Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vrijdag en zaterdag sneeuw bij dalende vorstgrens

1434 - Alpenweer: vrijdag en zaterdag sneeuw bij dalende vorstgrens (1)

Voor velen begint de krokusvakantie! Veel vakantiegangers gaan vrijdag al op pad. De rest volgt zaterdagmorgen vroeg. Hoe is het weer onderweg en wat gaat de komende week voor weer brengen in de Alpenlanden???? Lees het bij Koos de meteovirtuoos!

Verkeer onderweg

Zij die vrijdag vroeg vertrekken naar Frankrijk en Zwitserland, ondervinden voor het langste deel van de route onderweg geen problemen. In Zuid-Duitsland en bij de grens met Oostenrijk krijgt men na 18 uur met sneeuwval te maken tussen de 700 en 800 meter. Het sneeuwen duurt voort tot de eindbestemming, waar men ’s avonds verwacht aan te komen. Degenen die op zaterdag erg vroeg vertrekken kunnen mogelijk nog de staart van de neerslag meemaken. Het grootste deel van het sneeuwgebied zal echter al gepasseerd zijn als men in Oostenrijk of Zuid-Duitsland aankomt. Degenen die naar de Franse en de Zwitserse Alpen gaan zullen vrijdag tot 18 uur nog sneeuwval bij aankomst treffen, daarna, ook zaterdag, wordt geen sneeuw verwacht.

Weeroverzicht

Depressies trekken met de straalstroom nog steeds de Middellandse Zee in, maar ze zijn minder actief en buigen af richting Alpen. De meest actieve depressies gaan over, of langs Nederland trekken en zorgen voor een wisseling van zuidelijke naar noordwestelijke wind in de Alpen. Voor de depressies uit kan er bij een zuiden wind wat föhn gaan optreden aan de noordhellingen. Achter de depressies daalt de vorstgrens weer snel.

Verwachting vrijdag en zaterdag

Vrijdag en zaterdag trekt een Spaanse depressie net zuid van het Alpengebied naar Centraal- en Oost-Europa. Beneden 1200 meter moet met wat lichte regen rekening gehouden worden. Vrijdagmiddag is de kern van de depressie voorbij de Alpen, zodat een noordwestelijke luchtstroom op gang komt. Zo wordt koudere lucht naar de Alpen gevoerd en bij een snel dalende vorstgrens gaat overal sneeuw vallen. Een groot deel van het Alpengebied wordt dan voorzien van 5 tot 20 cm verse sneeuw, het meeste valt in de favoriete Oostenrijkse skigebieden in Vorarlberg, Tirol en Salzburg.

Verwachting maandag en dinsdag

Maandag en dinsdag volgen twee sneeuwgebieden die het westen en vooral het zuiden van de Alpen bezoeken. De wind is zuidelijk door een depressie bij de Noordzee, daardoor is er maandag een stijgende vorstgrens en wat föhn in de noordelijkste gebieden van Zwitserland en Oostenrijk en in de Duitse Alpen. Tijdelijk is de vorstgrens op 1500 tot 1900 meter. Later op dinsdag en woensdag blijft het vrijwel droog en de vorstgrens schommelt dan tussen 1200 en 1600 meter. Donderdag volgt er opnieuw sneeuw voor de westelijke en de zuidelijke Alpen en ook de föhn herhaalt zich. De vorstgrens ligt in de westelijke Alpen tussen 1500 en 2000 meter en in de Italiaanse Alpen tussen 2000 en 1000 meter van west naar oost gezien.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na volgende week donderdag. De kans op neerslag is groot en de temperatuur komt later aan de hoge kant te liggen, waarbij er dan ook een kans op föhn is.

Andorra

Tot en met vrijdag ligt de vorstgrens rond de 1300 meter. Zaterdag dring koelere lucht vanuit het noorden binnen maar zonder neerslag, die volgt pas op de zondag boven 1000 meter. Veel meer dan enkele centimeters wordt dat niet. De dagen daarna blijft het wisselvallig met op maandag en dinsdag samen zo´n 6 cm sneeuw boven 1300 meter. De rest van de week loopt de vorstgrens op van 1300 meter naar 1600 meter op vrijdag. Woensdag en donderdag wat meer zon.

Frankrijk

Vrijdag komt er een neerslaggebied vanuit het zuidwesten samen met koude lucht vanuit het noordwesten, de vorstgrens daalt aanzienlijk: tot 700 meter in het noordwesten tot 1200 meter in het meest zuidelijke gebied. In totaal valt er tussen 10 en 20 cm in het noordwesten en tussen 20 en 40 cm in het zuidwesten. Het blijft daarna wisselvallig met af en toe wat sneeuw. Maandagnacht volgt weer een neerslaggebied. Daarbij stijgt echter wel de vorstgrens in het zuidwesten naar ruim 1700 meter, in het noordwesten is het kouder met de vorst rond 1300 meter. Van maandag op dinsdag zakt de vorstgrens naar 1300 meter en er valt weer wat sneeuw. Dinsdag overdag en woensdag lijken geheel neerslagvrije dagen te worden. Donderdag volgt opnieuw sneeuw met de vorstgrens rond 1500 meter.

Italië

Het oostelijke gebied van de Italiaanse Alpen krijgt veel sneeuw op vrijdag en zaterdag boven de 1500 meter en de sneeuwval eindigt bij een vorstgrenshoogte van ca. 800 meter. Zondag verloopt grotendeels droog en koel met de vorstgrens op 1000 meter. Maandag en dinsdag zijn weer sneeuwdagen met in totaal 10 cm sneeuw in alle gebieden. De vorstgrens ligt daarbij rond 1000 meter op maandag maar op dinsdag tussen 2000 in het westen en 1000 meter in het oosten. Woensdag zal wel droog blijven. Donderdag volgt opnieuw sneeuw boven 1500 meter.

Zwitserland

Vrijdag komt er sneeuw vanuit het zuidwesten met sneeuw en koude lucht vanuit het noordwesten. Hierdoor zal de vorstgrens flink dalen: naar 600 meter in het noordwesten en 1100 meter in het zuiden. In vrijwel het hele land valt tussen 10 en 20 cm. Zondag blijft vrijwel droog. Maandag volgt weer een neerslaggebied in het westen. Daarbij stijgt de vorstgrens in het zuidwesten naar ruim 1200 meter, in het noorden kan föhn optreden en de vorstgrens kan tot 1500 meter stijgen. Op dinsdag herhaalt zich dat en op woensdag zal het droog blijven. Donderdag brengt opnieuw sneeuw boven 1300 meter in het zuiden tot 1700 meter. In het noorden is er dan kans op föhn. Vrijdag of zaterdagnacht volgt de volgende neerslagzone, sneeuw valt dan boven ca. 1500 meter.

Oostenrijk

Later op vrijdag stroomt koudere lucht vanuit het noordwesten binnen. Dit heeft tot gevolg dat de dan al dalende neerslag in de vorm van sneeuw gaat vallen verder, onder 800 meter tot 1000 meter hoogte van noord naar zuid. Op zaterdag zal de sneeuw nog wat lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 400 meter in het noorden en 500 meter in de meest zuidelijke gebieden. Er valt bij de lagere vorstgrens 15 tot 20 cm. sneeuw (van noordoost naar west gezien). Zaterdag trekt het sneeuwgebied weg naar het oosten en zondag zorgt een zwak hogedrukgebied voor rustig weer met mogelijk wat zon. Ook maandag kan nog droog verlopen, maar op dinsdag volgt opnieuw sneeuw: in alle regio’s met 10 tot 15 cm sneeuw. De vorstgrens ligt rond de 1000 meter. Woensdag is waarschijnlijk droog en donderdag volgt er neerslag uit het westen. Voornamelijk het zuiden en zuidoosten krijgen weer met neerslag te maken. De vorstgrens loopt dan van 1300 meter in het zuiden tot 1700 hier en daar in het noorden.

Duitsland

Op vrijdag trekt koudere lucht vanuit het noordwesten onder een neerslagzone door die vanuit het westen naar het oosten trekt. Op vrijdagavond zakt de vorstgrens naar ca. 700 meter en op zaterdag zal de sneeuw steeds lager komen met de vorstgrens op 400 meter. De sneeuwlaag groeit met 10 tot 20 cm. aan. Zondag en maandag verlopen vrijwel zonder neerslag maar dinsdag zal er weer wat sneeuw gaan vallen in het zuidwesten een paar cm, bij een vorstgrens rond 1000 meter, op dinsdag volgt overal nog eens 5 cm maar bij een hogere vorstgrens van ca. 1600 meter. Woensdag verloopt dan weer droog met mogelijk wat zon. Op donderdag is er weer wat sneeuw of regen in het zuidwesten, vrijdag volgt overal neerslag. Winterberg: tot en met woensdag blijft het vrijwel droog in Winterberg en vriest het ’s nachts licht. Daarna is het overwegend bewolkt weer met temperatuur rond het vriespunt tot lichte dooi. In de tweede helft van de week is er eerst kans op sneeuw, later mogelijk lichte dooi en wat regen.

Noorwegen

Tot aan zondag valt er dagelijks rond de 2 cm poedersneeuw op de pistes. De temperatuur daalt nog weer verder: van waarden rond de -12 graden op vrijdag naar -18 op zondag. Daarna, maandag tot en met vrijdag blijft het streng tot zeer streng vriezen, er is weinig wind. De zon wil nog niet zo tevoorschijn komen.