12 januari 2018 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Piz Seteur

De rust is even weergekeerd in de Alpen. Na de vele sneeuw van de afgelopen dagen in de diverse skigebieden krijgen we nu te maken met een aantal rustige en vrijwel droge dagen. Dankzij de vele sneeuw liggen de pistes er mooi bij, maar plaatselijk was er wel sprake van grote overlast. Inmiddels zijn in het zuidwesten van de Alpen de meeste wegen weer begaanbaar na de sneeuwdump eerder deze week. Op veel plaatsen ligt 2 tot 3 meter sneeuw en in Zermatt en omgeving ligt lokaal meer dan 3 meter sneeuw. Volgende week kan daar weer wat bij komen.

Weekend vrijwel droog

Dit weekend stroomt er koudere lucht de Alpen binnen. Een krachtige oostelijke stroming, in stand gehouden door een hogedrukgebied boven Rusland, voert droge en koude lucht aan. Op de meeste plaatsen blijft het droog en vooral in Zwitserland is het stralend weer boven de 1000 meter. In Oostenrijk is in de oostelijke helft nog wel veel bewolking en kan er ook sneeuw of natte sneeuw vallen. Zondag verandert er weinig in het weerbeeld. Ook dan is het ronduit zonnig boven de 'Hochnebelvelden' die zich tot zo’n 1000 meter hoog uitstrekken. De nulgradengrens ligt tussen 1000 en 1300 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen iets lager, rond de 800 meter. Kortom een prima weekend voor wintersportactiviteiten.

Groot lawinegevaar

Door de enorme hoeveelheid sneeuw die deze week is gevallen is het lawinegevaar zeer groot in de zuidelijke en centrale Alpen. De afgelopen dagen zijn er al meerdere lawines geweest en ook in het weekend blijft dat gevaar bestaan. Wees verstandig en blijf op de pistes als je gaat skiën en stel jezelf op de hoogte van de waarschuwingen die uitstaan in het gebied waar je actief bent.

Volgende week weer verse sneeuw

En nu krijgen ook de noordelijke flanken van de Alpen een forse hoeveelheid sneeuw. Het eerder genoemde hogedrukgebied boven Rusland schuift naar het oosten op waardoor depressies vanaf de Oceaan meer grip op het weer in Centraal-Europa krijgen. Bijbehorende storingen trekken met een westelijke stroming richting de Alpen. De bovenlucht wordt beduidend kouder waardoor het nulgradenniveau zal dalen tot onder de 1000 meter. Vanaf dinsdag wordt het zeer wisselvallig met iedere dag forse sneeuwkansen. Een dik pak sneeuw op de meeste pistes ligt in de verwachting en ook de dichterbij gelegen pistes in Willingen en Winterberg mogen wat sneeuw verwachten. Zelfs de Ardennen kunnen vanaf dinsdag geleidelijk wit kleuren.

Winterberg

Winterberg kan wel weer wat verse sneeuw gebruiken

weersverwachting Winterberg

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen