21 februari 2010 door Inge in 'Skigebieden onder de loep''

De laatste jaren is een trend waar te nemen van families die hun wintersportvakantie in Frankrijk doorbrengen, en dat is niet voor niets! Frankrijk is bezig met een opmars als familievriendelijk wintersportland. Kinderopvang, speelparadijzen, Nederlandse skileraren… Eén van die top-familiebestemmingen in Frankrijk is Les Menuires, waar ik vorige week verbleef tijdens mijn wintersportvakantie.

‘Famille Plus Resort’

Het Franse

Kinderen bij club Piou-Piou.

2 Hectare voor kinderen

Les Menuires is een paradijs voor de kleintjes: activiteiten, kinderclubs, skilessen en –cursussen, alles wordt gedaan om families zich welkom te laten voelen. De Piou-Piou club is de grootste in Frankrijk, hier kunnen kinderen al vanaf 3 maanden terecht tot 5 jaar. Op een 2 hectare grote ‘speelruimte’ worden kinderen op speelse wijze skikunsten bijgebracht. Er is onder andere een bewegend tapijt en een mini-sleeplift.

Iedere dag kwamen wij met de lift (Doron) over de club Piou-Piou. Het zag er erg leuk met heel veel attributen om spelenderwijs te leren skiën. Het is overigens ook al lang niet meer zo dat alleen Franse skileraren les geven (een reden waarom veel gezinnen naar Oostenrijk gaan). Een groot deel van de professionele begeleiders is anderstalig, waaronder dus ook Nederlandstalige begeleiders. Dit is ook niet zo gek gezien het feit dat 50% van de toeristen in Les Menuires uit het buitenland komt, waarvan de meesten uit België, Nederland en Engeland.

Niet alleen skiën

Naast skiën zijn er ook vele andere activiteiten voor kinderen. Zo is er onder andere een kasteel van sneeuw met glijbanen, waar kinderen op kunnen klimmen en vanaf kunnen glijden. Voor de oudere kinderen vanaf 7 jaar (maar ook zeker voor ouders) is er de Roc ’n Bob, een 4 km lange rodelbaan, waar je op moderne slees vanaf kunt ‘racen’ (de slee en een helm zijn bij de prijs inbegrepen). Het is een ontzettende leuke ervaring! Tenminste, dat is wat iedereen mij vertelde. Aangestoken door dit enthousiasme wilden wij hem ook uit gaan testen, maar helaas was hij gesloten wegens teveel sneeuw op de baan, jammer! Dus we gaan zeker eens terug om hem te testen. Ook is er nog een groot ‘Sports Centre’. Hierin is onder andere een groot zwembad en speelparadijs gevestigd, waar families zich uitstekend kunnen vermaken.

Familie-evenementen en familieprijzen

In Les Menuires worden verschillende evenementen georganiseerd voor families. Zo wordt er tijdens de Nederlandse voorjaarsvakantie carnaval gevierd, is er van 27 februari – 6 maart een ‘culinair festijn’ voor de kinderen van de Piou-Piou club en van 10-17 april wordt voor de derde keer het ‘Boule de Notes' festival georganiseerd, dat staat voor veel muziek, toneel, musicals en dans. Daarnaast vinden er wekelijkse activiteiten en verschillende evenementen voor families plaats. Ook zijn er speciale familietarieven voor de diverse activiteiten. Zo kost een familieskipas (2 ouders en 2 kinderen) voor 6 dagen Les Menuires en St. Martin 565 euro en voor 6 dagen Les Trois Vallées 742 euro. Ook voor de Roc ’n Bob gelden familietarieven, 4 personen voor 36 euro inclusief slee en helm met lamp.

Kinderklasje.

Conclusie

Les Menuires is een top-familiebestemming. Ik heb het met eigen ogen gezien: veel blije kinderen en veel blije ouders! Kinderopvang, speciale verhuurders met skimateriaal voor kinderen, kindermenu’s in de restaurants, Nederlandse skileraren, familiebrochures met alle informatie voor families, familieaanbiedingen voor skipassen, activiteiten en accommodaties… Kortom, families zullen zich hier naar mijn mening zeker welkom voelen!

Kindje op de rustige 'beginnershelling'.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?