Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winterweer nog niet uit Alpen verdwenen

1463 - Alpenweer: winterweer nog niet uit Alpen verdwenen (1)

De koude-uitval naar Zuid-Europa is weer voorbij. De Alpen hebben weer wat verse sneeuw verzameld zodat de late skigasten hun hart nog op kunnen halen! Zal het volgende week koud genoeg blijven en zien we de Alpentoppen nog oplichten in zonneschijn???

Mooi geprepareerde pistes in Kappl, omzoomd met donkere bossen en blauwe lucht, wat wil een skiër nog meer?

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

Het hogedrukgebied bij Groot-Brittannië verliest zijn verbinding naar het oosten maar behoudt een brug richting Groenland. Tegelijkertijd begint de kern van het hoog naar Frankrijk te trekken en later richting Alpen. Na volgende week dinsdag zal de invloed van het hogedrukgebied voldoende zijn toegenomen in de Alpen om een droge periode te brengen. Tot en met dinsdag blijft er een noordelijke tot noordwestelijke stroming koude en vochtige lucht aanvoeren naar het Alpengebied. Daarom zal het van tijd tot tijd sneeuwen en overigens vrij bewolkt zijn met sporadisch zonnige momenten. Vrijdag en zaterdag zal de kans op zon het grootst zijn en de kans op sneeuw het minst. De vorstgrens blijft aan de lage kant en alleen in de middag kan er door instraling (die er ook is als het bewolkt is) een verhoging van de vorstgrens zijn tot rond 1000 meter, bij sneeuwval zakt de grens naar ongeveer 600 meter. De meeste sneeuw zal op maandag en dinsdag vallen (10 tot 20 cm.) en steeds op de noordelijke Alpenhellingen. ´s Nachts en in de ochtend zal het steeds ruim blijven vriezen.

Andorra

Nadat er zoveel sneeuw gevallen is in Andorra, kunnen de skigebieden voorlopig open blijven! De grootste koude zal er nu wel wat af gaan. Tot en met maandag is het nog vrij koud met de vorstgrens tot maximaal 1300 meter in de middag en ’s nachts lichte tot matige vorst, ook in de dalen. Dinsdag dringt warmere lucht binnen en loopt de vorstgrens op naar 2000 meter (in de middag). Daarna schommelt het zo rond de 1600 meter. Sneeuw wordt niet verwacht, maar zon des te meer! Vrijwel iedere dag is de zonnebril hard nodig!

Frankrijk

De vorstgrens blijft erg laag, de sneeuwcondities blijven dus goed. In het weekeinde valt vooral op zaterdag en zondag wat sneeuw in het westen en noordwesten van de Franse Alpen. Op maandag en daarna volgt een langere periode met droog en zonnig weer door invloed van een hogedrukgebied. Er is weinig wind en de vorstgrens ligt tot dinsdag rond 1000 meter in de middag, maar na dinsdag enkele honderden meters hoger. De zon zal na zaterdag regelmatig en meer en meer te zien zijn.

Italië

De stroming is voornamelijk zwak noordelijk waardoor er geen neerslag meer over is als de koude lucht vanuit het noorden de Alpen over gekomen is. Het blijft dan ook droog tot en met volgende week woensdag. Een hogedrukgebied vanuit het westen zal domineren, zodat er ook steeds meer kans op zon is. De vorstgrens kruipt in de middag naar 1200 meter in de loop van volgende week, in het zuidwesten tot ruim 1500 meter. ’s Nachts is het echter nog vorstig.

Zwitserland

Op vrijdag blijft het vrijwel droog. In de loop van zaterdag komt een sneeuwgebied vanuit het noorden opzetten en er kan ca. 5 cm sneeuw op de noordelijke hellingen terecht komen. Op zondag zijn er wat sneeuwbuitjes mogelijk en op maandag en dinsdag is er een periode met sneeuw vanuit het noorden. Ook nu weer zullen de noordelijke hellingen de meeste neerslag hebben: 5 topt 10 cm in het noordoosten mogelijk 15 cm. Na dinsdag komt er een doge en zonnige periode. De vorstgrens die in de middag daarvoor steeds rond 1000 meter lag, gaat na dinsdag wat oplopen naar 1400 meter in het noordoosten tot 1600 meter in het zuidwesten.

Oostenrijk

Een noordelijke stroming zal weer wat verse sneeuw brengen. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn het lichte sneeuwbuitjes en vooral in het noorden. Op maandag en vooral dinsdag komt intensievere neerslag met zeker in Salzburg Tirol en Vorarlberg sneeuw. Er kan daar dan rond 15 cm sneeuw vallen. Na dinsdag stabiliseert het weer verder en komt steeds meer de zon tevoorschijn. De vorstgrens loopt voor dinsdag op naar maximaal 1000 meter in de middag, en daarna tot rond 1200 meter was (in de middag). Na dinsdag blijft het droog en is er meer ruimte voor de zon.

Duitsland

Zaterdag komt er nieuwe sneeuw en koude lucht vanuit het noordwesten, het winterse karakter wordt zo in stand gehouden. Veel sneeuw valt er niet, waarschijnlijk 5 misschien lokaal 10 cm. Er zijn echter ook zonnige momenten mogelijk. Op maandag en dinsdag komt een nieuw front vanuit het noorden, met rond 15 cm sneeuw. Na dinsdag stabiliseert de lucht en zal er weinig wind zijn en zonnig periodes. Voor na donderdag zijn de verwachtingen nog onzeker. Winterberg: na vrijdag trekt een neerslaggebied over vanuit het noorden. Er zijn periodes met lichte sneeuw in het weekeinde. Op maandag volgt een nieuwe periode met sneeuw. 5 tot 10 cm is er in totaal mogelijk. Daarna zal het vrijwel droog blijven tot en met donderdag. De overwegend lichte vorst blijft tot woensdag domineren met hooguit een enkele middag waarop de temperatuur even boven nul nipt. Op woensdag en daarna zal er eerst lichte en later matige dooi optreden.

Noorwegen

Lichte tot matige vorst overheerst de komende week in de Noorse skigebieden. Hogerop in de omgeving van Geilo en Trysil kan het ’s nachts nog steeds streng vriezen. Sneeuwbuien zullen er vallen op vrijdag en zaterdag, maar het zijn slechts enkele centimeters. Daarna blijft het droog en is er iedere dag wel kans op zonnige perioden. De vorst blijft tot op de lagere niveaus aanwezig, ook in de middag.