Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vrijdag zware sneeuwval boven 1500 meter

1439 - Alpenweer: vrijdag zware sneeuwval boven 1500 meter (1)

De krokusvakantie zit er bijna op. De omstandigheden waren niet optimaal, maar konden slechter geweest zijn. Hoe wordt het weer als iedereen weer naar huis gaat rijden? Hoe is het weer in de Alpen volgende week, voor degenen die na de krokusvakantie een weekje wintersport pikken en van de rustiger pistes gebruik willen maken?

Weeroverzicht en verwachting vanaf woensdag

Actieve depressies trekken de komende dagen vanaf het gebied bij de Azoren naar het noordoosten, door Het Kanaal en over Nederland. Uitlopers van deze depressies zullen af en toe de Alpen passeren, en ook de wind kan er af en toe flink aantrekken uit het zuidwesten. Donderdag trekt al een neerslaggebied langs de west- en zuidkant van de Alpen. Vrijdag zal er veel meer neerslag over de Alpen gaan trekken, met wederom aan de westelijke kant de grote klap met tientallen centimeters boven de 1500 meter. Ook in de rest van de Alpen zal er veel sneeuw vallen: tussen 1200 meter in het noorden en 1700 meter in het zuiden. Zaterdag en zondag zal het erg winderig worden en van zaterdag op zondag ontwikkelt zich een sterke föhn aan de noordzijde van de Alpen. De vorstgrens schiet daarbij omhoog naar ruim 2500 meter. Lawinegevaar ligt dan voor de hand. Off-piste is dan voor zondag af te raden.

Langetermijnverwachting

Geldend voor maandag en verder. Koele en minder koele perioden wisselen elkaar af tot en met woensdag. Veel neerslag is er niet doordat een reeks hogedrukgebiedjes boven de Alpen ontstaan. Daarna, donderdag zal er waarschijnlijk een koude-uitbraak vanuit het noorden komen, door een depressiepassage over de Alpen en een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië.

Andorra

De vorstgrens schommelt deze week tussen 1300 en 1600 meter. Er valt op woensdag en donderdag wat neerslag, rond 4 cm sneeuw boven de vorstgrens. Vrijdag kan er wat zon komen maar zaterdag of zondag passeert een intensiever neerslaggebied met 6 cm sneeuw boven 1600 meter. Maandag volgt opnieuw een periode met sneeuwval boven 1500 meter. De temperatuur in het dal schommelt rond de 5 graden overdag tot iets boven het vriespunt ´s nachts.

Frankrijk

Van woensdag op donderdagavond trekt een neerslaggebied over met de vorstgrens rond 1500 meter later 1100 meter. Van donderdag op vrijdag - en vrijdag overdag - trekt een nieuw neerslaggebied over, met de vorstgrens eerst rond 1400 meter, later rond 1100 meter. In totaal komt er rond 35 cm sneeuw bij. Zondag volgt opnieuw neerslag, sneeuw boven 1700 meter eerst en later boven 1200 meter. In het noorden ligt de vorstgrens wat hoger steeds door föhn.

Italië

Op woensdag is er weinig neerslag in vooral het midden en uiterste zuidwesten, enkele centimeters. Donderdag is het vrijwel droog maar vrijdag volgt erg veel neerslag de vorstgrens loopt daarbij van 1300 meter in het westen tot 1700 meter in het oosten. Tientallen centimeters sneeuw worden verwacht over het hele Italiaanse Alpengebied. Zaterdag sneeuw in het uiterste noordwesten en zondag opnieuw in alle gebieden. Daarna volgt een drogere periode van enkele dagen.

Zwitserland

Woensdag passeert een sneeuwgebied het westen met enkele centimeters boven 1300 meter. Donderdagavond volgt weer sneeuw die blijft vallen op een groot deel van de vrijdag. De vorstgrens schommelt tussen 1300 en 1700 meter. Er valt tussen 10 en 20 cm. In het noorden van zaterdag op zondag föhn, met een oplopende vorstgrens: rond tot boven 2000 meter. Later op zondag en op maandag trekt opnieuw neerslag over met sneeuw boven 1200 tot 1400 meter. Daarna volgt een aantal drogere dagen.

Oostenrijk

Donderdag blijft het droog maar de bewolking neemt toe. Op vrijdag volgt een uitgebreid sneeuwgebied uit het zuiden, met een vorstgrens van rond 1500 meter. Op zaterdag en zondag blijft het vrijwel droog, zondag is er föhn in het noorden. De vorstgrens kan dan tot 1800 meter oplopen tijdelijk. Na het weekeinde is er maandag sneeuw met een naar 1300 meter dalende vorstgrens. De dagen daarna schommelt de vorstgrens rond 1500 meter en is er minder kans op neerslag.

Duitsland

Donderdag blijft het droog maar de bewolking neemt toe. Op vrijdag volgt een uitgebreid sneeuwgebied uit het zuiden, met een vorstgrens van rond 1500 meter. Op zaterdag en zondag blijft het vrijwel droog, zondag is er föhn in het noorden. De vorstgrens kan dan tot 1800 meter oplopen tijdelijk. Na het weekeinde is er maandag sneeuw met een naar 1300 meter dalende vorstgrens. De dagen daarna schommelt de vorstgrens rond 1500 meter en is er minder kans op neerslag. Winterberg: De dooi blijft nog even aanhouden tot komende maandag. Er zijn periodes met regen en periodes met veel wind. Op maandag stormt het mogelijk bij een dalende vorstgrens en neerslag die overgaat in sneeuw bij een temperatuur rond het vriespunt.

Noorwegen

Donderdag en vrijdag valt er sneeuw, in totaal iets meer dan 5 cm. Daarna blijft het tot in ieder geval na het weekeinde droog. De vorst is meest streng, dus rond de -10 graden. De zon lijkt zijn weg nog niet te kunnen vinden naar Noorwegen want het is hooguit een sprankje zon in het weekeinde. De wind waait veelal zwak uit het noorden.