18 februari 2010 door Inge in 'Nieuws''

De afgelopen dagen stonden in het teken van favorieten die hun rol waar maakten: Maelle Ricker won goud bij de snowboardcross, Lindsey Vonn op de afdaling en Shaun White in de halfpipe. Lees hier over de laatste gebeurtenissen bij de Olympische Spelen.

Snowboarden: Ricker maakt favorietenrol waar

Afgelopen dinsdag vond de snowboardcross voor vrouwen plaats, waarin Maelle Ricker als favoriet werd bestempeld. Ze wist deze favorietenrol waar te maken door in eigen land goud te veroveren op de snowboardcross. De tweede gouden medaille voor het gastland. Met gemak plaatste ze zich voor de finale, waarin ze oppermachtig bleek. In Nederland ging alle troost van de week uit naar Annette Gerritsen die na een zeer goede opening op de 500 meter in de bocht onderuit ging. In Amerika kunnen ze echter ook iemand troosten in de persoon van Lindsey Jacobellis. Voor haar liepen de Spelen opnieuw uit op een drama! In Turijn ging ze op goud af, maar doordat ze teveel risico nam bij de laatste sprong, greep ze naast het goud en moest het doen met een zilveren plak. Op deze Spelen was ze opnieuw één van de favorieten, maar in de halve finales miste ze een poortje. Erg sneu voor Lindsey!

Buit is binnen voor favoriet Vonn

Ook Lindsey Vonn heeft in Whistler haar favorietenrol op de afdaling helemaal waar gemaakt. Met maar liefst 0,56 seconde voorsprong op haar landgenote Julia Mancuso veroverde ze de Olympische titel. De medefavorieten Pärson en Riesch kwamen er niet aan te pas. Anja Pärson maakte vlak voor de finish een lelijke val, waarna ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ze was weer op tijd fit voor de supercombinatie. Pärson was overig niet de enige die viel, de afdaling werd gekenmerkt door veel crashes. Waaronder die van de Roemeense Edith Miklos, die met de helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd moest worden.

Lindsey Vonn tijdens haar race.

Dolf van der Wal onderuit in halfpipe

Wat jammer! Het Olympische snowboardavontuur van de Nederlandse Dolf van der Wal mocht helaas niet lang duren. Hij viel twee maal. Hij vond het echter een hele eer om namens Nederland deel te nemen, maar hij vond het jammer dat hij niet kon laten zien wat hij kan.

Shaun White in actie.

Snowboard superster wint goud in de halfpipe

Hebben jullie hem gezien? Fantastisch wat die man kan! Met weergaloze sprongen kwam de Amerikaan Shaun White uit op 46,8 punten in de eerste ronde. In de tweede ronde deed hij er nog een schepje bovenop: 48,4 punten. De ‘Vliegende Tomaat’ (bijnaam van de Amerikaan, verkregen dankzij zijn lange rode haar) domineert de populaire snowboardwereld. Hij liet zelfs, met behulp van sponsorgeld, zijn eigen halfpipe bouwen, waarin hij kon trainen. Hij verzon zelf een ‘trick’ , voerde deze afgelopen woensdag uit en won ermee. Klik hier voor het filmpje van zijn run.

'Close finish' voor Nikita Krioekov en Alexander Panzjinsij.

Langlaufen: goud voor Krioekov en Bjørgen

Bij de heren werd langlaufer Nikita Krioekov Olympisch kampioen sprint. In een spannende finale versloeg hij landgenoot Aleksandr Panzjinsij met een minimaal verschil. Noorwegen verkreeg haar eerste Olympische plak dankzij Marit Bjørgen, die al eerder brons pakte op de 10 kilometer vrije stijl. Tweede werd Kowalczyk en Majdic werd verrassend derde. Zij hield aan een valpartij in de warming-up een heupblessure over, overleefde net de kwalificatie en mocht toch nog naar de eindstrijd.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!