Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: woensdag en vrijdag sneeuw, zondag en maandag droog

1414 - Alpenweer: woensdag en vrijdag sneeuw, zondag en maandag droog (1)

De sneeuw op vrijdag komt bij een maximale vorstgrenshoogte van 1200 meter. Daarna gaat de vorstgrens weer zakken.

Weeroverzicht en verwachting

Een herhaling van eerdere zetten zien we de komende periode: aan de oostkust van Spanje ontstaat een kleine depressie die oostwaarts koerst zuid langs de Alpen. De depressie wordt gevolgd door een andere depressie. Deze trekt vanaf Zuid-Engeland westelijk langs de Alpen naar de Middellandse Zee en vult tegelijkertijd op. Het eerste systeem brengt de meeste sneeuw, maar het tweede storinkje zorgt er voor dat het sneeuwgebied zaterdag langzamer wegtrekt. Op zondag trekken ze als één depressie verder naar Griekenland en Turkije. Tegelijkertijd bouwt zich hogedruk op twee manieren op: vanaf Rusland richting Alpen en het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) en vanaf Groenland richting Engeland en het Iberisch Schiereiland. Daar heeft het Alpengebied zondag en maandag profijt van: er zal weinig wind staan en geen stevige zuiden wind. Het beeld was lang onduidelijk, maar de ontwikkeling is gunstig: er zal geen föhn kunnen ontstaan bij deze drukverdeling! De temperaturen dalen weer na de passage van het sneeuwgebied van vrijdag en zaterdag. De vorstgrens ligt op deze dagen op maximaal 1200 meter, maar in veel gebieden ook lager.

De föhn gaat gelukkig niet door op zondagavond. De luchtdruk is gestegen richting Spanje, een rug van hoge druk westelijk i.p.v. oostelijk van de Alpen met een verbinding met het Russisch hoog geeft een zwakke aflandige stroming.

De uitstroom van koude lucht is goed herkenbaar in de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte. Een flinke koude put vanuit het deze winter zo koude Scandinavië nadert de Alpen.

Langetermijnverwachting

Geldend voor dinsdag tot en met vrijdag:
Een depressie bij de Noordkaap van Scandinavië trekt snel zuidwaarts dwars over Scandinavië en tegelijkertijd daalt de luchtdruk oost van Spanje: hierdoor ontstaat een langgerekte vore van lage druk die noord-zuid gericht is. Tegelijkertijd bouwt een hogedrukgebied vanaf Groenland verder op richting Groot-Brittannië. De depressie uit het hoge noorden trekt via Denemarken richting Alpen en de depressie bij Spanje naar Noord-Italië. Daarna smelten de systemen waarschijnlijk samen tot één groot vlak lagedrukgebied.
Toch wordt er vooralsnog niet veel neerslag uit verwacht: de droge koude lucht uit het noorden lijkt te gaan domineren boven de Alpenregio. Dat houdt in ieder geval in dat de sneeuwcondities goed zullen blijven volgende week.

Andorra

Zaterdag en paar centimeter sneeuw bij een vorstgrenshoogte van 1300 meter. Zondag ligt de vorstgrens rond 1300 meter en er is kans op een opklaring. Maandag en dinsdag volgt weer wat sneeuw boven 1500 meter, opnieuw niet veel, enkele centimeters. Woensdag begint de temperatuur weer flink te dalen: tot onder nul op 100 meter overdag en ’s nachts kan het matig tot zelfs streng gaan vriezen! Dit duurt in ieder geval tot volgend weekeinde. Woensdag en donderdag kan de wind wat feller zijn uit noordelijke richting.

Frankrijk

Vrijdag en zaterdag zijn er periodes met sneeuw in alle gebieden. Vooral ook in het zuidwesten valt veel sneeuw: vrijdag kan er 10 tot 20 cm vallen, zaterdag nog eens 5 tot 10 cm.! De sneeuwcondities worden dus flink verbeterd. Vrijdag ligt de vorstgrens op 1000 tot 1200 meter, op zaterdag is deze al weer gezakt naar 500 tot 1000 meter. Daarna volgen droge dagen tot woensdag. De temperatuur zakt steeds verder na het weekeinde en uiteindelijk vriest het ook op de laagste niveaus.

Italië

Vrijdag kan er tussen 5 en 15 cm sneeuw vallen in het gehele gebied van de Italiaanse Alpen.
De vorstgrens zal tot maximaal 1000 meter oplopen. Zaterdag kan alleen het uiterste zuidwesten nog een centimeter of 5 cm mee krijgen, van het kleinere sneeuwgebied dat uit het westen aan komt zeilen. De rest van de Italiaanse Alpen krijgen tot woensdag geen verse sneeuw meer. De temperatuur blijft echter laag en vooral op zondag en maandag kan de zon zich uitleven op zuidelijke terrassen.

Zwitserland

Eindelijk lijkt er ook eens wat stevige sneeuwval in de Zwitserse Alpen te komen. Op vrijdag kan er in alle regio’s sneeuw verwacht worden. De hoeveelheden lopen uiteen van 10 tot 20 cm, op de westelijke hellingen valt het meest. Op zaterdag volgt er voornamelijk in het noordwesten en zuidwesten nog wat sneeuw tot ca. 5 cm. de rest van het land moet het doen met geen (oosten) of enkele centimeters sneeuw. Op zondag en maandag kan de zon zich regelmatig laten zien. Tot woensdag blijft het droog en is het wisselend bewolkt.

Oostenrijk

Op vrijdag valt er flink wat sneeuw in Vorarlberg, Tirol en Salzburg: 10 tot 15 cm wordt verwacht, bij een vorstgrenshoogte van 1000 tot 1200 meter. Zaterdag valt er over al in Oostenrijk nog wat lichte sneeuw, maar zondag gaat het opklaren van het noorden uit. Daarna blijft het tot woensdag droog en zijn er de eerste dagen opklaringen. De temperatuur zakt geleidelijk tot onder nul op alle niveaus.

Duitsland

De Alpen krijgen op vrijdag stevige sneeuwval: 5 tot 10 cm De vorstgrens ligt op 800 tot 1000 meter. Zaterdag gaat het in het middelste gebied nog even door met lichte sneeuw. Op zondag en maandag is er meer ruimte voor de zon terwijl de temperatuur geleidelijk zakt. Op dinsdag en woensdag neemt de bewolking weer toe maar het blijft droog tot woensdag. De vorstgrens is dan inmiddels gedaald tot alle niveaus. In Winterberg kan vrijdag nog een beetje sneeuw vallen maar niet meer dan enkele centimeters. Het blijft de komende week vriezen: matig tot streng en overdag lichte vorst.

Noorwegen

Tot en met dinsdag matige tot strenge vorst, daarna is weer zeer strenge vorst mogelijk. De sneeuw komt en dit weekeinde en volgende week niet. Wel overheerst de bewolking weer. De wind blijft zwak en is variabel van richting. De winter blijft onverdroten de koude lijn volgen.