Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorstgrens laag winter houdt aan

1459 - Alpenweer: vorstgrens laag winter houdt aan (1)

Veel sneeuw in de Pyreneeën, meer dan wenselijk was op sommige plaatsen. Zeer koude staart van de winter begin van maart. In de Alpenregio weet de koude ook niet van wijken: komt er nog veel sneeuw of gaat de zon wat meer schijnen??? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Andorra

Er is veel sneeuw gevallen in Andorra! In de wat oostelijker gelegen gebieden nog meer! Dat heeft voor- en nadelen. Het lawinegevaar neemt toe, dus dat betekent de adviezen en waarschuwingen lezen. De eerste dagen kan het nog matig tot streng vriezen, zeker tot in het weekeinde. De sneeuwgebieden zijn weggetrokken en daarvoor in de plaats komt nu veel zon! In de middag kan dat later in de week tot een vorstgrensstijging in de middag tot 1500 meter leiden, maar het is droge warmte, dus de sneeuw zal goed blijven. Op de pistes eigenlijk perfecte sneeuwcondities de komende 5 dagen.

Frankrijk

Op woensdag nog wat sneeuw in het zuidwestelijke gebied, maar ook in het noordwesten neemt de kans op sneeuw toe. Op donderdag is er alleen in het noordwesten nog kans op wat sneeuw, vooral op de oostelijke hellingen. Het zijn geen grote hoeveelheden meer: centimeters eerder dan decimeters. De vorstgrens blijft erg laag, de sneeuwcondities blijven dus goed. In het weekeinde valt vooral op zaterdag wat sneeuw in het westen en noordwesten van de Franse Alpen. Op zondag nog enkele sneeuwbuitjes en daarna volgt een langere periode met droog en zonnig weer.

Italië

In het zuidwestelijke Alpengebied van Italië zullen er op woensdag en donderdag nog periodes met sneeuw zijn. De vorstgrens ligt op aanvankelijk op enkele honderden meters, op woensdag en donderdag zal in Tirol de vorstgrens in een beperkt gebied tot 1000 meter kunnen oplopen. In de overige gebieden blijft de grens lager. Het vriest matig in de nachten, na donderdag volgt een droge periode doordat de wind noordelijk wordt. Daarna gaat een hogedrukgebied vanuit het westen domineren, zodat ook begin volgende week geen sneeuw verwacht wordt. De zonneschijnkansen nemen toe. De vorstgrens kruipt naar 1000 meter in de loop van volgende week, in het zuidwesten wat hoger.

Zwitserland

Op woensdag en donderdag zijn er steeds weer wat sneeuwbuitjes mogelijk in eigenlijk het hele land. Op vrijdag blijft het vrijwel droog. In de loop van zaterdag komt een sneeuwgebied vanuit het noorden opzetten en er kan tussen 5 en 10 cm sneeuw op de noordelijke hellingen terecht komen. Op zondag zijn er nog wat sneeuwbuitjes en daarna komt er een doge en zonnige periode, begin volgende week. Het blijft koud met een lage vorstgrens, ook begin volgende week. In het midden van volgende week loopt de grens wat op naar tussen 500 en 1000 meter.

De Italiaanse Alpen en het midden van Oostenrijk krijgen de komende drie dagen nog aardig wat verse sneeuw!

Oostenrijk

Op woensdag en donderdag zijn er nog periodes met sneeuw in alle gebieden. Op vrijdag is er weer eens een droge dag. Zaterdag neemt de bewolking weer toe en volgt sneeuw uit het noorden. Het zijn geen grote hoeveelheden echter. Wel is een nieuwe portie koude lucht die ook meteen het land intrekt. De noordelijke stroming blijft de dagen erna sneeuwbuien brengen. Pas op dinsdag komt daar een einde aan, al worden daarvoor de sneeuwbuien steeds lichter. Het blijft koud met de vorstgrens op enkele honderden meters.

Duitsland

Woensdag en donderdag kunnen nog wat sneeuwbuitjes doordringen in het Alpengebied vanuit het zuiden. Vrijdag blijft het droog. Er is matige vorst in de nachten en de vorstgrens blijft tot grondniveau voorlopig. Zaterdag komt er nieuwe sneeuw vanuit het noordwesten, samen met koudere lucht, zodat het winters blijft. Veel sneeuw valt het niet, waarschijnlijk rond de decimeter in totaal. Het kan echter wel tot dinsdag duren voordat de periodes met sneeuw en sneeuwbuitjes verdwenen zijn. Winterberg: tot vrijdag overdag blijft het droog. Daarna trekt een neerslaggebied over vanuit het noorden. En er volgen daarna nog meer periodes met sneeuw. Tot na het weekeinde blijft het koud genoeg om het allemaal als sneeuw te zien vallen. Daarna komt de temperatuur rond het vriespunt terecht waardoor de neerslag tot half volgende week wat nattere sneeuw zal kunnen brengen. Het zijn steeds maar enkele centimeters per dag.

Noorwegen

Op woensdag donderdag en vrijdag kan wat lichte sneeuw vallen, vrijdag in de vorm van buitjes. Donderdag kan het even boven nul komen op het warmst van de dag dus in de middag. Verder is het lichte tot matige vorst deze week in de Noorse bergen, in het weekeinde mogelijk weer even strenge vorst. Begin volgende week meest matige vorst en geen sneeuw van betekenis.