Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: in Oostenrijk en zuidwestelijke Alpen sneeuw

1417 - Alpenweer: in Oostenrijk en zuidwestelijke Alpen sneeuw (1)

De krokusvakanties komt er aan, iedereen hoopt dat de Alpen een extra stevig sneeuwkleed hebben voor die tijd. Krijgen we een sneeuwdump nog net voordat de vakanties losbarsten of laat de winter alleen zijn koude kant zien??

De liften in het Stubaital bij Neustift zijn volop in gebruik. Geen hemelsblauwe lucht maar wel mooi licht en ook op het oog lijken de sneeuwcondities goed te zijn!

Langetermijnverwachting

Geldend voor maandag t/m vrijdag. Na het wegtrekken vrijdag van het laag naar Centraal-Europa, zal het tot en met dinsdag vrijwel droog en tevens koud blijven. Oostelijk van Spanje ontstaan steeds depressies. Die laten zich met de zeer zuidelijke straalstroom ook via de Middellandse Zee naar het oosten voeren. Dit proces blijft zich herhalen, alleen de depressiebanen kunnen langzaamaan gaan wijzigen waardoor halverwege volgende week de Alpen meer neerslag te verwerken kunnen krijgen maar ook wat hogere temperaturen, vooral in het oostelijke gebied en tijdelijk aan de noordhellingen door föhn. Toch kunnen we gematigd optimistisch zijn: de westelijke skigebieden – de Franse en de Zwitserse - zullen waarschijnlijk boven 1200 meter flink sneeuw krijgen. De westelijke gebieden van Oostenrijk - Vorarlberg Tirol en Salzburg – zien de sneeuw eerder vallen bij een vorstgrens van rond of wat lager dan 1500 meter. Meer zekerheid hierover kan in een volgende langetermijnverwachting gegeven worden.

Andorra

Het is koud in Andorra! Voorlopig blijft dat even zo. De sneeuwcondities zullen dus goed blijven deze week en donderdag valt er zelfs wat verse sneeuw. Enkele centimeters, de wind neemt even stevig toe uit het noorden en de temperatuur zakt naar tegen -10, zowel ’s nachts als overdag! Vrijdag nog strenge vorst in de nacht ook in de dalen, daarna meest matige vorst in de nacht en overdag temperatuur iets onder nul. Pas dinsdag kan overdag de vorstgrens weer iets overschreden worden op 1000 meter. Zondag kan er weer wat lichte sneeuw komen. De dagen daarna is er af en toe en sprankje zon mogelijk.

Frankrijk

De temperatuur zakt deze week zodanig dat het op alle niveaus vriest. Sneeuw valt er van dinsdag op woensdag vooral in het zuidelijke deel van de Franse Alpen. De meest noordelijke gebieden krijgen enkele centimeters. De zuidelijkste Alpen krijgen echter tot 10 tot 20 cm sneeuw te verwerken: aanzienlijk meer dan eerder verwacht werd. Daarna wordt de lucht nog wat kouder en droger door continentaal Arctische lucht die vanuit Scandinavië arriveert. De rest van de week moeten we op strenge vorst in de nacht rekenen en overdag blijft de temperatuur ook ruim onder nul. Donderdag kan er op hoogte wat meer wind uit het noordoosten staan. Vrijdag en zaterdag kan er weer wat lichte sneeuw gaan vallen. Daarna komt er ruimte voor de zon.

Italië

Op woensdag en donderdag valt er wat sneeuw. Het meeste in het zuidoosten. Van enkele centimeters in het westen tot tussen 5 en 10 cm in het oostelijke gebied. De temperaturen blijven laag gedurende de rest van de week, dus de sneeuwcondities blijven goed! ’s Nachts kan het flink koud worden door de aanvoer van zeer koude lucht uit het noorden. Vrijdag wordt het droog en in het weekeinde komt er meer ruimte voor de zon. Dan gaan de temperaturen overdag in de middag rond het vriespunt schommelen. In de nacht blijft het echter matig vriezen. De vorstgrens blijft voordurend het grootste deel van de dag zeer laag.

Zwitserland

Woensdag vooral sneeuw van zuidwest naar noordoost via het midden: enkele centimeters. Minder sneeuwkans in het noordwesten en het zuidoosten. Donderdag is er echter overal in het land wat lichte sneeuw mogelijk, evenals vrijdag in het noordoosten. Wederom enkele centimeters, geen spraakmakende hoeveelheden. Vrijdag is het grotendeels bewolkt maar de dagen daarna komt er ruimte voor de zon. Het blijft overal vriezen tot op de laagste niveaus. In de nachten is er matig tot strenge vorst, lokaal zeer strenge vorst bij opklaringen. Donderdag kan het stevig waaien op hoogte, uit het noordoosten.

Oostenrijk

Woensdag komt er vooral in het oostelijke en zuidelijke deel van het land wat sneeuw, maar ook de overige gebieden kunnen periodes met sneeuw krijgen. Ook donderdag trekken sneeuwzones over, bij een kouder wordende noorden wind. In totaal zal er rond 5 cm in de noordelijke gebieden tot 10 cm in de zuidelijke gebieden vallen. De wind blijft uit noordelijke richtingen waaien en de temperatuur daalt flink, vooral na vrijdag. Het komt dan tot matige of strenge vorst zodra het even opklaart in de hogere dalen. Ook in de lagere gebieden vriest het dan licht to matig in Oostenrijk

Duitsland

Met een noordelijke stroming wordt nog steeds koude lucht aangevoerd. Op woensdag en donderdag is er voor de Duitse Alpen tussen 5 en 10 cm sneeuw te verwachten. Vooral het midden en oosten is gevoelig voor de sneeuwval. Vrijdag is er nog wat lichte sneeuw en zaterdag zijn er wat opklaringen mogelijk. Zondag blijft het geheel of zwaar bewolkt. De dagen daarna kunnen wat zonniger gaan verlopen! De wind waait uit het noorden en blijft zwak tot matig. De temperatuur zakt flink overal: matige tot strenge vorst is er in de nachten, bij opklaringen. In Winterberg vriest het ook matig tot streng; tot aan het einde van de week kan er iedere dag wat sneeuw vallen, kleine hoeveelheden.

Noorwegen

Na woensdag is er meer kans op zon. De temperaturen gaan wat stijgen, zodat we van een langdurige periode met strenge tot zeer strenge vorst, naar matige tot strenge vorst gaan. Nog steeds behoorlijk koud, maar de scherpste vrieskoude gaat eraf. Met een wind die zwak blijft en met af en toe wat zon zal het wat aangenamer op de pistes worden! Een kans op sneeuw is er niet eerder dan na het weekeinde.