Skip to navigation Skip to main content

Stelling: als de zon maar schijnt!

1460 - Stelling: als de zon maar schijnt! (1)

De stelling van deze week is eigenlijk meer een peiling. Er zijn namelijk twee soorten wintersporters en ik wil wel eens weten tot welke soort de Snowplazabezoeker zich rekent. Is dat de mooiweerskiër, die een beetje kleverige sneeuw graag op de koop toe neemt, zolang de zon maar schijnt; of is dat de onverschrokken fanatiekeling die liefst alle elementen ‘head-on’ trotseert?

Hoewel ik het niet snel koud heb en ik de zon met mijn helm en skibril hooguit de kans geef wat vreemde splintertjes bruin op mijn gezicht achter te laten, reken ik mezelf zonder enige terughoudendheid tot categorie 1: de mooiweerskiër. Papperige sneeuw, hier en daar een plukje gras of een verdwaald kiezeltje, een rode neus en twee grote witte clownsogen, ik incasseer het lachend. Ik was niet altijd zo’n lafaard, maar het kunnen onderscheiden van elke oneffenheid is onmiskenbaar gestegen op mijn prioriteitenlijst.

Toch moeten er ook types zijn die juist excelleren op die barre dagen waarop normale stervelingen het hotel niet uit gaan. Zogeheten diehards en fanatiekelingen, die smullen van de verlaten pistes waar de sneeuw tot aan de enkels reikt en de wind vrij spel heeft.

Ooit was ook ik zo iemand. Nooit onderbouwd met een vlekkeloze techniek, maar altijd bereid om stukjes piste door de bosjes af te snijden en juist langer door te skiën op die dagen waarop iedereen er iets eerder mee ophield. Misschien dat ik toen de heilzame werking van een Großes Bier en een kaartspelletje nog niet op waarde schatte. Of misschien hebben al die heerlijke skivakanties me verwend gemaakt.

Ik weet niet wat het is, maar ik ski toch echt het liefst op zonne-energie. Hoe zit dat bij jullie?

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!