Skip to navigation Skip to main content

Olympische Winterspelen: de Noordse Combinatie

1419 - Olympische Winterspelen: de Noordse Combinatie (1)

Morgen gaan in Canada dan eindelijk de Winterspelen van start. De schaatsdata staan met dikke stift in talloze Hollandse agenda’s en ook onze snowboarders en bobsleeërs zullen de nodige ogen op zich gericht weten. Natuurlijk stemmen trouwe Snowplazabezoekers ook af op het skiën en misschien zelfs op de Noordse Combinatie. Pardon? De wat?

Net zo lang als de Noordse Combinatie al op het Olympische programma staat – Chamonix 1924, de eerste Winterspelen ooit – is de sport in Nederland volslagen onbekend. Hoog tijd dus voor een herwaardering van dit toch uiterst spectaculaire fenomeen:

Onderdeel 1

De Noordse Combinatie is, inderdaad, een combinatie van twee noordse/Noorse wintersporten. Uitzonderingen daargelaten, begint een wedstrijd met het onderdeel schansspringen. Het aantal punten dat je hiermee minder verdient dan de winnaar, wordt omgezet in secondes achterstand. Een verschil van 15 punten correspondeert doorgaans met 1 minuut achterstand, wat neerkomt op 4 seconde per punt.

Onderdeel 2

De opgelopen achterstand zul je moeten wegpoetsen in het tweede onderdeel. De winnaar van het schansspringen gaat als eerste van start op een langlauftraject van 10 kilometer. Het puntenverschil dat je tijdens het springen hebt opgelopen, bepaalt nu met hoeveel secondes achterstand je de achtervolging mag starten. Wie uiteindelijk als eerste de finishlijn passeert, is de winnaar.

Het publiek als grote winnaar

Je ziet in het tweede onderdeel dus telkens een goede schansspringer (en een mindere langlaufer?) als een bang vosje voor een losgeslagen roedel potige en hevig kwijlende jachthonden uitrennen. En dat levert natuurlijk altijd goede televisie op!

Wanneer kijken?


14 februari
19.00 uur (Nederlandse tijd), kanaal 4
Individueel, normale schans
22.45 uur, kanaal 4
Individueel, 10 km langlaufen

23 februari
19.00 uur, kanaal 1
Team, grote schans
22.00 uur, kanaal 1
Team, estafette langlaufen

25 februari
19.00 uur, kanaal 2
Individueel, grote schans
22.00 uur, kanaal 2
Individueel, 10 km langlaufen

Veel plezier!

De ontknoping in de landenwedstrijd op de Spelen van Turijn, 2006.

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!