Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: niet veel sneeuw verwacht nu

1416 - Alpenweer: niet veel sneeuw verwacht nu (1)

Weeroverzicht en verwachting

Het Alpengebied had zondag en heeft maandag profijt van een opleving van hoge druk. De komende week zal er slechts weinig sneeuw gaan vallen. Een lagedrukgebied trekt vanaf de Noordkaap dwars over Scandinavië richting Alpen maar vult tevens op. Aan de oostkust van Spanje ontstaat tegelijkertijd weer een depressie die uitdiepend naar het oosten over Italië trekt. Hierdoor worden de restanten van de depressie uit het hoge noorden met koude en relatief droge lucht, naar de Alpen getrokken. Het zal daardoor steeds kouder worden in de loop van de week: op 1500 meter wordt lucht aangevoerd die tussen -10 en – 15 graden ligt, op sommige plaatsen kan zelfs -18 graden bereikt worden. Tijdens opklaringen in de nacht kan de temperatuur in besneeuwde dalen tot ver onder -20 uit gaan komen. Er zal weinig wind staan deze week: meestal zwak uit het noorden tot noordoosten. Alleen op dinsdag en woensdag is er aan de zuidkant van de Alpen een niet te sterke zuiden wind als de depressie richting Italië trekt. De periodes met sneeuw die er zijn zullen licht zijn.

Een blik over Berwang met op de achtergrond de Zugspitze: het ziet er erg uitnodigend uit, volop sneeuw en blauwe hemel!

Langetermijnverwachting

Geldend voor vrijdag tot en met maandag.
Tussen een hogedrukgebied dat boven Groenland ligt - met een uitloper naar Engeland en een zwakke uitloper naar Scandinavië - en een uitgebreid lagedrukgebied boven Centraal-Europa, wordt een noordoostelijke stroming in stand gehouden. Vrijdag is er zoveel invloed tot over het Alpengebied van het lagedruksysteem dat er weer wat meer sneeuw kan gaan vallen, ook op zaterdag valt er nog wat. Het ziet er nu naar uit dat het een bescheiden hoeveelheid blijft. Terwijl het laag boven Centraal-Europa opvullend weer naar het noordwesten richting Denemarken trekt, ontstaat weer oostelijk van Spanje een depressie. Ook die trekt over de Middellandse Zee naar het oosten en het blijft zodoende dus winters in de Alpen.

Andorra

De sneeuwcondities zullen verbeteren deze week door verse sneeuw en toenemende koude. De koude die over Nederland uitstroomt en de Alpen komt ook bij de Pyreneeën. Tevens valt er sneeuw in het begin van de week omdat aan de oostkust van Spanje een depressie ontstaat. Op maandag en dinsdag trekt het bijbehorende sneeuwgebied over en laat rond 10 cm sneeuw achter bij een vorstgrens op 1300 meter. De koude lucht die woensdag doordringt laat de temperatuur overdag tot in het dal onder het vriespunt blijven. ’s Nachts zien we daar zelfs matige tot strenge vorst ontstaan. Het blijft dan wel droog tot in ieder geval het weekeinde.

Frankrijk

De temperatuur zakt deze week zodanig dat het op alle niveaus vriest. Sneeuw valt er mogelijk op maandag en dinsdag in het zuidelijkste deel van de Franse Alpen. Veel meer dan een paar cm. zal dat niet zijn. De koude gaat steeds dieper worden waardoor het matig tot streng en hier en daar zeer streng gaat vriezen ’s nachts. Er zijn afwisselende periodes met bewolking en zon door de week. Woensdag en donderdag is er een stevige noorden tot noordoosten wind op hoogte. Een niet zo actief sneeuwgebied vanuit het noorden kan op die dagen enkele centimeters sneeuw geven. Donderdag kan er in het rivierengebied de koude noorden wind Mistral ontstaan. De dagen daarna geeft een zwak hoog voor de franse Alpen een weersverbetering in de zin van afzwakkende hoogtewind en zonnige perioden.

Italië

Vooral op maandag dinsdag en woensdag is er kans op wat sneeuw. Maandag in het westen, de dagen daarna ook in de overige gebieden maar veel zal het allemaal niet zijn. De temperaturen dalen gestaag gedurende de week de sneeuwcondities blijven daarom goed gehandhaafd. ’s Nachts kan het flink koud worden door de aanvoer van zeer koude lucht vanuit het noorden. De tweede helft van de week kan er meer ruimte komen voor de zon.

Zwitserland

Maandag op veel plaatsen zon maar in het zuidwesten meer bewolking en mogelijk wat sneeuw. Dinsdag en woensdag op veel plaatsen zonnige perioden maar in het noordoosten en midden meer bewolking en wat lichte sneeuwbuien. Op donderdag is ook in het westen wat lichte sneeuw mogelijk evenals in het uiterste zuiden. De temperaturen zakken steeds verder in de loop van de week. Op 2000 meter kan -20 bereikt worden en ook in de laagvlaktes zal het tot lichte tot matige vorst komen. Het noordoosten blijft de meeste kans op lichte sneeuw houden bij een overheersende noordoostelijke windrichting.

Oostenrijk

Op maandag en dinsdag zijn er kleine sneeuwbuitjes mogelijk in vooral het noordoosten. Op woensdag voornamelijk wat sneeuw in Tirol Vorarlberg en Salzburg. De dagen daarna komt er vooral in het oostelijke deel van het land wat sneeuw, maar de overige gebieden kunnen ook sneeuwbuitjes krijgen. Het zijn steeds kleine beetjes dus die vallen maar over de hele week gezien kan het toch nog in totaal op 10 cm komen op sommige noordelijke hellingen. De wind blijft uit noordelijke richtingen waaien en de temperatuur daalt flink. Het komt tot matige en strenge vorst in de loop van de week zodra het even opklaart.

Duitsland

Het wordt flink koud in de Duitse wintersportgebieden, vooral na woensdag. Met een noordelijke stroming wordt steeds koudere lucht aangevoerd en alleen op woensdag en vrijdag en zaterdag lijkt er sneeuw te kunnen komen. Woensdag zijn de hoeveelheden gering enkele centimeters hooguit, maar wel in het gehele Duitse alpengebied. Vrijdag en zaterdag komt de sneeuw niet uit het noorden maar uit het oosten. Over beide dagen gezien kan er rond 5 cm sneeuw vallen. Ook in Winterberg kan er woensdag enkele centimeters sneeuw bijkomen. De temperatuur gaat overal flink onderuit: matige tot strenge vorst in de nachten, later mogelijk zeer strenge vorst, zodra het opklaart in de nacht.

Noorwegen

Er komt meer ruimte voor de zon deze week, alleen op woensdag is een geheel bewolkte dag voorzien. Het vriest eerst ongeveer -10 graden maar na dinsdag zakt de temperatuur weer naar rond -15 graden, Sneeuw wordt er weer niet verwacht. De skiërs zullen het moeten stellen met wat er ligt! De wind blijft zwak en waait voornamelijk uit noordelijke richting.