7 maart 2010 door Inge in 'Stellingen''

De langlaufsport kampt met een nogal oubollig imago. Ten onrechte, ben ik tot de conclusie gekomen na het zien van de langlaufwedstrijden tijdens de Olympische Spelen. Jeetje, wat een vermoeiende sport! Langlaufen is zeker niet voor mietjes.

Skiën eenvoudiger dan langlaufen?

Ik heb een aantal keer naar het langlaufen gekeken tijdens de Olympische Spelen. Iedere keer weer verbaasde ik mij over het uithoudingsvermogen van de langlaufers. Veel mensen in mijn omgeving waren het dan ook met mij eens dat langlaufen geen sport is voor mietjes. Langlaufen is heel vermoeiend, vooral voor beginners; heb ik mij laten vertellen. Zij kampen over het algemeen met een flinke portie spierpijn na een dag langlaufen. Nu kan dit een beginnende skiër ook overkomen. Het verschil tussen de twee sporten is dat je bij het skiën de zwaartekracht het werk laat doen. Dit is niet het geval bij langlaufen. Je ‘wandelt’ door de sneeuw waarbij het de bedoeling is dat je een glijbeweging maakt. Dit is erg inspannend. Je zou kunnen stellen dat skiën in dit opzicht eenvoudiger is.

Langlaufsport in Nederland

Langlaufen is onder de Nederlanders nog lang niet zo populair als andere wintersporten als skiën en snowboarden, maar wint wel aan populariteit. Deze winter konden we zelfs in Nederland langlaufen. Dit lieten de langlaufliefhebbers zich dan ook geen twee keer zeggen, het was hartstikke druk op de langlaufparcours. Ook over de grens, in België, vind je tientallen langlaufloipes. De meeste liggen in de Ardennen, de Hoge Venen en de Eifel. Daarbij is Duitsland bij uitstek een langlaufland en wordt wel het paradijs voor langlaufers genoemd. Populaire gebieden zijn het Zwarte Woud en het Sauerland. Mogelijkheden genoeg dus om te langlaufen dichtbij huis, maar toch blijft de populariteit van deze sport achter.

Imagoprobleem?

Waarom blijft de populariteit van deze sport achter? Sommigen beweren dat de reden hiervoor te vinden is in het feit dat je niet zo vaak kunt langlaufen in eigen land. Maar ja, skiën en snowboarden kun je al helemaal niet doen in eigen land (behalve op een indoorbaan), maar dit zijn wel populaire sporten. Waarom is langlaufen suf? Ik heb, na de Olympische Spelen eigenlijk alleen maar bewondering gekregen voor de mensen die deze sport beoefenen. Dus bij deze zeg ik: langlaufen is niet voor mietjes! Niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje met de samenvatting van de langlaufwedstrijd van 50 km voor mannen.

Wat denken jullie ervan?

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!