11 januari 2018 door Thijs in 'Opmerkelijk''

De afgelopen tijd was een heftige periode qua weer in de Alpen. Er zijn meters verse sneeuw gevallen en het heeft van tijd tot tijd flink gestormd. Diverse wintersportbestemmingen in de Franse en Zwitserse Alpen zijn ingesneeuwd en van de buitenwereld afgesloten geweest. In Zermatt zaten de afgelopen dagen meer dan 10.000 wintersporters vast vanwege lawinegevaar en een grote hoeveelheid sneeuw op de rails. Inmiddels is de rust weergekeerd in de Zuidalpen en komt iedereen langzaam weer op adem. Maar hoe heeft er in korte tijd eigenlijk zoveel sneeuw kunnen vallen in Frankrijk, Zwitserland en Italië?

Liften en wegen gesloten

Op zondag en maandag viel er in Zermatt over een periode van 36 uur maar liefst 200 centimeter sneeuw. Het dorp was afgesneden van de buitenwereld en ook in het naastgelegen Saas-Fee was dit het geval. Andere Zwitserse dorpen (Wallis) die niet meer vielen te bereiken waren Arolla en Visperterminen. In Frankrijk werden Tignes en Val d'Isère hevig getroffen. Niet alleen wegen bleven noodgedwongen gesloten, ook skigebieden konden door het hoge lawinegevaar en de storm niet opengaan. Liften in skigebieden als L'Alpe d'Huez, Les Portes du Soleil (Avoriaz) en Les Quatre Vallées bleven gesloten.

Zermatt afgesloten

-

Posted by SRF News10 Januari 2018

De toegangsweg naar Bonneval sur Arc

Hoe kon het zo extreem sneeuwen?

Aan de zuidflank van de Alpen, in Frankrijk, Zwitserland en Italië, heeft het in korte tijd extreem veel gesneeuwd. Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje stroomde naar het Alpengebied en vanuit het oosten, via de Middellandse Zee (retour d'est), gebeurde hetzelfde. Beide lagedrukgebieden brachten vochtige, nog warme lucht met zich mee. De Alpenhoofdkam geldt vervolgens als een barrière waar de lucht niet verder kan. Wanneer deze lucht tegen de koude bergen botst krijg je in korte tijd zeer hevige sneeuwval. Dit fenomeen komt in andere delen van de Alpen vrijwel niet voor. Vaak komt deze extreme sneeuwval alleen zeer lokaal voor, maar dit keer werd een veel grotere regio getroffen.

In de Noordalpen geen vuiltje aan de lucht

Terwijl het in de Zuidalpen maar bleef sneeuwen en sneeuwen, was het in Oostenrijk zeer mild. De ‘Föhn’ deed zijn werk (storm!) en zorgde voor een aanvoer van zachte lucht en ‘Hochnebel’. Gelukkig lag er al een flinke hoeveelheid sneeuw in de skigebieden en hebben de pistes hier niet al te veel onder geleden. Wel is er in de lager gelegen gebieden regen gevallen, waardoor de dalen niet overal meer wit kleuren. Nu is het de beurt aan de Oostenrijkse gebieden om weer wat verse sneeuw te krijgen!

Wat zijn de vooruitzichten?

In het Alpenweer kon je lezen dat de rust is weergekeerd in de Zuidalpen. Men hoeft zich op dit moment geen zorgen te maken over een volgende sneeuwdump. De zon laat zich zo nu en dan zien en het nulgradenniveau ligt rond de 1500 meter. Ook in het weekend krijgt het rustige weer een vervolg. Vanaf dinsdag stijgt de kans op verse sneeuw en kan het zowel in Frankrijk als Oostenrijk gaan sneeuwen. Ook voor het Duitse Sauerland wordt verse sneeuw voorspeld.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen