13 maart 2010 door Inge in 'Nieuws''

Pas op voor de privékliniek! Deze waarschuwing geeft de ANWB af aan Nederlandse wintersporters, naar aanleiding van de torenhoge prijzen die deze klinieken vragen voor een behandeling. Bel daarom als je een ongeluk krijgt altijd eerst de alarmcentrale van je verzekeraar.

Pas op voor privékliniek!

Stel je voor, je bent lekker aan het skiën, maar komt ongelukkig ten val. Vrienden, familie of omstanders bellen de hulpdiensten van het skigebied, die je met de sneeuwscooter naar beneden brengen. Daar staat de ambulance al klaar om je af te voeren naar, wat later blijkt, een privékliniek. Je wordt naar binnen gebracht en denkt maar aan één ding en dat is dat je van de pijn af wilt. Je wordt gevraagd om wat papieren te ondertekenen voor de verzekering. Je doet dat meteen, omdat je van die pijn af wilt. Dit blijkt achteraf echter de grootste fout die je had kunnen maken...

Torenhoge rekeningen

Je bent blij dat je geholpen bent na je ongeluk, omdat je nu eindelijk van de pijn af bent. Deze blijdschap is echter van korte duur. Veel patiënten voelen zich behoorlijk bekocht wanneer zij de factuur van de privékliniek ontvangen. Deze klinieken nemen lang niet altijd de moeite om contact op te nemen met de verzekeraar ter goedkeuring van de te maken kosten. Vaak moeten toeristen wel tekenen voor de behandelig. Door haast of pijn lezen zij echter de kleine lettertjes niet altijd even goed door. Hierdoor zitten gedupeerde wintersporters soms met torenhoge rekeningen die niet door de verzekeraar worden vergoed.

Oplossing

De laatste jaren zijn er, met name in Oostenrijk, flink wat privéklinieken bijgekomen. Deze vestigen zich meestal in de dorpen, vlakbij de pistes en niet aan het einde van het dal, waar de ziekenhuizen liggen. Vaak worden wintersporters bewust naar deze dure privéklinieken gebracht. Wil je dit voorkomen? Bel dan als je gewond raakt, voor behandeling in het ziekenhuis, altijd eerst de alarmcentrale van je verzekeraar. Medewerkers kunnen bemiddelen voor een behandeling in een openbaar ziekenhuis. Daarmee voorkom je dat je als onfortuinlijke wintersporter ook nog wordt opgezadeld met de torenhoge rekeningen van een privékliniek.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!