7 februari 2010 door Miranda in 'Nieuws''

Vrijdag is het dan eindelijk zover, dan beginnen de Olympische Winterspelen in Vancouver! Lekker ieder avond op de bank genieten van mooie sportmomenten. Maar wie gaan onze vlag eigenlijk verdedigen in de sneeuw?

Nederland, schaatsland

Nederland staat (terecht) bekend als schaatsland. Maar liefst 18 schaatsers reizen af naar Vancouver om zoveel mogelijk gouden plakken binnen te halen. Daarnaast zijn er 7 schaatsers die uitkomen op shorttrack, en 8 bobsleeërs waarvan ook veel verwacht wordt. Zelf kijk ik het liefst naar de sneeuwsporten skiën en snowboarden.

Snowboarden

In 1998 werd snowboarden officieel een Olympische sport en werd onze landgenoot Thedo Remmelink 10e op de reuzenslalom snowboarden. Dit jaar staan er twee Hollandse snowboarders aan de start: Nicolien Sauerbreij op de parallelreuzenslalom en Dolf van der Wal in de halfpipe.

Nicolien Sauerbreij in Kreischberg dit jaar

Nicolien voor de 3e keer op de Spelen

Nicolien debuteerde in 2002 en maakte vooral naam door het "wax-incident". In 2006 bereikte ze wel de kwartfinales, maar ging te laconiek de tweede run naar beneden. Ze starte met maar liefst 1,5 seconde voorsprong op haar tegenstandster Kober, maar eindigde helaas toch als laatste. Dit seizoen lijkt Sauerbreij goed in vorm, zij won een paar weken geleden nog de Worldcup in het Oostenrijkse Kreischberg. 3 maal is scheepsrecht, dus dit keer moet het goedkomen, Nicolien!

Dolf hier in actie, weliswaar niet in de halfpipe...

Dolf van der Wal in de halfpipe

De freestylesnowboarder Dolf van der Wal staat dit jaar voor het eerst op de Spelen. In de Worldcup in Japan vorig jaar wist hij een 8e plaats te veroveren, dus wie weet maakt hij ook kans op een Olympische plak.

En skiën......

Als het gaat om skiën doen we helaas al jaren niet meer mee aan de Olympische Spelen. Freestyleskiër Michiel de Ruiter kwam in 1994 uit voor Oranje en voor het Alpineskiën moeten we zelfs terug naar het jaar 1952. Toen hadden we twee Nederlandse deelnemers: Peter Pappenheim en Margriet Prajoux-Bouma. Volgens mij is het tijd voor nieuw jong Nederlands ski-talent op de volgende Spelen...

Laat de Spelen maar beginnen, ik zit klaar!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.