6 maart 2010 door Gastredacteur in 'Skigebieden onder de loep''

Door: Carolina Stevens. Het Beierse Woud ligt in het zuid-oosten van Duitsland, op zo’n 820 km van Utrecht en is het laatste, grote, aanééngesloten woud in West-Europa. Pas sinds 1980 tot toeristische ontplooing gekomen en kent nog steeds geen massatoerisme. De hoogste berg in dit gebied, de grote Arber met zijn 1453 meter, is met recht een “witte droom” voor wintersporters die genieten van goed geprepareerde afdalingen, schitterend gespoorde langlaufloipen en winter wandelwegen dwars door het Beierse Woud.

Een moderne gondel brengt de wintersporters snel naar boven.

Skigebied Arber

Oké, de vier blauwe, vier rode en de twee zwarte afdalingen en de afdaling naar Bodenmais zijn bij elkaar niet veel langer dan zo’n 15 kilometer, maar daar staat tegenover dat de zwarte afdalingen zo uitdagend zijn dat er elke 2 jaar de wereld -kampioenschappen Slalom en Reuzeslalom voor de dames wordt gehouden. Met een gondelbaan, 2 verschillende 6-persoonsstoeltjesliften en 3 verschillende sleepliften worden de wintersporters naar boven gebracht en tref je, buiten de Carnavals- en Krokusvakantie, bij de liften geen wachtrijen en heb je de hele berg bijna voor jezelf.

Ook is er een groot funpark voor freestylers.

Ruime keus voor langlaufers

Voor langlaufers is er in dit gebied natuurlijk zoveel te genieten dat het noemen van alle loipen ondoenlijk is, maar hierbij toch een paar voorbeelden: Kaisersteigloipe, Bretterschachten en Scheuereck. En dan de ultieme uitdaging voor alle langlaufers: de Bayerwaldloipe. Deze lopie heeft een totale afstand van 150 kilometer en bestaat uit de aanééngeschakelde mooiste langlaufloipen vanaf de Osser (Lohberg) tot aan de grens met Tsjechië bij de Dreisessel (Neureichenau).

De indrukwekkende havik eet uit je hand!

Wandelen met havikken

De geprepareerde wandelpaden door het hele gebied van het Arberland zijn met hun afwisseling van woud en open plekken en schitterende vergezichten sprookjesachtig mooi, en bieden voor elke wandelaar geschikte trajecten. Alleen nog in maart worden er rondom Zwiesel/Frauenau speciale “Hawkings-wandelingen" aangeboden. Je wandelt in een kleine groep met begeleiding van een ervaren gids/valkenier en twee harris hawks. Deze breedgevleugelde havikken soort leven en jagen al sinds mensenheugenis in dichtbeboste wouden en zijn dan ook zeer wendbaar. Tijdens de wandeling komen, als u het wilt en durft, deze havikken bij u een lekker hapje “uit het vuistje” halen, een unieke ervaring!

Lage prijzen, hoge kwaliteit

Kleine gezellige pensions en hotelletjes om tijdens je vakantie in het Beierse Woud te overnachten zijn er te kust en te keur. De overnachtingsprijzen zijn voor Nederlandse begrippen veelal laag en de geboden kwaliteit is hoog. Kijk bijvoorbeeld eens op: pension “Zum fliegenden Holländer”.

Voor meer informatie over het Beierse Woud: www.arberland-bayerischer-wald.de en www.arber.de.

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.