14 maart 2010 door Peter in 'Opmerkelijk''

Het was weer één grote golf van gele nummerplaten op de Autobahn in Duitsland naar Oostenrijk. Allemaal Nederlanders die lak hebben aan de economische crisis en van mening zijn dat geld moet rollen. Het aantal wintersporters valt ook deze winter niet echt tegen en de voertaal was met name in de voorjaarsvakantie luid en duidelijk Nederlands.

Willem en Ronita Bisschop verruilden Meppel voor Ellmau.

Fabels

Ik was dit jaar in Ellmau, maar ook in plaatsen als Westendorf en Kirchberg, Zell am See of Ehrwald zal het zo geweest zijn. Is dat erg? Nee, want het betekent ook skiles voor de kinderen in hun eigen taal en je kunt er nog eens een kennis aan overhouden. Ik weet niet of het Nederlandser kan zijn dan in Ellmau. Niet zozeer vanwege het aantal, wel door de aanwezigheid van après-ski bar en restaurant Fabels, een begrip in Ellmau en nu nog Nederlandser doordat Willem en Ronita Bisschop er de baas zijn. Het Meppeler stel verruilde in de laatste maanden van 2009 het Drentse plaatsje, waar ze een stadscafé runden, voor Fabels, dat direct bij het dalstation van de Hartkaiserbahn ligt.

Nederlandse automatiek

Nadat het vorig jaar over werd genomen door de Meppeler ondernemer Jan Bos, werd het hele pand gestript en daarna iets uitgebreid. Er werd een typisch Nederlandse automatiek in de buitenmuur gemetseld en er werd een hele horde Nederlands personeel naar Ellmau gehaald. DJ Gijs kwam er regelmatig en de blunder van Sven Kramer werd er door tweehonderd Hollanders gadegeslagen. Fabels is een succes, want wat was het druk in de vakantie, van ’s morgens tien uur tot ’s avonds laat was het daar spitsuur met vooral veel Nederlanders, maar ook andere nationaliteiten wisten Fabels te vinden en waarderen. Wat te denken van de Oostenrijkse skileraren die tussen de middag aan de nasi zitten, terwijl hun klasje zich tegoed doet aan een bord patat met kroket of frikadel? Of de euro’s die door de Oostenrijkers in de automatiek gegooid worden voor een overheerlijke Hollandse frikandel? Binnen staat snert (gemaakt door een ex-wereldkampioen snertkoken uit Staphorst) op het menu in plaats van Kaiserschmarrn. De Wiener Schnitzel stond er wel op, maar wel naast de bal gehakt en de portie saté.

Een Nederlands feestje in Oostenrijk

Sceptische oude garde

Het maakt al die Nederlanders geen bal gehakt uit, ze vinden er geborgenheid en hebben nauwelijks last van heimwee. Ik vroeg me alleen af wat de dorpelingen er zelf nu eigenlijk van vinden. Willem vertelde me dat met name de oudere garde wat sceptisch is, maar dat de jongeren open zijn en graag willen samenwerken. Daarom ook zoekt Fabels de samenwerking met de Oostenrijkers, want na dit winterseizoen komt er natuurlijk ook een zomerseizoen. ‘En dat wordt een heel ander verhaal’, weet Willem wel. ‘De parkeerplaats staat hier dan ook vol, maar met een heel ander publiek.’ Dat wordt voor Willem en Ronita de grote uitdaging, misschien moet ik dat komende zomer maar eens ter plekke controleren.

Wie een beetje sfeer wil proeven, kan een kijkje nemen op de site www.fabels.at.

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen