenregio. De vorstgrens gaat dan weer fors dalen en zal op, of iets boven de 1500 meter terecht komen. De neerslag die de koudere lucht voorafgaat, zal echter gaan vallen bij een sneeuwgrens die eerst nog rond 2000 meter ligt, maar wel een dalende tendens heeft.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na volgende week maandag. De vorstgrens blijft tot en met woensdag tussen 1500 en 2000 meter. Daarna breidt het hogedrukgebied boven Schotland zich weer zuidoostelijk uit en ruim ten noorden van de Alpen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een groot lagedrukgebied boven de oceaan waardoor er een zwakke zuidelijke stroming boven de Alpen ontstaat. De vorstgrens gaat dan langzaamaan oplopen tot tussen 2000 en 2500 meter na volgende week woensdag.

Andorra

De eerstkomende dagen is er wat neerslag, boven 1600 meter nog in de vorm van sneeuw. Vanaf vrijdag stijgt de vorstgrens fors in de middag, naar hoogten rond 2300 meter, later nog wat hoger. ’s Nachts daalt de vorstgrens nog steeds flink naar hoogten van 1500 meter. Dat kan gebeuren doordat er weinig bewolking is en dus zon overdag en uitstraling ’s nachts.

Frankrijk

De eerste dagen is er nog wat sneeuw mogelijk in het zuidwesten, boven 1600 meter. Op vrijdag is het droog en wordt het warmer en op zaterdag loopt de vorstgrens dan door naar 2500 meter. Ook zondag en maandag zijn nog warme dagen met het nulgradenniveau op 2500 meter in de middag. Maandag zal dan vanuit het noordwesten de vorstgrens gaan zakken tot 2000 meter waarschijnlijk zonder neerslag.

Italië

De vorstgrens schommelt rond 1700 meter in de Italiaanse Alpen. Daarboven valt de komende dagen nog wat sneeuw, het meest in Tirol en het zuidwesten. Zaterdag en zondag worden warmer met een vorstgrens tussen 2000 en 2500 meter in de middag. Op maandag en dinsdag volgende week komt er koelere lucht vanuit het noorden. In het midden (Tirol) mogelijk voorafgegaan door wat lichte sneeuwval rond 2000 meter.

Zwitserland

Op donderdag kan er wat sneeuw vallen in het zuiden, de sneeuwgrens ligt op 1500 meter in het oosten tot 1700 meter in het zuidwesten. Vrijdag is het droog en stijgt de temperatuur iets om zaterdag verder door te stijgen, zodat de vorstgrens op 2000 tot 2500 meter komt te liggen in de middag. Ook zondag blijft de vorstgrens op die hoogte. Maandag wordt de warme lucht vanuit het noordwesten verdreven, met mogelijk wat lichte sneeuwval in het noordwesten en boven 2000 meter. De dagen daarna schommelt de vorstgrens tussen 1500 en 2000 meter.

Oostenrijk

Op woensdag en donderdag zal er in Tirol, Salzburg en Vorarlberg boven 1200 meter sneeuw vallen. In Karinthië boven ca. 1500 meter. Er kan toch nog weer 10 tot 20 cm sneeuw vallen in deze gebieden, zodat het weer daar nog even een winters karakter heeft. Op vrijdag is het droog en op zaterdag en zondag is er door zuiden wind even een forse temperatuurstijging, waarbij de vorsgrens gaat schommelen tussen 2000 en 2500 meter in de middaguren. Op maandag dringt vanuit het noordwesten weer koudere lucht binnen en deze wordt voorafgegaan door wat lichte sneeuwval boven 2000 meter in Tirol. Vervolgens blijft het weer enkele dagen relatief koel met de vorstgrens tussen 1500 en 2000 meter.

Duitsland

Op woensdag valt er wat sneeuw boven 1200 tot 1500 meter hoogte. Daarna blijft het droog met de vorstgrens aanvankelijk op 1500 meter hoogte maar op zaterdag en zondag kan er lichte föhn optreden en dan komt de vorstgrens in de middag uit op hoogten rond of wat boven 2000 meter. Volgende week maandag stroomt koude lucht vanuit het noorden over het gebied uit en dat gaat gepaard met mogelijk wat lichte sneeuwval boven 1800 meter, in het zuidwesten en midden. Daarna blijft het enkele dagen relatief koel met de vorstgrens tussen 1500 en 1900 meter.

Noorwegen

Even leek het lente te worden in de Noorse bergen, maar het thermisch hoogtepunt ligt voorlopig op woensdag met rond +6 graden in de namiddag. Daarna zakt de temperatuur weer drastisch. Op donderdag ligt de nulgradengrens weer rond 800 meter en vervolgens gaat het gewoon weer licht tot matig vriezen op die hoogte. Op zaterdag kan er ook weer wat lichte sneeuwval zijn, verder blijft het overwegend half bewolkt weer. Zoals het er nu naar uitziet zal tot en met volgende week woensdag de temperatuur niet boven nul uitkomen.