Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: terugkeer van koude periodes

1473 - Alpenweer: terugkeer van koude periodes (1)

Het is afgelopen weekeinde weer afgekoeld, zowel in Nederland als in de andere West-Europese landen. Het leek heel even lente. Voorlopig moeten we die enkele lentedagen goed onthouden want het wordt nu weer herfstachtig. Ook in de Alpen koelde het af. Wat brengt de komende week daar en is er al iets over de paasdagen te zeggen???

Het belooft een mooie dag te worden vandaag op de Kitzsteinhorn bij Kaprun. De sporen in de verse sneeuw zijn goed te zien.

Weeroverzicht en verwachting vanaf maandag

Koudere lucht uit het hoge noorden is Europa binnengestroomd. De vorstgrens is in het weekeinde gezakt naar hoogten tussen 1200 en 1500 meter in het Alpengebied. Er is een brede westelijke stroming. Deze wordt veroorzaakt door een depressie die naar de Noordzee koerst en een hogedrukgordel die van Groenland naar de Azoren loopt. Hiertussen wordt oorspronkelijk koude Arctische lucht via de oceaan naar West- en Centraal-Europa gevoerd. Echt warmere lucht wordt door deze drukverdelingen verhinderd naar ons toe te stromen.

Op dinsdag dringt weer koudere lucht het Alpengebied binnen. Boven 1500 – later 1200 -meter gaat dat gepaard met sneeuwval.

Kortstondige periodes föhn

Fronten die af en toe passeren worden voorafgegaan door een naar zuid krimpende wind waardoor kortstondige periodes met föhn ontstaan. Tijdens de frontpassage is er dan weer een snelle daling van de temperatuur met naar lagere hoogten uitbreidende sneeuwval. Maandag ligt het Alpengebied in zo’n zuidelijke stroming met föhn die dinsdag dan weer vervangen wordt door een koele westelijke stroming. Dit gaat gepaard met sneeuwval bij een naar 1000 meter dalende vorstgrens in het westelijk Alpengebied en tot 1500 meter in het zuidoostelijk Alpengebied. Op donderdag en zaterdag herhaalt dit patroon zich, waarbij de sneeuwvalgrens nog wat lager uit kan komen. De neerslaghoeveelheid ligt boven de 1500 meter rond 50 cm in het westelijke Alpengebied, 25 tot 50 cm in het zuidelijke Alpengebied en tussen 10 en 20 cm in de overige delen van de Alpen.

Andorra

De vorstgrens schommelt tussen 1500 en1800 meter deze week. Dinsdag is er sneeuwval boven 1500 meter, ca. 3 cm. Woensdag en donderdag zijn er wat opklaringen en stijgt in de middag de vorsgrens tot rond 1700 meter. Vrijdag en zaterdag wisselend bewolkt maar droog. De paasdagen zijn bewolkt tot regenachtig, met de vorstgrens rond 1800 meter.

Frankrijk

Maandag is het een vrij warme dag met de vorstgrens nabij de 2000 meter. Op dinsdag wordt de warmte resoluut opgeruimd waarbij sneeuw aanvankelijk boven 1500 meter maar later boven 1000 meter valt. Boven 1500 meter kan het 20 tot 30cm worden. Woensdag is een drogere dag maar donderdag passeert opnieuw een sneeuwgebied met de vorstgrens op 1000 later rond 800 meter. Opnieuw gaat er rond 20 cm aan sneeuw aan de pistes toegevoegd worden. Op vrijdag en zaterdag is het weer droger weer, met op zaterdag wat oplopende temperatuur. Tijdens de paasdagen weer koeler (vorstgrens rond 1300 meter) met op zondag wat sneeuw.

Italië

Maandag is het nog droog maar dinsdag is een neerslagrijke dag met aanvankelijk sneeuwval boven 1800 meter later boven 1300 meter. Op woensdag is het weer droog, maar op donderdag valt er weer rijkelijk neerslag. Sneeuwval boven 1200 meter, later boven slechts 800 meter. Vrijdag en zaterdag verlopen droog met de vorstgrens eerst laag later oplopend tot 1600 meter. Op 1e paasdag valt weer sneeuw, deze keer boven ca. 1600 meter. De hogere pistes blijven redelijk gespaard. Met de verse sneeuw van tussen 20 en 40 cm in totaal de komende week zouden ze zelfs wat beter moeten worden.

Zwitserland

Maandag is het een vrij warme dag met de vorstgrens nabij de 2000 meter in het noorden door föhn. Op dinsdag wordt de warmte weer verdreven, waarbij sneeuw eerst boven 1500 meter, maar later boven slechts 1000 meter valt. Boven 1500 meter kan het 10 tot 20cm worden, in het oosten minder. Woensdag is een drogere dag maar donderdag passeert opnieuw een sneeuwgebied met de vorstgrens op 1000 meter in het noordwesten tot 1200 in het zuidoosten. Opnieuw een decimeter sneeuw voor de pistes. Op vrijdag en zaterdag is het weer droger weer, met op zaterdag in het noorden wat oplopende temperatuur. Tijdens de paasdagen weer koeler (vorstgrens rond 1400 meter) met op zondag wat sneeuw.

Oostenrijk

Maandag is het vrij warm met de vorstgrens tegen 2000 meter in het noorden door föhn. Op dinsdagavond wordt de warmte verdreven, waarbij sneeuw eerst boven 1500 meter, maar later boven slechts 1000 meter valt. Boven 1500 meter kan het 5 tot 10cm worden. Woensdag is een drogere dag maar donderdag passeert opnieuw een sneeuwgebied. De vorstgrens daalt dan naar 1000 meter in het noordwesten tot 1400 meter in het zuidoosten. Opnieuw een decimeter sneeuw voor de pistes. Op vrijdag en zaterdag is het weer droger weer, met op zaterdag in het noorden wat oplopende temperatuur. Tijdens de paasdagen weer koeler (vorstgrens rond 1500 meter) met op zondag wat sneeuw.

Duitsland

De vorstgrens loopt maandag bij föhn op naar ca. 2000 meter hoogte. Op dinsdagavond en woensdagnacht wordt de warmte verdreven, waarbij sneeuw eerst boven 1500 meter, maar later boven slechts 1000 meter valt. Boven 1500 meter kan het 5 tot 10cm worden. Woensdag is een drogere dag maar donderdag passeert opnieuw een sneeuwgebied. De vorstgrens daalt dan naar 1000 meter in het noordwesten tot 1400 meter in het zuidoosten. Opnieuw een decimeter sneeuw voor de pistes. Op vrijdag en zaterdag is het weer droger weer, met op zaterdag in het noorden wat oplopende temperatuur. Tijdens de paasdagen weer koeler (vorstgrens rond 1500 meter) met op zondag wat sneeuw. Winterberg: de dooi blijft aanhouden, maar in het midden van de week daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en valt er wat (natte) sneeuw. Op zaterdag wordt het weer ruim boven nul. Geen verbetering van de nog geopende pistes dus.

Noorwegen

De vorstgrens schommelt in de middag rond 800 meter. ’s Nachts en inde ochtend komt het nog steeds tot lichte of matige vorst. Tot en met vrijdag zal er iedere dag sneeuw vallen, in totaal kan dat oplopen tot zo’n 25 cm. In het paasweekeinde blijft wordt het droog en zijn er enkele opklaringen mogelijk; het blijft licht vriezen. Ook voor na Pasen wordt aanhouden van de vorst verwacht.